ШАМПИОНСКА ЛИГА: Финалът ПСЖ – Байерн е война на световете

Двата хегемона от години си въртят мръсни номера

ШАМПИОНСКА ЛИГА: Финалът ПСЖ – Байерн е война на световете

Байерн Мюнхен има шанс да запише името си със златни букви в историята на Шампионската лига.

Ако победи ПСЖ в днешния финал в Лисабон (22:00 часа), тимът на Ханзи Флик ще стане първият в цялата история на надпреварата, който печели трофея само с победи.

До момента мюнхенският колос спечели всичките си 10 мача. Същото стори и Милан през 1992/93, но тогава росонерите се провалиха на финала срещу Олимпик Марсилия.

Финалът тази вечер ще бъде по-различен от всички останали, тъй като заради пандемията с COVID-19 ще се играе пред празни трибуни в Лисабон.

Историята е изцяло на страната на германците, които имат 50% успеваемост в своите 10 финала в най-авторитетния турнир (5 спечелени и 5 загубени).

От другата страна е традицията на френските клубове, които са с баланс само една победа и цели пет загуби в двубои за трофея.

Общото между съперниците е, че са недостижими хегемони в своите държави и гонят златен требъл.

Байерн нареди 8 поредни титли в Бундеслигата от 2013-а насам, а в същия период спечели и 5 пъти Купата на Германия.

ПСЖ също е далеч пред останалите на домашната сцена. За същия период французите имат 7 шампионски титли в Лига 1, а само през 2017-а бяха изместени от Монако на върха в шампионата.

Формата им също е впечатляваща. ПСЖ загуби само един от най-скорошните си 32 мача във всички турнири, отбелязвайки 70 гола в 22 срещи през календарната 2020-а. Серията на мюнхенци пък е още по-впечатляваща - 20 поредни победи и общо 24 успеха в 25 двубоя през календарната 2020-а.

Днешният сблъсък между ПСЖ и Байерн има дълга предистория на мръсните номера. Между двата клуба отдавна тече тиха война, която от време на време минава във фазата на открити сблъсъци.

В основата на конфликта е диаметрално противоположният икономически модел на двата клуба. Всичко започна през 2011 г., когато парижани станаха собственост на Qatar Sports Investments (QSI), зад която стои Емирът на Катар и практически неограничено финансиране.

В Мюнхен, където се придържат към консервативно планиране от години, се оплакват, че конкурентите им на топ ниво в Европа харчат като безогледни парвенюта. Случаят с ПСЖ е нагледен пример за последното. Още в самото начало на ерата QSI на „Парк де Пренс“ Байерн системно атакуваше катарците.

През 2013 г. шефът на Борда на директорите на баварците Карл-Хайнц Румените изригна срещу спонсорския договор на парижани с Qatar Tourism Authority.

„Когато един клуб прибира 150 милиона евро на година от спонсори, е напълно очевидно, че това няма никаква връзка с пазарната му тежест. УЕФА трябва да се намеси и да се погрижи правилата да се спазват. Ние няма да търпим измамници“, изригна Румените.

Отговорът на колегата му от „Парк де Пренс“ Насер Ел-Келайфи бе доста по-мек. Катарците предпочетоха да избегнат челен сблъсък с Байерн, разчитайки че могат да си откупят мира и до голяма степен се оказаха прави.

През 2017 г., когато ПСЖ похарчи 402 милиона евро накуп заедно с бонусите за Неймар и Мбапе, а в Мюнхен си замълчаха. Малка подробност е, че по същото време баварците подписаха шестгодишен договор за спонсорство с летището в Доха.

Финансовата дипломация временно тушира напрежението между двата клуба, преди да избухне следващият скандал. Този път ябълката на раздора бе трансферният пазар.

През лятото на 2018 г. ПСЖ поиска да вземе от Байерн Ренато Санчес и Джером Боатенг. Преговорите за Боатенг се движеха добре и той дори си търсеше апартамент в Париж.

В последния момент обаче всичко пропадна, след като в Мюнхен се почувстваха обидени. „Има неща, които не може да си позволиш да правиш с Байерн“, многозначително обяви спортният директор Хасан Салихамиджич.

Според неофициална информация на „Алианц Арена“ са останали крайно недоволни, както от парите, които са им били предложени от ПСЖ, така и от отношението на тогавашния спортен директор Антеро Енрике.

Президентът на баварците Ули Хьонес директно нападна португалеца.

„Съветвам ПСЖ да смени спортния си директор. Ако искат да са клуб на световно ниво, не могат да си позволят да държат подобен човек“, изригна Хьонес. Впоследствие от „Билд“ разкриха, че гневът му е бил предизвикан от провалена среща, която пропаднала заради сиестата на Енрике.

 
В Мюнхен обаче не успяха да се разберат и със следващия спортен директор на парижани. Този път искрата дойде от юношите на ПСЖ. Леонардо, който стартира проекта на катарците, а после се завърна, сменяйки Енрике, демонстративно постави Байерн начело в списъка на немските клубове, които идват във Франция, за да крадат местните таланти. 

„Байерн, Лайпциг и Борусия Дортмунд се държат крайно некоректно. Те привикват не само футболиста, а родителите му, роднините и приятелите му. Когато си на 16 години това е напълно достатъчно, за да ти обърка тавата“, оплака се бразилецът. 

Конкретният повод за недоволството му бе случаят „Куаси“. Става въпрос за младия защитник Нианзу Танги Куаси, който отказа да подпише първи професионален договор на „Парк де Пренс“ и избяга в Байерн.

За да си отмъсти, ПСЖ откри филиал на школата си в Германия, но това явно не е достатъчно за Леонардо. Според последните слухове той е хвърлил око на Бенжамен Павар за лятната селекция на клуба, а това вещае нови скандали по оста Париж - Мюнхен.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки