Чеферин: Бяхме принудени за финалните осмици, но може да ги ползваме и в бъдеще

"Притежателите на ТВ правата обаче, може да не харесат това", добави президентът на УЕФА

Чеферин: Бяхме принудени за финалните осмици, но може да ги ползваме и в бъдеще

 Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че формат с по един мач на елиминации на неутрален терен, който тази година беше наложен в Шампионската лига и Лига Европа заради пандемията от COVID-19, може да бъде използван и в бъдеще.

Този вариант беше избран с домакин Лисабон за Шампионската лига и Кьолн за Лига Европа заради малкото време, с което разполагаше УЕФА да завърши кампанията. Осем клуба се събраха в двата центъра, като тази вечер Байерн (Мюнхен) и Пари Сен Жермен ще определят шампиона на Европа за сезона.

"Бяхме принудени от обстоятелствата да го направим, отборите нямаха шанса да бъдат домакини и гости, както е обикновено. Но в същото време видяхме нещо ново. Така че ще мислим върху този вариант и в бъдеще. Може и да се наложи да го използваме", каза Чеферин пред Ройтерс и добави, че без втори мач отборите са принудени да търсят веднага голове.

"Видяхме мачове без кой знае колко тактика и изчакване, без много сметки. Когато единият отбор вкара, другият трябва и той да вкара възможно най-скоро, за да не отпадне. Ако имаш втори мач, винаги можеш да си направиш сметката как да завършиш в първия", коментира словенският ръководител на европейския футбол.

"Да, имаме повече завладяващи мачове. Но са по-малко като бройка и притежателите на ТВ-правата може би няма да харесат това, че им намаляваме бройката на срещите, в които продават реклами. Така че, когато цялата тази ненормална ситуация във футбола завърши, ние трябва да дискутираме всички аспекти".

И двата финални турнира за топ 8 преминаха без фенове, но ако ги има, то градът-домакин трябва да положи огромни усилия, за да осигури ред и сигурност за всички фенове на осемте отбора и на неутралните зрители и обикновени туристи и граждани.

Ако се стигне до промяна, то това ще бъде след сезон 2024/2025, когато изтича договора за актуалния формат на провеждане на европейските клубни турнири. Турнирът сега заема 11 дни и определено няма фиксирано място за него в календара на ФИФА и УЕФА, което пък отваря нов проблем, ако се стигне до промяна.

"Вижте, със сигурност това е един много интересен формат. Сега, аз се съмнявам доколко разпределението на календара в момента би ни позволило да направим финална осмица като турнир, защото това ще отнеме твърде много време. Но формат с един мач и система, каквато е сега, мисля, че би била много по-вълнуваща от формата, който беше преди", каза той. И след това уточни: "Но е просто идея и то не е обсъждана в широк кръг от участниците в процеса".

Барса още се чуди за Серхи Роберто

Вижте подробности

Анчелоти приветства решението на Шави

„Струва ми се правилно, той върши добра работа и познава добре Барселона“

Карагър съветва Ливърпул да помисли за Нунес

Вижте подробности

Рио Фърдинанд каза от какво зависи бъдещето на Тен Хаг

Вижте какво заяви легендата на Манчестър Юнайтед

Президентът на ПСЖ отново скочи срещу Суперлигата

"Попитах президента на Барселона кога ще се откажат от тази глупава идея"

Шави: За 3 минути се разбрахме да остана

Вижте какво заяви треньорът на Барселона

Пеп: Де Дзерби върши изключителна работа в Брайтън

"Те имаха доста проблеми и важни футболисти бяха продадени"

Потвърдено: Рангник с оферта от Байерн

Вижте какво разкри спортният директор на Австрийската футболна федерация

Капитанът на Ливърпул отписа титлата

Вижте какво каза Върджил ван Дайк

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки