Тер Щеген срещу Нойер: Барса срещу Байерн прокси война за съперници №1 на Германия

Германия има щастието с тази двойка вратари

Тер Щеген срещу Нойер: Барса срещу Байерн прокси война за съперници №1 на Германия

 Германия има щастието с тази двойка вратари, въпреки че Нойер е наистина от световна класа, а Тер Щеген все още е на път към това ниво.

"Мъгливото съперничество между Мануел Нойер и Марк-Андре тер Щеген наистина не се нуждаеше от раздяла, преди двойката да се срещне в четвъртфинала на Шампионската лига в петък между Барселона и Байерн Мюнхен. Това е двубой, който много от футболните запалянковци очакват с нетърпение.

Сблъсък на титани

Съотборникът на Нойер от Байерн Леон Горецка зае по-разумна позиция, но в същото време описа много тънка линия, когато тактично представя двойката като "най-добрите двама вратари в света". Изборът между двамата е труден. Неслучайно експертите по футболни залагания прогнозират, че коефициентите са 2.62 за достигане на Байерн до финал в Шампионска лига. И това се дължи най-вече на факта, че немците имат на своя страна  вратар от класата на Нойер.

Поглед към миналото

Има една много интересна подробност около "битката на титаните". Не забравяйте, че старият спаринг партньор на Румениге Ули Хоенес, бившият президент на Байерн, заплаши, че "вече няма да пуска играчи за националния отбор", ако Тер Щеген замести Нойер като №1 на Германия, въпреки че се отказа от коментарите няколко дни по-късно. 

Ако се върнем в зората на този дълъг сезон в Шампионската лига, Тер Щеген беше изведен заедно с Ернесто Валверде в навечерието на началния мач от груповата фаза на Барса в Северна Дортмунд през септември. А този ход със сигурност е преднамерен.

Негласувано доверие

Двубоят между двамата продължава след като последва международна пауза, в която Тер Щеген  определи своя съперник като "труден" да бъде оставен на пейката срещу Холандия и Северна Ирландия. Нойер впоследствие заяви пред "Скай Германия", че "не помага" на заместника му да излее чувствата си. "Имаме Кевин Трап и Бернд Лено, други страхотни вратари, които също искат да играят и са на пейката." Тази реплика можем да тълкуваме като надменност от страна на великия вратар.

Ден по-късно, седнал до треньора си в парк "Сигнал Идуна", Тер Щеген нямаше намерение да осмисля проблема. "Не мисля, че е в компетенциите на Мануел да изразява мнение за чувствата си", отвърна той. На следващия ден той даде изключително представяне, като направи редица впечатляващи спасявания и спаси дузпа от бившия си съотборник на Борусия Мьонхенгладбах Марко Ройс, за да спаси евентуален гол.

Поглед към Барселона

Марк-Андре тер Щеген е може би най-важният играч на Барселона след Лионел Меси

Нойер, шест години Тер Щеген, е от другата страна на подобно противоречие и Байерн влезе в полюсите на хиатуса освен по отношение на нивото на заплата и продължителността на договора, като старата му сделка изтича през 2021 г. И все пак три дни след като Байерн отново се включи в действията на Бундеслигата срещу Юнион Берлин през май, те обявиха удължаване до 2023 г. - може би с пандемията, която подтиква всички участващи да си възвърнат някаква перспектива, а може би следвайки тревожната форма на Александър Нюбел, подписана през януари за следващия сезон от Шалке.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки