Марашлиев: ЦСКА ще спре хегемонията на Лудогорец

Уволниха ме от школата заради противоречия с Кардозо

Марашлиев: ЦСКА ще спре хегемонията на Лудогорец

 Христо Марашлиев бе­ше уволнен от ДЮШ на ЦСКА преди година. Бившият нападател на ар­мейците даде интервю пред Блиц, в което разкри причините за раздялата му с клуба. След като беше из­вестно време без работа, Христо и друг уволнен от ЦСКА - Антон Димитров-Пирожката, станаха тре­ньори на мъжкия тим на Ком Берковица. Заради пан­демията обаче отборът прекрати участието си в Северозападната В група. Всъщност ето как протече разговорът с Марашлиев, за когото много родители говорят само с уважение за работата му като тре­ньор в червената школа.

Христо Марашлиев играе в ЦСКА през първата поло­вина на 90-те години, а ба­ща му Димитър Марашлиев е един от най-изявените нападатели в историята на армейците и дългогоди­шен шеф на ДЮШ на клуба.


Ицо, повече от година из­мина, но не е късно човек да разкрие истината. Защо те уволниха от ЦСКА?
- Ще говоря директно. Уволниха ме заради португалския специалист Пауло Кардозо. Той всъщност в един и същи ден уволни мен, Стефан Яръмов и Антон Димитров. Това се слу­чи, когато го назначиха за ди­ректор на школата. 6 месеца преди това Кардозо започна работа в ДЮШ на ЦСКА като методист. Започна бързо да налага мнението си и да про­меня стила ни на работа. Ние преди неговата поява селекти­рахме децата чрез специални тестове - бързина, скорост, техника и още няколко важни показателя. Работехме профе­сионално. След като ги одобря­вахме и привличахме да трени­рат в школата, впоследствие на всеки 6 месеца им правехме отново същите тестове, за да видим дали и как прогреси­рат. Този изграден метод на работа имаше ефект - отбо­рите ни постигаха добри ре­зултати. Кардозо обаче ни шо­кира, буквално ни шокира, ка­то заяви, че той ще действа по друг начин. Забележете са­мо какъв. Няма, вика, да ги те­ствате така. Ще ги тестваме на око. Ще им изгледам трени­ровката и с поглед ще преценя дали стават, или не стават. Не е за вярване, но си беше та­ка. Но това не е всичко. Кога­то стана методист, отидох при него и го попитах какви идеи има за тренировъчните процеси. А той ми отговори следното: Няма нужда аз да ти казвам. Има интернет. Там пи­ше всичко. Намирате разни програми и действате. Извинявайте, но това, меко казано, е непрофесионално и излиза от устата на човека, който според неговите думи е откривател на Кристиано Роналдо. Това е несериозно. Той взима голямата заплата, а аз да си взимам решенията в ин­тернет. В мен се породи едно недоверие към този човек. Подходът му на работа не спечели футболното уважение в мен и в останалите треньо­ри. След тези ни противоре­чия се стигна до уволнението ни. Това се случи дни след наз­начението му за шеф на шко­лата.

Какви бяха мотивите му?
- Смешни. Аз го наричам "уволнение за неправилно ди­шане"... Знаете ли как обясни решението си. Каза ми: Прека­лено много искаш победата във всеки един мач. Освен то­ва вече не си треньор за деца. Препоръчвам ти да се занима­ваш с мъжки футбол. Това бе­ше. Аз бях онемял! Според то­зи човек профилът на един треньор трябва да е след­ният: Да не си бивш футбо­лист, но да имаш компютърни познания и да владееш добре английски език.

Предполагам, че ти е бол­но и до днес...
-Да, много ми е болно. Кога­то ме уволни, няколко дни пре­ди това имах разговор със Стойчо Стоилов относно се­лекцията. Бяхме набелязали де­ца, които да привлечем в шко­лата. Помня, че беше втор­ник, а в петък ни уволниха. Тък­мо бях изградил солиден отбор на набор 2003. В този период с Левски имахме равен брой точки, но изоставахме по го­лова разлика. Играхме финал на национално ниво. Имаше въз­ходящо развитие на отбора. Три набора водих в школата и винаги съм имал успехи. Но за­ради една португалска еднод­невка от ЦСКА бяха махнати първо Емил Димитров, после мен, Яръмов, Антон Димитров, a скоро Владо Манчев и Наско Борносузов. Но аз съм сигурен, че един ден ще се върна в ЦСКА. Това е моят роден дом. Това беше родният дом и на баща ми Димитър Марашлиев, лека му пръст. В ЦСКА съм ра­ботил като треньор в школа­та цели 11 месеца без заплата, но не съм мрънкал, защото ЦСКА за мен е кауза. Там се чув­ствам в свои води.

След това с Антон Дими­тров станахте треньорски тандем в Ком Берковица...
-Да, по цесекарска линия, за­щото шефът е голям армеец. Всичко беше прекрасно до по­явата на пандемията с корона-вируса. Икономическата криза се отрази и на отбора, който няма да участва в Северозапад­ната В група. Там, за да оцеле­еш, ти е необходим годишен бюджет между 120 000 и 150 000 лева.

В петък в мач от първия кръг на новото първенство един срещу друг излизат ЦСКА 1948 срещу ЦСКА. Твоят коментар?
- Знаех, че ще ми зададеш този въпрос. ЦСКА е там, къде­то е публиката. ЦСКА е това, което е на "Армията". А и нека не забравяме, че Гриша Ганчев плати 8 милиона лева за ембле­мата. За мен приемственост има. ЦСКА 1948 не го приемам сериозно. Няма фенове, няма нищо... Единствено съжалявам, че през последните години ЦСКА не спечели нито титла­та, нито купата. Но аз си имам обяснение...

Какво е то?
- В отбора не се водят слу­чайни футболисти. Стойчо Стоилов не е довел нито един играч на проби. Почти винаги изграждаме добър отбор, но я заради липса на късмет, я зара­ди съдийски ощетявания, някои от които във важни мачове срещу основните ни конкурен­ти, са ни спирали. Сега се рад­вам, че Стамен Белчев се за­върна, защото при него отбо­рът играеше много добре и точно страничните фактори ни лишиха тогава от титла­та. Вярвам, че тази година ще имаме също силен състав и най-после ще спрем хегемонията на Лудогорец.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки