Легенда на Партизан: Божинов е ценен човек и футболист, който ще помогне на Левски

"Той имаше малко проблеми с килограмите в Партизан, но сега го виждам в отлично състояние"

Легенда на Партизан: Божинов е ценен човек и футболист, който ще помогне на Левски

Саша Илич е футболист с култов статут в Партизан. Той има близо 500 мача за "гробарите". Играл е още в Селта Виго, Галатасарай, Ред Бул Залцбург и Лариса. Колегите от dsport разговарят с Илич в базата на БФС в Бояна, където е заедно с националния отбор на Сърбия до 17 години, който е в София за два приятелски мача с България. Валери Божинов съдейства за срещата със Саша Илич, който ни обръща внимание на почивката на двубоя между Омония и Цървена Звезда.

- Г-н Илич, изиграхте един мач срещу България до 17 години. Какви са ви впечатленията от нашите играчи?
- Първо искам да ви благодаря, че мога да говоря пред българска медия. Радвам се, че се виждам с моя голям приятел Валери Божинов, който дойде да ме посети. В момента съм треньор на националния отбор родени през 2004 година. Вече играхме един мач с българския национален тим. Престои още една среща и се прибираме. Впечатленията са ми отлични. Имаме страхотни условия на тази феноменална база. В първия мач най-много от българския национален отбор ми хареса вратаря, който разбрах, че пази в испанския Валенсия (става дума за Давид Борисов). Има и други таланти в България, както и в Сърбия. Те са доброто бъдеще.

- Победихме ви в мача на младежките отбори до 21 години. Видях ви по време на двубоя. Харесаха ли ви някои от нашите младежи?
- Да, аз съм асистент на селекционера Илия Столица в този отбор, защото при нас е такава структурата. Впечатли ме едно момче, което игра в ляво на атаката (Здравко Димитров). Мисля, че играе с Божинов в Левски. Също и другото крило (Станислав Иванов), а и левият бек (Ангел Лясков). Вижда се, че в българския футбол има таланти, но е важен този период за аклиматизация от юношеския към мъжкия футбол. Това е проблем и при момчетата в Сърбия.

- Какви са вашите амбиции като треньор? Предполагам, че мечтаете да водите Партизан някой ден?
- Сега започнах с юношеския национален отбор. В момента завършвам моя PRO лиценз. Естествено, че моята амбиция е да водя Партизан. Почти цялата ми кариера мина там. Ще се радвам някой ден да се върна.

- В България са работили много сръбски треньори. Започваме от Люпко Петрович, Муслин, Славиша Йоканович, Славиша Стоянович, Загорчич... Със сигурност пропускам много. Познавате ли се с тях? Работили ли сте с някои от тях?
- С всички тях се познавам и под някаква форма съм работил. С Йешич съм работил като млад. Той е беше в много български отбори ЦСКА, Литекс, Славия... Много наши треньори са работили с добри български играчи.

- Представяте ли някой ден да работите в България?
- Защо не. Ние не знаем какво ни носи следващия ден и нощ. Аз имам много позитивен опит с българските играчи. Играл съм с Божинов, Иван Иванов и Бандаловски. До ден днешен се говори само хубаво за тях, защото бяха феноменални. Видях се и с Иванов, нямаше как да се срещна с Бандаловски, защото тренира в Пловдив. Валери минава всеки ден да ме види тук. Е се знае бъдещето. Нямам нищо против. Ние сме много близки народи и имаме близки езици.

- Вие играхте до късни години. Божинов е тръгнал по същия път или поне се опитва. Върна се за трети път в Левски. Ще успее ли да помогне?
- Валери е много ценен и като човек и играч. Играл съм с много футболисти, но той е един от най-качествените нападатели, с които съм играл. Той имаше малко проблеми с килограмите в Партизан, но сега го виждам в отлично състояние. Сигурен съм, че неговия опит и познания ще помогнат на Левски.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки