Маратонът на ЦСКА започва с напечен мач на „Тича“

Главоблъсканица за Стамен Белчев преди двубоя с Черно море

Маратонът на ЦСКА започва с напечен мач на „Тича“

ЦСКА влезе в кръга като лидер в елита и целта му е само една - да остане такъв и тази вечер след гостуването на Черно море.

Мачът на "Тича" се очертава като най-интригуващ и със сигурност ще бъде най-посетеният. Съперниците имат какво да доказват, затова и сблъсъкът обещава да е нажежен до червено.

Варненци стартираха добре кампанията, но се спънаха в последните две по-високи препятствия, каквито се явиха Лудогорец (1:4) и Локо Пловдив (1:2). Треньорът Илиан Илиев е амбициран да докаже, че е направил добър отбор. Миналия сезон варненци изпуснаха Топ 6, а сега целта е да са в него.

С почти половин дузина играчи, минали през Левски - вратаря Георги Георгиев, защитника Стефан Станчев, халфовете Васил Панайотов и Стефан Велев и нападателя Исмаил Иса (в последния момент отпадна Стефан Станчев заради контузия), щипка морска сол - юношите Васил Попов и Илиан Илиев-младши, както и с няколко чужденци, наставникът ще преследва точков актив от мача с ЦСКА.

Големият проблем пред домакините ще е отсъствието на най-креативния им играч Родриго Енрике. Той бе изгонен с два жълти картона на "Лаута" и сега ще почива принудително. Опциите за негова заместник са две. Първата е Илиев да сложи Леандро Андраде на фланга. Втората е на крилото да бъде изместен Илиев, а последното попълнение Файсел Касми да уплътни полузащитата. Именно това е по-вероятно да се случи. Така тимът ще бъде по-стабилен и ще може да даде здрава битка на армейците в средата на терена.

Стамен Белчев също има да решава кадрови проблеми. Травми по време на паузата лекуваха двама основни играчи - десният бек Турицов и халфът Тиаго, който задава темпото на игра. Още двама изгоряха с COVID-19 - капитанът Петър Занев и централният нападател Ахмед Ахмедов. С това поне дилемите пред наставника каква схема да използва се изпариха - той ще заложи на добре познатото 4-2-3-1. Санкаре пък е наказан заради червения картон срещу Славия на "Армията".

На вратата ще е Бусато, а двама от защитното каре са сигурни - Матей в центъра и Мазуку на левия фланг. След това въпросителните са много и отговорите зависят от състоянието на Турицов и Тиаго. Най-вероятно двамата ще са титуляри. Антов ще действа в центъра на отбраната до Матей. В халфовата линия ще са Юга и Тиаго, а Белтраме ще е пред тях. Иначе опция за десен бек е Гълъбов, а той може да играе и в центъра, за да бъде преместен Антов в полузащитата в случай, че Белчев не използва Белтраме и заложи на Тиаго на позицията зад нападателя. Варианти има и за десния фланг, след като Йомов не бе убедителен срещу Славия. Шанс за изява чака Кейта, както и Кери. Дебютни минути се очаква да запише някой измежду резервните нападатели Тонислав Йорданов и Томи Юрич, пише „Тема спорт“.

Главоблъсканицата пред Стамен Белчев е голяма, а на всичкото отгоре той трябва да мисли с поне ход напред заради сгъстената програма. До момента ЦСКА печели трудно мачовете си, два пъти за първенство (Ботев Пд и Славия) и срещу Сиренс в Лига Европа го направи в добавеното време. Това говори за характер, но е време армейците да покажат и друго от репертоара си. Да, първенството е маратон, но на "Тича" ще се види колко бързо могат да тичат. Победа във Варна ще е с по-особена стойност.

Причината е, че в четвъртък идва сблъсъкът с БАТЕ от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Елиминиране на беларусите ще означава отворен път към плейофите на турнира, престиж, понапълнена каса, имидж и шанс за изходящи трансфери на по-добри цени. За ЦСКА сега най-важен е мачът на "Тича". Този двубой може да зададе тона за сблъсъците с БАТЕ и Лудогорец през следващата седмица.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки