ЛУД МАЧ НА „АНФИЙЛД“: Шампионът пречупи непримирим Лийдс с 4:3, Салах влезе в историята (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двата отбора си вкараха 11 гола, 4 бяха отменени, йоркширци изравняваха три пъти, но капитулираха след две дузпи

ЛУД МАЧ НА „АНФИЙЛД“: Шампионът пречупи непримирим Лийдс с 4:3, Салах влезе в историята (ВИДЕО+СНИМКИ)

Шампионът Ливърпул победи новака Лийдс със зрелищно 4:3 в спиращ дъха мач на старта във Висшата лига.

Освен седемте попадения, на митичния „Анфийлд“ имаше и още 4 отменени, а в герой за домакините се превърна Мохамед Салах, който блесна с хеттрик.

Египтянинът вкара две дузпи, гостите показаха завиден характер и изравняваха на три пъти, но в крайна сметка трябваше да се примирят с поражението.

Юрген Клоп остави на пейката Фабиньо за сметка на възстановения капитан Джордан Хендерсън, Наби Кейта и желания от Барселона нидерландски национал Жоржиньо Вайналдум, а за гостите резерва остана новото попълнение Родриго, докато капитанът им Лиъм Купър бе аут заради контузия.

Мачът започна вихрено и първото полувреме буквално спря дъха на феновете, защото в него бяха отбелязани пет попадения, а имаше и две незачетени – по едно за всеки от отборите.

Още в третата минута дебютиралият за новаците Робин Кох спря с ръка удар на Мохамед Салах в пеналта и Майкъл Оливър посочи бялата точка.

Египтянинът застана зад топката и със силен изстрел под гредата не остави шансове на вратаря, за да открие резултата в срещата. Така Салах вкара първия гол за Ливърпул в четвърти пореден сезон и даде аванс на домакините.

Шест минути по-късно Елдер Коща вкара за Лийдс отблизо, но попадението му бе отменено заради засада.

В 12-ата гостите успяха да възстановят статуквото, тъй като Джак Харисън бе изведен отляво, преодоля последователно Александър-Арнолд и Джо Гомес, след което с майсторски изстрел в близкия ъгъл вкара за 1:1.

Четири минути след това и Садио Мане реализира попадение, отменено заради засада, но в 20-ата шампионите отново поведоха. Тогава Върджил ван Дайк изпревари Кох, за да засече с глава отлично центриране от корнер на Андри Робъртсън – 2:1.

След това и двата тима пропуснаха по една добра възможност, а в 30-ата минута Лийдс отново изравни. Ван Дайк сгреши и Патрик Бамфорд се възползва, за да направи резултата 2:2.

Радостта на йоркширци обаче бе твърде кратка, защото само 123 секунди по-късно Ливърпул пак поведе след страхотно изпълнение на Салах. Той овладя една лошо изчистена от защитата на гостите топка и с изключително силен удар я прати неспасяемо за втори път в мрежата на новаците – 3:2.

Така Салах се изравни с легендата на мърсисайдци Джон Тошак, тъй като вече има 96 гола за Ливърпул, включително 51 в 63 мача на „Анфийлд“.

Малко преди почивката гостите поискаха дузпа, тъй като Елдер Коща падна в пеналта след съприкосновение със Салах, но съдията подмина ситуацията, а и ВАР не се намеси.

Така в крайна сметка първото полувреме приключи при резултат 3:2 в полза на шампионите. Те имаха отлична възможност да увеличат преднината си още в началото на втората част, ала ударът на Вайналдум отблизо бе спасен с вещина от вратаря на гостите.

След това Лийдс вкара още един гол, който бе отменен заради засада, а Клоп отговори със смяна и пусна на терена Фабиньо вместо Кейта.

Новаците обаче просто отказваха да се предадат! В 66-ата минута те изравниха за трети път, с изключително красиво попадение на Матеуш Клих. Полският национал получи в пеналта от Коща, овладя майсторски с едно докосване, а с второто прати неспасяемо топката във вратата на Ливърпул – 3:3.

След това домакините овладяха инициативата и в 78-ата минута Ван Дайк отново вкара топката в мрежата, но за четвърти път в срещата голът бе отменен, в този случай заради нарушение в атака при центрирането от корнер.

Развръзката на невероятния спектакъл дойде малко преди края, когато резервата Фабиньо бе повален в пеналта и Ливърпул получи втора дузпа.

Мо Салах отново я превърна в гол, за да оформи своя хеттрик и крайното 4:3, вписвайки името си завинаги в историята на „червените“ като единствения футболист, реализирал три попадения в първия мач от сезона.

Ливърпул – Лийдс 4:3

1:0 Мохамед Салах (4, дузпа)
1:1 Джак Харисън (12)
2:1 Ван Дайк (20)
2:2 Бамфорд (30)
3:2 Мохамед Салах (33)
3:3 Матеуш Клих (66)
4:3 Мохамед Салах (88, дузпа)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робертсън, Вайналдум, Хендерсън, Кейта, Мане, Салах, Фирмино;

ЛИЙДС: Меслер, Ейлин, Кох, Штруйк, Далас, Филипс, Клич, Харисън, Коста, Ернандес, Бамфорд;

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

Де Хеа отново е опция за Реал Мадрид

"Белия балет" ще търси нов вратар за новия сезон

Киеза си промени мнението, преподписва с Ювентус

Смяташе се, че крилото ще напусне торинци след края на сезона

Атлетико Мадрид вдигна Гризман на крака

32-годишният французин поднови тренировки

Байерн Мюнхен изкушава вундеркинда на Милан

Франческо Камарда все още не е подписал професионален договор с "росонерите"

Канаваро: Ще тренирам Наполи и за без пари

Световният шампион с Италия призна, че това е неговата мечта

ФИФА и УЕФА са притеснени от случващото се в Испания

Прокуратурата все още разследва случая "Рубиалес"

Слух от Испания: Барселона се пробва за Ерлинг Холанд?

Каталунците с изненадваща трансферна цел

Манчестър Юнайтед активира клаузата на Бремер

"Червените дяволи" искат да подсилят защитата си с бразилеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки