Александър Цветков: Отказвал съм на Левски, защото не искам там

Вижте интервю с капитана на Берое преди визитата на „Герена“

Александър Цветков: Отказвал съм на Левски, защото не искам там

На 31 август халфът на Берое Александър Цветков ще навърши 30 години. Той започва своя 12-и сезон в елита, като досега е играл още само за Литекс, продукт на чиято академия е, и Черно море. Дебютира в първенството с екипа на оранжевите през сезон 2008/09, а в момента е капитан на заралии. През миналата кампания записа двубой №220 в шампионата, като има на сметката си и 7 гола. За предстоящия сезон и двубоя с Левски от първия кръг днес Цветков, който има и 4 срещи за националния отбор, се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт".

Сашо, готов ли е Берое за старта на новия сезон, който започва с гостуване на Левски?

- Това, което проведохме, не мога да кажа, че беше подготовка, защото по-скоро си продължихме тренировките от края на доиграването. Сега просто поддържахме и надграждахме нивото си. Отборът се чувства готов и вярвам, че ще го покажем срещу Левски. Изиграхме няколко контроли, в които бяхме на ниво. Чисто здравословно на фона на пандемията нещата, да чукнем на дърво, са добре при нас. Беше доста труден период без футбол, но да се надяваме, че това е останало в миналото.

Взехте няколко нови попълнения, но по една или друга причина няма да може да ги използвате?
- Да, така е. Кийлън Лебон се контузи по време на тренировките, а нападателят Кукула все още не е дошъл заради документи. Трети, когото чакахме (б.р. -Умар Камара), няма да се осъществи. Така че реално нови са единствено Георги Динков и Димо Бакалов. Другите ги бяхме привлекли преди  това. Разделихме се с няколко футболисти, но то се знаеше за тях. Хубаво е, че успяхме да запазим основата. 

Левски е в доста деликатна ситуация, като неизвестните при тях са доста. Дава ли би това повече увереност преди двубоя на "Герена", че може да ги победите?
- Ние гледаме нашата си игра и тактика. Това, което треньорът иска от нас. Надявам се да се поздравим с победа. Това, което се случва в Левски, не ни влияе. Естествено, че следим ситуацията при тях, но Левски си е Левски в каквото и състояние да се намира.

Свикнахте ли вече с изискванията на Димитър Димитров-Херо и как се работи с него?
- Вече успяхме да се нагласим към неговия стил на работа, към изискванията му. Досега не бях работил с него. Само бях слушал от други играчи какъв характер е и какви тренировки прави. Свикнахме вече с него. Принципен човек е, каквото каже и иска, трябва да се изпълнява. Изключителен професионалист. Има страхотна дисциплина и добра атмосфера в отбора. От него има много какво да се научи.

Какви са амбициите би за новия шампионат?
- На първо време да играем добър футбол, да трупаме точки и, разбира се, да гоним първата шестица и място в евротурнирите. Надявам се да надградим над миналия сезон. Тогава можеше да се представим и по-добре, ако да речем плейофите не бяха съкратени наполовина.

Започваш трети сезон с Берое, намери ли най-накрая своето място в Стара Загора?
- Преди Берое съм играл само в Литекс и в Черно море. Така че нямам кой знае колко богата визитка в сравнение със съвременните представи за играта и футболистите (смее се). Може да се каже, че Берое и Стара Загора са горе-долу моето място. Чувствам се добре, колективът е на ниво, публиката е страхотна.

Надяваш ли се да попаднеш сред избраниците на Георги Дерменджиев за Лигата на нациите 6 началото на септември?
- Това не зависи от мен. От мен се иска да играя, да представям на ниво, а дали ще ме извикат, го решава селекционерът. За мен ще е чест. Турнирът е добра възможност отборът да се подготви после за баражите за европейското. Но нещата са още далеч, а със сегашната ситуация в света са непредвидими.

Имаше ли истински, реални варианти през годините да преминеш в Левски, защото имаше такива информации?
- Да, два-три пъти ми звъняха през годините, но аз отказвах, защото не желая да играя там. Това се случваше, докато бях футболист на Черно море. В Берое се чувствам отлично, на място.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки