Кой друг? Хамилтън над всички и в Белгия, седмата титла е въпрос на време (СНИМКИ)

Британецът остави зад себе си Ботас и Верстапен за пореден път тази година

Кой друг? Хамилтън над всички и в Белгия, седмата титла е въпрос на време (СНИМКИ)

Лидерът в световния шампионат на Формула 1 Люис Хамилтън записа победа на "Спа Франкоршамп" в Белгия в седмия старт от сезон 2020г. 

Британският пилот на "Мерцедес" за пореден път беше недостижим за съперниците си и стигна до четвъртата си победа от календара тази година и четвърта в кариерата си на пистата в Белгия.

Зад него финишираха Валтери Ботас и Макс Верстапен

Надпреварата започна отлично за двете коли на Мерцедес, които оставиха Макс Верстапен зад себе си на старта. Шарл Леклер с Ферари направи перфектен старт и от 13-та позиция излезе девети. 

Скоростта на Ферари обаче се показа и монегаскът бързо беше изпреварен от Гасли, Норис и Перез, с което се върна извън топ 10. Пилотите на Рено успяваха да се задържат зад Верстапен на четвърта и пета позиция, а Албън вървеше зад тях на шестото място. 

В 11-ата обиколка Антонио Джовинаци от тима на Алфа Ромео загуби контрол над болида си, завъртя се и се разби в предпазните заграждения и на пистата за първи път днес излезе колата на сигурността.

Откъснала се гума от болида на Алфа Ромео се стовари върху предното окачване на следващия го пилот на Уилямс Джордж Ръсел, който след този удар също разби болида си в предпазните заграждения и така двамата отпаднаха от надпреварата.

В 15-ата обиколка колата на сигурността се прибра и състезанието бе рестартирано. Хамилтън без никакви проблеми отново поведе колоната, следван от Ботас и Верстапен. Пиер Гасли с твърдите гуми реши да не спира в бокса и остана на петото място, но скоро гумите му започнаха да привършват капацитета си той трябваше да спре десетина обиколки по-късно. 

Последваха нови проблеми за Ферари и Леклер беше извикан за втори път в бокса, което го прати на последната 17-та позиция, като дори пилотът попита с недоумение защо бе извикан за втори път в пита.

Съотборникът му Себастиан Фетел също беше непосилен да се бори за нещо повече от местата след 10-то и последователно Гасли, Райконен и Перес го изпревариха в края на правата след "Червената вода". 

До финала Хамилтън направи една единствена грешка при автобусната спирка, но това не се оказа фатално. Така шесткратният световен шампион събра 157 точки на първото място при пилотите, а зад него е Макс Верстапен със 110 и Ботас със 107 пункта. 

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки