Японка влиза в историята на футбола

Юки Нагасато ще стане първата жена, която играе професионално за мъжки клуб

Японка влиза в историята на футбола

Бившата японска футболна националка и нападателка на Чикаго Ред Старс Юки Нагасато ще влезе в историята като първата жена, която играе професионално за мъжки клуб, след като премина под наем в тима на Хаябуса Илевън, който участва в аматьорската регионална лига Канагава в Япония.

33-годишната Нагасато, която се присъедини към Ред Старс през 2017 година, беше част от националния отбор на Япония по футбол за жени, който завоюва световната титла през 2011-а и беше част от спечелилия сребърен медал олимпийски отбор на Игрите в Лондон 2012.

"Моето представяне и състояние се подобряват с напредването на възрастта. Очаквам с нетърпение да се справя с предизвикателството", каза японката на специална пресконференция.

Нагасато има желание да играе срещу мъже в продължение на много години и заяви, че иска да предаде "послание, че жените могат да играят активна роля в мъжки отбор и да са на ниво". По-големият й брат Дженки Нагасато също играе за Хаябуса във втората дивизия на лига Канагава, а по-малката й сестра Асано наскоро се присъедини към тима на Хаябуса по футголф(смесица между футбол и голф).

"Повече от десетилетие тя ми казва, че голямата й мечта е да играе в мъжки отбор. И така, като по-голям брат исках да помогна на сестра си да сбъдне мечтата си", каза Дженки Нагасато.

Юки Нагасато, която има 8 гола и 8 асистенции през 2019 година, е играла още за отбори от Германия, Англия, Австралия и Япония. Очаква се тя да дебютира за Хаябуса през или след края на месец октомври. За националния отбор Нагасато има 58 гола и 132 мача между 2004 и 2016 година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки