Матей: Знам, че съм в най-големия клуб

"Дербито в България е като Фейенорд - Аякс", заяви новото попълнение на "армейците"

Матей: Знам, че съм в най-големия клуб

Новото попълнение на ЦСКА Юрген Матей гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. За новия сезон „червените“ се подсилиха със защитника, изиграл близо 300 мача в нидерландските тимове Екселсиор и Спарта (Ротердам). Висок е 191 см и определено впечатлява с постоянството си в последните 10 кампании.

- Здравейте, мистър Матей! Много сме щастливи, че намерихте време за зрителите на "Код Спорт"! И веднага да попитаме - защо избрахте ЦСКА като следваща стъпка в кариерата ви?
- Контактът с ЦСКА продължи повече от година. Но първия път избрах да играя за Спарта (Ротердам). През това лято обаче отново клубът ме потърси и изборът стана лесен за мен. И реших да предприема това приключение.

- Досега сте играл само в Нидерландия. Какво очаквате от живота в друга държава?
- Хората ме предупреждават, че трябва да се адаптирам. Досега наистина съм живял само в Нидерландия. До момента обаче всичко е нормално за мен. Хората в България са приятелски настроени, животът е добър. Приспособявам се бързо и на този етап всичко е окей.

- Какво знаете за ЦСКА и българския футбол?
- Първо, че има голяма история. Прочетох много неща - и добри, и лоши. Знам, че съм попаднал в голям клуб. По-точно казано  - в най-големият. И искам да бъда част от него.

- Знаете ли, че ЦСКА е елиминирал Аякс, когато вашият гранд беше европейски шампион?
- Някой ми каза, когато дойдох в България. Не го знаех преди, но вече няма да го забравя.

- Вече сте няколко седмици тук. Има ли нещо, което не ви харесва в България? Нещо, което сте очаквал, но не сте го намерил?
- Няма такова нещо. Трябва да свикна с пътищата ви само. В Нидерландия те са перфектни. Караш към дома и няма проблем. Но аз не съм много претенциозен човек и бързо ще се адаптирам. До този момент не съм имал никакви проблеми.

- Намерихте ли си жилище?
- В началото бях на хотел. Но съпругата ми намери апартамент и вече от няколко седмици сме там. Имаме си собствена къща.

- Стефано Белтраме, който дойде през зимата в ЦСКА, игра няколко години в Нидерландия. Срещал ли сте го на терена?
- Не. В Нидерландия не сме играли един срещу друг. Причината беше, че той играеше в друга дивизия и нямаше как. Знам в кои отбори е бил, представяше се много добре. Има страхотни качества. Когато дойдох в ЦСКА, веднага се заговорихме за Нидерландия.

- Вече направихте доста тренировки с ЦСКА. Какво е впечатлението ви от отбора?
- Виждам, че целта е само да се побеждава и да се събират точки. Манталитетът на клуба е такъв. Всичко е подчинено на победата. В последните седмици отборът изигра доста мачове и е нормално да се натрупа умора. Момчетата работят много здраво и правят всичко по силите си за добри резултати.

- Гледахте мачове в България. Какво мислите за нивото на първенството?
- Различно е. В Нидерландия стремежът е топката да се държи възможно най-дълго. Но дори когато играеш добре, можеш и да загубиш при такъв тип игра. В родината ми хората обаче са доволни от стила. Харесват го. В България виждам, че футболистите буквално воюват за всеки сантиметър на терена. И това ми харесва. Има още една голяма разлика - в Нидерландия футболът е по-техничен. Тук се набляга на битката. Все едно да сравнявам юноши и мъже. Футболът е за мъжете. В Нидерландия футболът понякога е твърде мек.

- Какви са впечатленията ви от феновете? Особено на финала за купата.
- Първият мач, който гледах, беше срещу Левски. Много ми хареса, защото феновете бяха наистина активни и много шумни. Определено беше супер.

- Бихте ли ги сравнили с нидерландските запалянковци? Знаем, че и те са много гласовите и обичащи фанатично отборите си.
- Дербито в България е като Фейенорд - Аякс. Може да се сравни. Приятно беше да се гледа, защото имаше всичко на терена.

- Какви са персоналните ви цели в ЦСКА? Какво очаквате да спечелите?
- Първо се надявам да се представим добре в Лига Европа. Аз съм амбициозен човек. Искам пак да сме на финал за Купата на България, но този път да го спечелим. Искам да печеля в шампионатните мачове и с отбора да покажем на феновете, че можем да играем добър футбол всяка седмица. Ще дам за тази цел всичко от себе си.

- Какви други оферти имахте в края на миналия сезон?
- Имах няколко опции в Нидерландия, а също и от други държави. ЦСКА обаче беше най-добрият вариант. Затова го избрах.

- Откъде бяха другите?
- Например можех да остана в Спарта. Още от зимата ръководството ми предлагаше да подпиша нов договор. Но аз бях решил, че е време да си тръгна. Така дойдох в ЦСКА.

-  В последните години двама ваши сънародници се представиха добре в ЦСКА. Познавате ли Куидо Ланзаат и Грегъри Нелсън?
- Чувал съм за Грегъри Нелсън, но не и за Ланзаат.

- Той беше централен защитник като вас.

- Познавам един друг Ланзаат, но той играе в националния отбор на Нидерландия. Този не го знам.

- А Нелсън?
- Чел съм неща за него в новините.

- С кого първо разговаряхте, когато дойде офертата от ЦСКА?
- Мисля, че беше с Жанио Бикел. Той ми изпрати съобщение по мобилния телефон.

- Защо останахте само един сезон в Спарта?
- Аз не смених града, а само отбора. Когато договорът ми с Екселсиор свърши, исках да напусна. Първото ми желание бе да заиграя в чужбина. Но съпругата ми трябваше да следва още една година и държах на нея да й е удобно. Тимът на Спарта точно беше влязъл в първа дивизия. Обадиха ми се и се разбрахме да помогна за една година. И спазих обещанието си, защото уговорката ни беше само за един сезон.

- Цялата ви останала кариера бе в Екселсиор. Как така се задържахте осем години там? С какво толкова ви грабна този клуб?
- Подписах, когато клубът беше много малък. За чужденците вероятно още е така. Но през годините ръководството направи много стъпки, за да порасне. В началото играх във втора дивизия, но после успяхме да влезем в елита. Там бях 4-5 години. За Екселсиор това беше страхотно постижение. Сега клубът ще направи нов стадион. Всичко беше отлично и се чувствах част от проекта.

- И в България видяхме планове за футуристичен стадион на Екселсиор, в чиито краища има жилищни блокове и хотели.
- Да, ще има и супермаркет, хотел, магазини. Плановете са много мащабни и им пожелавам да ги осъществят.

- Кои са най-добрите ви качества на терена и какво още трябва да подобрите?
- Аз съм нидерландец и обичам стила, при който топката е в нашия отбор. Надявам се да успея с това да помогна на ЦСКА. В първите седмици тук работих много за физика. Аз съм висок и силен, но това бяха тренировки с тичане. Там трябва да се подобря. Работя здраво върху това.

- Висок сте 191 сантиметра. Включвате ли се в атака? Вкарвате ли голове?

- На сезон вкарвам по 2-3 гола и съм доволен от това. Надявам се така да е и в България. Но първо трябва да докажа, че ставам за титуляр. После ще мисля за головете.

- Нидерландската футболна школа е една от най-известните в света. Вие къде започнахте?
- Първо бях в Спарта. Изкарах там седем години. В този момент школата се сравняваше с тази на Аякс. Клубът инвестира много пари в младите. Но след това не продължих в отбора, а отидох в Екселсиор. Играх една година при юношите и след това подписах професионален договор.

- Кои са най-известните ви съотборници в кариерата?
- Мич фон Хаг. Не знам дали е много известен. Игра доста години в Португалия. Благодарение на него отборът ни играеше и в португалски стил. Накара ни да мислим много повече за печелене на точки.

- С какво нидерландските юноши са по-добри от останалите?

- Не знам дали е вярно, но от малки ни учат да играем много техничен футбол. Всяко дете започва с това. Когато имаш добра техника, после можеш да мислиш за другите компоненти. Когато бях дете, всеки ден ме караха да си подобрявам техниката. Останалото дойде по-късно. Мисля, че така нидерландските футболисти стават по-силни от останалите.

- В „Код Спорт“ сме правили интервюта с много нидерландски звезди като братята Франк и Роналд де Бур, Пиер ван Хойдонк, Джими Флойд Хаселбенк. Те са ни казвали, че вашата философия е „Атака, атака и пак атака!“. Защо вие станахте защитник?
- За да спечелиш мач, трябват и защитници, нали? Когато бях млад, опитах да бъда и нападател. Но не вкарвах много голове. Върнах се в защита и ми хареса. Много обичах да гледам как играе Яп Стам. И благодарение на него си избрах тази позиция на терена.

- Кой е най-важният мач в кариерата ви?
- Най-значими са били мачовете за влизане в елита и веднъж играхме полуфинал за Купата на Нидерландия. Освен това сме имали и твърде важни двубои в първенството, за да останем в първа лига.

- Кой е най-трудният за пазене нападател, когото сте срещал?
- Трудно е да избера. Но ще кажа Люк де Йонг. Много труден съперник. Отлично се справяше с високите топки. Един от най-добрите играчи с глава в цяла Европа. Като цяло в Нидерландия има много силни нападатели.

- Кой е идолът ви?
-  Когато бях малък, беше Паоло Малдини от Милан. Но с годините спрях да мисля за идоли, а да се развивам. Но все пак Малдини определено винаги ми е бил пример.

- На вашия пост играе Матайс де Лихт, който стана страхотна звезда в Аякс, а вече и в Ювентус. Какво мислите за него?
- Твърде добър е, а е само на 20 години. Когато го гледаш, имаш чувството, че е изиграл десетина сезона в професионалния футбол. Играл съм срещу него на терена. Наистина е невероятен. Много силен, много добър.

- Роналд Куман също игра на ваша позиция. Ние го познаваме много добре, защото игра с Христо Стоичков в Барселона, но вие тогава сте бил малък. Мислите ли, че като треньор може да изведе Нидерландия до титла на европейското?
- Мисля, че може. Но има и други държави с отлични играчи. В Нидерландия сме щастливи, че Куман ни върна на върха. Имаше няколко години, в които определено не бяхме добри. Доволни сме, че той ни накара да повярваме, че отново печелим.

- Знаете ли кога Матайс де Лихт дебютира в националния отбор?
- Мисля, че беше срещу България.

- Точно така е. Как приехте в Нидерландия, че тимът ви загуби от България в този двубой?
- Признавам, че не си спомнях, че сме загубили. Мачът нали беше в София? На Националния стадион? Не си спомням резултата, но със сигурност го гледах.

- Завърши 2:0 за България.
- Значи е така. Наистина не си спомням подробности.

- Мислите ли, че ЦСКА би могъл да бъде трамплин за вас към националния отбор, колкото и големи футболисти да играят там?
- Мисля, че още преди години тази възможност за мен отпадна. Фокусът в Нидерландия е върху младите играчи. Трябва да съм честен и реалист. С футболисти като Де Лихт, като Върджил ван Дайк, Стефан де Фрай нивото е твърде високо. Аз ще работя и ще се старая да бъда като тях. Кой знае, но сега съм фокусиран само върху ЦСКА.

- Защо националният отбор на Нидерландия е толкова обичан по света?
- Идва от времето, когато Йохан Кройф играеше. В Нидерландия винаги е имало много големи футболисти. Да, не сме спечелили твърде много първенства, но почти винаги сме на полуфинали, финали. Хората обичат силните играчи.

- В кое от петте големи първенства ви се играе?
- Искам да играя в Англия, защото съм висок и силен. Там ми е мечта. Но сега съм в България и ще видим след години какво ще е бъдещето ми.

- Вие сте на 27 години – една прекрасна за футбола възраст. Колко време се виждате в ЦСКА?
- Не знам. Подписах договор за две години. Нека да минат. Тогава ще видим дали клубът ще иска да продължим, дали аз ще искам. Тогава ще мисля.

- Как ви се вижда животът в София?
- Досега е супер. Хората са приятелски настроени. Всеки ми помага. Окей е.

- Накрая кажете нещо за семейството ви. С кого сте в София? Има ли други спортисти сред роднините ви?

- Спортисти - не точно. Дядо ми беше боксьор, но това няма нищо общо с футбола. Тук съм със съпругата ми. Сега заедно ще разучаваме София.

- Какви са хобитата ви?
- Обичам да излизам с приятели, да срещам нови хора.

- Тренирал ли сте други спортове освен футбол?
- Колоездене и лека атлетика. Но не са за мен. Още от дете се запалих по футбола.

- И последен въпрос - каква е мечтата ви?
- Да съм здрав и щастлив. А първата ми цел е да помогна на ЦСКА. Ще дам всичко от себе си за нея.

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки