Шампионска лига: Баварската машина ще чупи прокобата

В съблекалнята нямаше парти настроение след 8:2 над Барса, вече сме фокусирани върху следващата задача, заяви Румениге

Шампионска лига: Баварската машина ще чупи прокобата

 Тази вечер ще знаем финал­ната двойка за сезон 2019/20 в Шампионската лига. Във вто­рия полуфинал, който ще се играе на "Алваладе" в Лисабон, Лион ще бъде символичен до­макин на баварската машина Байерн. В началното десетиле­тие на века двата тима се срещаха често - осем пъти в Турнира на богатите, при 4 на 2 победи в полза на немците. Интересното е, че през 2010-а противниците отново бяха на полуфинал един срещу друг, а напред след две победи продъл­жи баварският колос (4:0 общ резултат и знаменит хет­трик на Олич на "Жерлан").

Представянето на Байерн този сезон в ШЛ е удивително дори за стандартите на нем­ския хегемон. Левандовски и компания спечелиха всичките си 9 мача до момента, отбе­лязвайки 39 гола (14 от тях на поляка). Рекордът е на Барса с 45 през 1999/00, но каталунците изиграха цели 16 срещи в турнира. Сметката сочи, че тимът от "Алианц" бележи средно по 4.33 попадения на мач в ШЛ, което е ненадмина­то постижение.

Във всички турнири форма­та на Байерн също е като от друга планета. Откакто за последно направиха 0:0 с РБ Лайпциг вкъщи в Бундеслигата, хората на Ханзи Флик на­редиха 20 поредни победи! На 8 август немският шампион довърши безжалостно Челси с 4:1 у дома, а после унищожи Барса с 8:2.

На фона на резултатите днешният сблъсък с Лион из­глежда предрешен, но хлапета­та са убиецът на гиганти в ШЛ. От позицията на пълен аутсайдер те елиминираха Юве, а после и Ман Сити. Бук­мейкърите обаче тотално ги отписаха преди мача с Байерн. Коефициентът за успех на мюнхенци е само 1.20, което навярно е най-ниската ставка за тази фаза в историята на турнира.

Байерн излиза на полуфинал в Турнира на шампионите за 12-и път, което е изравнено постижение на Барселона. С повече е само Реал М -13. В по­следните години баварците са измъчвани от прокоба в тази фаза на турнира. Те отпаднаха във всеки от най-скорошните 4 случая, в които стигаха до Топ 4. Серията започна при Гуардиола през 2013/14, кога­то бяха разбити с 0:1 и 0:4 от Реал М. После през 2014/15 Бай­ерн отпадна пак на полуфинал с обш резултат 3:5 от Барса (0:3, 3:2), а през 2015/16 отно­во на полуфинал испански от­бор спря пътя на мюнхенци към финала благодарение на прави­лото за голове на чужд терен (загуба с 0:1 от Атлетико в Мадрид и после победа с 2:1 у дома, която не се оказа до­статъчна).

Серията от загубени полу­финали продължи и през 2018-а, когато Реал М отстрани Бай­ерн след 4:3 общ резултат.

Все пак обшият баланс на клуба в полуфинали за КЕШ/ШЛ е положителен -10 спечелени и 9 загубени, което означава, че сега те ше се опитат да до­стигнат до 11-ото си участие на финал в най-престижния ев­ропейски клубен турнир. Тази година, едва за втори път в ис­торията, до Топ 4 достигнаха два немски тима (РБ Лайпциг и Байерн). Това се случи и през 2012/13, когато мюнхенци спечелиха изцяло немския финал срешу Дортмунд.

Шефът на баварците Карл-Хайнц Румениге коментира какво е настроението в тима: "Бях в съблекалнята след 8:2 срешу Барса и нямаше парти настроение. Да, играчите се радваха от играта и резултата, но веднага след това вече бяха напълно фокусирани върху следващата задача. Всички очакваха да е Барса срещу Ман Сити, но сега е Байерн срещу Лион. Гледах 2 мача на францу­зите. Те се защитават със сър­це и нападат бързо. Не бива да вярваме, че ни чака лесен мач. Трябва да се борим здраво, за да бием. Надявам се Ханзи Флик да остане още много дъл­го време в Байерн. Той върна много ценности в клуба. Игра­ем не само успешен, но и ат­рактивен футбол. Вижте Горецка, той бе най-добър срещу Барса. Можем да сме оптими­сти за бъдещето", завърши Ру­мениге.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки