Барса пак чака на Меси, Байерн продължава похода към требъл

Тази вечер са последните два реванша от осминафиналите на Шампионска лига

Барса пак чака на Меси, Байерн продължава похода към требъл

Тази вечер са последните два реванша от осминафиналите на Шампионска лига.

В единия от тях Барселона излиза срещу Наполи в своя мач на годината.

За клуб, отрупан с трофеи, в това число печелил 5 пъти най-ценното континентално отличие, това може да звучи доста пресилено, но е абсолютно вярно.

Защото елиминиране на Наполи ще означава не само запазване на честта и гордостта, а и съхраняване на надеждата, че този сезон няма да не бъде окончателно провален.

Единственият начин това да бъде избегнато е на 23 август блаугранас да ликуват във финала на "Луш".

В противния случай... никой в Каталуня не си и помисля за нещо подобно. При всякакви други обстоятелства след 1:1 на "Сан Паоло" не би имало и капка съмнение в това кой ще се класира на 1/4-финала.

Потвърждава го и традицията - от 25 мача у дома срещу италианци в евротурнирите Барса е спечелил 18 и е загубил едва два. Но това е история, сега на везните натежава моментната форма. А тя този път не е категорично в полза на каталунците. Още по-лошото е, че вътрешният климат ерозира тима. Няма как да бъде другояче, след като в Ла Лига тимът абдикира от битката и макар да не подценяваме мощната финална атака на Реал, то по-голямата заслуга за титлата да отиде в Мадрид е на самоубилия се ритуално шампион.

Още по-рано каталунците се сбогуваха и с Купата на краля, което очерта перспективата блаугранас да останат с празни ръце. Нещо, което за последен път се случи на гранда през сезон 2013-14 г.

За да останат кошмарите заключени в мазето, сега всички погледи са насочени към Лионел Меси. Той - лидерът и капитанът, притежателят на всички възможна рекорди за мачове и голове със синьо-червения екип, е Месията. На Христовата възраст аржентинецът е призван да поведе съотборниците си, както го е правил многократно.

За разлика от друг път предизвикателството за мълчаливеца от Росарио е доста по-сериозно. И работата не е само в това да предизвика нашия възторг с поредното си гениално изпълнение. За да поведе Лео отбора към начертаната цел, първо трябва да залепи счупените парчета на доверието в съблекалнята, а после да превъзмогне конфликта с треньора Кике Сетиен и екипа му. И всичкото това на фона на студената война с президента Хосеп Мария Бартомеу.

Като камбанен звън долетя новината, че баща му и негов мениджър - Хорхе, вече е собственик на апартамент в Милано. Град - голям, възможности - много, но жилището се намира в района на Порта Нуова, където е седалището на Интер. Което пък накара тифозите на нерадзурите да се размечтаят...

На дневен ред сега обаче е мачът срещу Наполи. На "Ноу Камп" са наясно, че ако кампаниите щракнат капана за Меси, мисията ще стане невъзможна. Затова ще вземат мерки аржентинецът да не попадне в изолация. Нещо, което се случи на миналогодишния полуфинален реванш на "Анфилд", когато с 4:0 Ливърпул ликвидира 0:3 в първия мач. Със задачата да му помагат са натоварени добрият му приятел Луис Суарес и световният шампион Антоан Гризман. Според "Мундо Депортиво" треньорът Сетиен се колебае дали да не рискува да пусне на лявото крило 17-го-дишния суперталант Ансу Фати вместо французина.

Подкрепа за Меси трябва да дойде и от халфовата линия, а точно там Барса е сериозно ранен. За решаващия сблъсък срещу Наполи са наказани доказаните биткаджии Серхио Бускетс и Артуро Видал. При това положение Кике няма много опции и в тази зона ще разчита на универсалния Сержи Роберто, Френки де Йонг и Иван Ракитич, който е пред завръщане в Севиля.

Усман Дембеле и Роналд Араухо се включиха в тренировките на пълни обороти, френският бързак е готов за игра след шестмесечно възстановяване, ала от "Ноу Камп" са много внимателни да не повторят стари грешки с прибързаното му включване и той отпадна от групата.

Уругвайският централен бранител пък се контузи по време на мач от плейофите на дублиращия тим, но вече е на линия. Същото важи и за Клеман Лангле след лек физически проблем, докато в лазарета е Самюел Юмтити. Датският нападател Мартин Брайтуейт пък няма право да играе в Шампионската лига. футболистите на Барса преминаха PCR тестовете, които са задължителни за всички преди подновяването на европейските турнири и големият мач може да започне.

По същото време Челси ще гостува на Байерн в друг реванш от осминафиналите, след като загуби с 0:3 първия мач през февруари. Много неща се случиха за тези 6 месеца, но едно нещо не се е променило - баварците са абсолютен фаворит за достигането на следващата фаза, където съперник ще бъде Барселона или Наполи.

Мюнхенският колос се представи изключително на "Стамфорд Бридж", където два пъти се разписа Серж Гнабри, а още едно попадение добави Роберт Левандовски. В цялата история на КЕШ и Шампионската лига нито един отбор не е успявал да навакса три или повече гола дефицит след първия двубой. Тази статистика сама по себе си казва достатъчно. 

Байерн разби Челси с 3:0 в Лондон през февруари, а Гнабри вкара два гола степента на задачата, с която се сблъсква младият отбор на Франк Лампард. Освен това Челси не влиза в този мач изпълнен с увереност, след като загуби финала за ФА къп от Арсенал с 1:2 преди седмица.

Кампанията обаче със сигурност ще бъде заградена с положителен знак, защото сините финишираха в Топ 4 във Висшата лига, а освен това излязоха от тежка група в турнира на богатите - Валенсия, Лил и Аякс. Лошата новина за франк Лампард е, че няма да може да разчита на редица свои ключови играчи за предстоящата визита. Маркос Алонсо и Жоржиньо са наказани, а с контузии са Сезар Аспиликуета, Кристиян Пулишич, Педро, Били Гилмор и Рубен Лофтъс-Чийк. Н`Голо Канте пък е под въпрос.

Лампард бе принуден да привика няколко момчета от синята школа, които ще имат шанс да дебютират в най-престижния клубен турнир. Това са Ян Маатсен, Динел Симеу, Люис Бейт, Хенри Лоурънс и Армандо Броя. Само двама от тях имат записани минути през кампанията. Маатсен игра при успеха над Гримзби със 7:1 в Карабао къп, а Броя влезе от пейката при успеха над Евертън с 4:0.

Ханзи Флик пък ще излезе със силен състав, въпреки че крайният победител в двойката е ясен. Причината е, че Байерн се нуждае от достигане на оптимално състояние преди започване на ключовите битки в Шампионската лига, които могат да отведат тима до мечтания требъл. Мюнхенският колос няма официален мач повече от месец, но показа брилянтен футбол след рестарта на сезона в Бундеслигата.

Германия остава без няколко футболисти за подготовката на Евро 2024

Със сигурност един измежду Байерн и Реал Мадрид ще играе финал в ШЛ, което обърква плановете на Нагелсман

В Севиля усилено търсят нов треньор

Енцо Мареска е един от основите кандидати

Германската лига спря процеса по продажба на ТВ правата

Вижте защо

Алегри: Реал или Байерн ще спечелят Шампионската лига

Треньорът на Ювентус заяви фаворитите си за трофея

Милан вече преговаря с Лопетеги

Испанският специалист може да наследи Стефано Пиоли начело

Сериозни промени във ФА Къп догодина

Вижте какви са измененията в правилата

Агентът на Нагелсман призна за преговори с Байерн Мюнхен

Специалистът е близо до завръщане на "Алианц Арена"

Лапорта привиква Шави на среща след Ел Класико

Ръководството на клуба иска да разбере окончателното решение на треньора

Рома задържа Де Роси и през следващия сезон

Наставникът на "вълците" записва впечатляващи резултати тази пролет

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки