Шампионът от "Тур дьо Франс": Аз съм просто едно дете от Словения

"Преди си мечтаех един ден да участвам в Тура, а сега съм "жълтото трико""

Шампионът от "Тур дьо Франс": Аз съм просто едно дете от Словения

 Колоездачът на отбора на "Обединените арабски емирства" Тадей Погачар стана в неделя вторият най-млад победител в цялата история на "Тур дьо Франс", а зашеметяващият му успех, дошъл още при дебютното му участие в състезанието, прикова вниманието на медиите от целия свят.

Съвсем очаквано Погачар, който днес навършва 22 години, беше изненадан от огромното медийно внимание и трудно намираше думи, с които да опише случилото се.

"Това е нещо твърде голямо за мен. Аз съм просто едно дете от Словения, което има две сестри и брат. Не знам какво друго да ви кажа?", сподели развълнуваният Погачар след пресичането на финалната линия на "Шан-з-Елизе".

Словенецът постигна забележителните три етапни победи в състезанието, но никоя от тях не бе по-голяма от тази в събота, когато триумфира в индивидуалния етап по часовник и стопи 57 секунди пасив на сънародника си Примож Роглич, който изглеждаше сигурен победител.

"Преди си мечтаех един ден да участвам в Тура. А сега съм "жълтото трико". Невероятно е", каза още Погачар, чиято майка е професор по френски език.

Единствено Анри Корне през 1904 година е бил по-млад от Погачар, когато печели Тура. Французинът, тогава 19-годишен, обаче стига до победата по служебен път, след като четирима колоездачи преди него биват дисквалифицирани.

"Седях пред телевизора и крещях по начина, по който го правех през 1989 година, когато спечелих на "Шан-з-Елизе". Това е раждането на един голям, голям шампион", каза американецът Грег Льомонд, който през 1989 година по подобен начин срази французина Лоран Финьон в самия край на Обиколката.

"След Вуелтата през миналата година знаех, че Погачар е велик. Не можеш да постигнеш подобно нещо, ако нямаш таланта", каза белгиецът Еди Меркс, който е петкратен победил в "Тур дьо Франс".

През 2019 година Погачар дебютира в някоя от трите големи колоездачни обиколки. Той участва във Вуелтата на Испания, като взе три етапни победи и завърши на трето място в генералното класиране.

"Нещата ще се променят, но искам да остана този, който съм. Искам да се забавлявам и да се радвам на живота", си пожела младият словенец.

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки