Юве върви по острието на бръснача

Сари разиграва бъдещето си срещу необременения психически Лион

Юве върви по острието на бръснача

 Ювентус посреща довечера Лион в осминафинален реванш в Шампионската лига. Олимпик взе първия рунд с 1:0 и сега бианконерите са изправени до стената. Старата госпожа сложи в колекцията си 36-ото скудето, но финалът на кампа­нията в Серия А бе повече от неубедителен. Юве загуби 3 от последните си 4 мача, като от­беляза в тях едва 4 гола. Лион пък след прекратяването на шампионата в Лига 1 за послед­ните 5 месеца изигра само един официален двубой - финала за Купата на лигата, загубен от ПСЖ с 5:6 след изпълнения на дузпи. И докато евентуално отпадане на Олимпик би било в реда на нещата, то елиминира­нето на Ювентус би било с ефекта на цунами. Торинци определено вървят по острие­то на бръснача.

Изпълнителният директор на бианконерите фабио Паратичи потвърди доверието на клуба към треньора Маурицио Сари. Което моментално ще се изпари при издънка довечера. На "Алианц" нескрито мечтаят за Зинедин Зидан (Реал М), акци­ите на Симоне Индзаги (Лацио) също се котират високо. Юве за пореден път тръгва в атака към трофея, който не е печелил от 24 години. Близо четвърт век е прекалено дълъг период за абсолютния напоследък хеге­мон на Апенините.

Пътят, водещ към Лисабон, обаче съвсем не е трилентова магистрала, на която бяло-черната луксозна лимузина може да си позволи да се движи на авто­пилот. И ако на жребия френ­ският съперник бе приет със за­доволство, сега пред очертава­щия се съдбоносен реванш об­становката в Торино е взриво­опасна. И спечеленото по навик и без блясък скудето няма да спа­си Сари при провал срещу Лион.

Миналия сезон треньорът вдигна първия си трофей - Купа­та на УЕФА, с Челси, но сега предизвикателството пред не­го е далече по-сложно. Маури­цио трябва да има едно наум покрай случилото се с предше­ственика му - президентът Андреа Аниели потвърди треньо­ра Масимилиано Алегри след бо­лезненото отпадане от Аякс на 1/4-финал в Шампионската ли­га, но знаем какво се случи след края на сезона. Засега босът па­зи мълчание, макар че едва ли без благословията му Паратичи ще даде гаранции на Сари. Но както е добре известно, гаран­циите във футбола винаги са в пряка зависимост от резулта­тите.

Няма спор - между Сари и футболистите не се получи хи­мия въпреки спечелената тит­ла. Затова сблъсъкът довечера се очертава да е не толкова фи­зически или тактически, а ментален. Неслучайно вицепрезидентът Павел Недвед напо­следък бе тясно аташиран към отбора и не пропусна нито ед­но занимание в клубната база. Чехът проведе и много разгово­ри с играчите, стремейки се да ги мотивира допълнително. За­щото в отбора като че ли се позагуби жизнерадостната об­становка. Елиминиране на Лион ще означава не само усмивки, но и допълнително самочувствие по пътя, водещ към Лисабон.

Сари ще поиска от хората си доказателство за гордост, за да затвори устата на все пове­че увеличаващите се недоброжелатели. Пътищата нагоре са трудни, но с постоянство и упоритост красотата на гледката от върха ще ви се отбла-годари и отплати за всички жертви. Маурицио като голям любител на колоезденето не се страхува от умора и дори от призраците на бъдещето.

Безспорно 1:0 е коварен ре­зултат, но никой по-добре от италианците не е способен да го навакса с търпение и страда­ние. Защото в момента Ювентус не е в състояние да мачка съперника си. В този смисъл бианконерите се нуждаят най-вече от своите лидери. На пър­во място Кристиано Роналдо, но също и възстановеният Пауло Дибала. А перфектно органи­зирана от Леонардо Бонучи за­щита ще е допълнителна гаранция за успешно завършване на мисията.

Лион пък е изправен пред мач, в който няма какво да гу­би, а само може да влезе в исто­рията. За разлика от съперника хората на Руди Гарсия не са подложени на натиск и това може да се окаже големият им коз. Един гол на Олимпик в Тори­но е в състояние да отвори ши­роко вратата към 1/4-финала за французите. Защото след рестарта на Серия А Ювентус е спечелил с повече от 2 реализи­рани попадения само срещу без­зъбия си градски съперник Тори­но (4:1), спасилия се в последния кръг Дженоа (3:1) и изпадналия Лече (4:0)...

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки