Лайпциг търси ключ за мадридския катинар

Симеоне и Атлетико имат работа за довършване в Лисабон

Лайпциг търси ключ за мадридския катинар

РБ Лайпциг и Атлетико М тази вечер ще излъчат втория полуфиналист в Шампионската лига.

Късно снощи ПСЖ победи Аталанта и ще бъде съперникът, който ще е последното препятствие пред спора за трофея в този поток.

От другата част на схемата са страховитите Байерн, Барселона и Манчестър Сити.

Това обаче изобщо не вълнува в момента бикове и дюшекчии, чиито мисли са фокусирани единствено към случващото се довечера на "Жозе Алваладе".

В исторически план не може и дума да става за някаква равностойност в сблъсъка. От едната страна е клуб на 11 години, а от другата - на 117.

РБ Лайпциг няма спечелен трофей, докато Атлетико с по 10 титли и Купи на краля оформя Топ 3 в Испания след Реал и Барселона. На европейската сцена разликата става още по-драстична.

Биковете са с 2 участия в Шампионската лига, като сегашното им е рекордно дълго, а ако добавим и Лига Европа, саксонците могат да се похвалят с общо 32 мача на континента. От другата страна в международната визитка на рохибланкос има 346 срещи, 8 трофея (КНК, Междуконтинентална купа и по 3 пъти Лига Европа и Суперкупата на Европа), плюс 3 загубени спора за КЕШ/ШЛ!

Това обаче съвсем не означава, че довечера в дома на Спортинг няма да има интрига. В един двубой германската Пепеляшка има шансове да попадне на кралския бал. Момчетата на Юлиан Нагелсман го доказаха, след като на 1/8-финала отстраниха миналогодишния финалист Тотнъм, при това с две чисти победи - 1:0 в Лондон и 3:0 на "Ред Бул Арена".

Големият отсъстващ при биковете е Тимо Вернер. Германският национал финализира трансфера си в Челси и вече е на разположение на новия си клуб. Безспорно липсата на голмайстора ще се усети, но Нагелсман не е от треньорите, които, сблъсквайки се с проблеми, дълго страдат и си скубят косите. 33-годишният хитов германски специалист бе наясно със ситуацията, а след като на 10 юли научи съперника, имаше предостатъчно време да се подготви.

Атлетико е пословичен със стабилната си отбрана, в 8-те си мача през кампанията дюшекчиите допуснаха средно по гол и записаха 4 сухи мрежи. Можем да сме сигурни, че Нагелсман има план как да отключи мадридския катинар, въпросът е дали ще му се получи. В момента колебанията на спеца са свързани най-вече с това кой да води атаката - чехът Патрик Шик или възстановеният датчанин Юсуф Поулсен. Атлетико получи неочакван удар от коронавируса, пандемията, която от месеци е тема №1 в света. Шиме Върсалко и Анхел Кореа дадоха положителни проби и не се качиха 6 самолета за Лисабон. И докато бездруго хърватинът е контузен, то аржентинецът бе спряган за титуляр в предни позиции. От вторник тимът е Лисабон, където се готви в базата на Бенфика. В Сейшал са взети драконовски мерки за изолация, тъй като там в момента тренират и лисабонските орли.

Определено рохибланкос изживяват странен момент. От една страна, пред тях се открива отлична възможност да се класират на полуфинал. Диего Симеоне и част от момчетата му имат неуредени сметки с Лисабон и по-скоро с "Луш" - арената, където ще бъде разиграно ценното отличие. През 2014-а само секунди разделиха тук Атлетико от първи триумф в турнира – тогава Серхио Рамос изравни за 1:1, а в продълженията Реал М подпечата с 4:1 Десетата.

Ел Чоло няма как да не търси реванш на стадиона на Бенфика, а разполага и с талисман. За най-големия португалски талант, спряган за наследник на Кристиано Роналдо – Жоао Феликс, миналата година бе даден чувал с пари (126 млн. евро) на лисабонските орли. Според "Марка" обаче 20-годишният нападател по-скоро ще започне на пейката срещу Лайпциг.

Финалните акорди в надпреварата са белязани и от раздели в семейството на Атлетико. Дългогодишният помощник на Симеоне - Херман Бургос, напуска, за да поеме по самостоятелен път. Бившият вратар с прозвището Маймуната ще беше последван и от треньора по физическата подготовка Карлос Менендес, който отива в Гимараиш.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки