Треньорът на Базел: Мачът с ЦСКА е финал за нас

Президентът на швейцарците подаде оставка

Треньорът на Базел: Мачът с ЦСКА е финал за нас

Треньорът Чириако Сфорца е начело на закъсалия гранд Базел само от месец, но вече чувства напрежението върху себе си, след като „червено-сините“ не спечелиха в първите два кръга на местното първенство (2:2 с Вадуц и 0:1 от Сервет).

В Лига Европа швейцарците започнаха силно срещу Осиек (2:1) и Анортозис (3:2), но се сринаха през второто полувреме и се наложи да треперят до последно за крайния изход.

"Имаме нужда от време. Нов треньор, нови методи, нов характер и липса на подготовка. Търпението е важно", коментира Сфорца, който бе подкрепен от клубната легенда Ерни Майсен: "Чириако носи позитивна енергия, с която се опитва да зарази играчите. Това липсваше от дълго време".

В момента Базел работи предимно с млади играчи при липсата на опитните Таулант Джака и Лука Дзуфи, които са контузени от дълго време. Те няма да играят и срещу ЦСКА утре, а мотото е ясно - задължително класиране за групите на Лига Европа, без значение как.

"Изиграхме 4 мача - 2 в първенството и 2 международни. Отборът свърши добра работа. С играчите, които имаме, ще се опитаме да вземем максимума. Всеки мач е финал за нас. Разбира се, че ситуацията е трудна. Има умора, но ние ще бъдем готови за четвъртък", увери Сфорца, визирайки мача с ЦСКА.

Срещата за влизане в групите на Лига Европа е в четвъртък от 21:30 часа.

Броени дни преди срещата стана ясно, че швейцарският клуб ще има нов президент.

Досегашният такъв Бернхард Бургенер (63 г.) съобщи официално, че се оттегля от поста.

На Общото събрание, което ще се проведе на 9 ноември, ще бъде избран негов наследник. Въпреки това Бургенер остава най-силният човек в клуба, тъй като ще продължи да държи основния пакет акции.

"Отдавна закъсняла стъпка е да предложим и изберем независим съвет на директорите. Сега създадохме условията това да се случи", обяви недолюбваният Бургенер, който отдавна е обект на бурни протести от феновете на Базел.

За неговото сваляне бе организирана мащабна подписка. В нея се включиха близо 10 000 души, които са недоволни от безхаберното управление на клуба в последните години.

Както е известно, Базел бе абсолютен хегемон с 8 поредни титли в Швейцария, но вече 3 сезона поред не е ставал шампион. Въпреки това Бургенер си вярва, че на клуба му предстоят добри дни: "Няма да се откажа. Мисля, че сме на прав път".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки