ЛА Лейкърс отново се справи с Маями и е на две крачки от титлата

"Езерняците" се наложиха със 124:114 над "Горещите"

ЛА Лейкърс отново се справи с Маями и е на две крачки от титлата

 16-кратният шампион на НБА Лос Анджелис Лейкърс вече е на само две стъпки от прибавянето на рекордна 17-а титла в богатата си визитка. Играчите на старши треньора Франк Вогъл се справиха с Маями Хийт в мач №2 от Финалите, надделявайки с крайното 124:114 (29:23, 39:31, 35:39, 21:21). По този начин калифорнийци вече са с актив от 2-0 победи в серията, като им остават само още два успеха до първа титла от десетилетие насам. 

 
"Езерняците" се възползваха максимално от отсъствието на контузения център на Маями Бам Адебайо и доминираха в подкошието на съперника си. Лейкърс отбелязаха 56 от точките си именно в тази зона, а също така грабнаха 16 борби в нападение срещу едва 6 на Хийт. Маями пък се представи изключително достойно, въпреки че трябваше да се справя както без Адебайо, така и без още един от основните си играчи - Горан Драгич, който е с разкъсан мускул в глезена. Хийт се завърнаха от 18 точки дефицит и правеха опити да стопят разликата до едноцифрени размери, но мощта в подкошието на Антъни Дейвис, лидерството на ЛеБрон Джеймс и силните включвания от пейката на Ражон Рондо стопираха всеки техен опит за обрат.
 
Мач №3 е в понеделник сутрин от 2:30 часа българско време.
 
ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:
 
Маями не бе достатъчно успешен със стрелбата си от зоната за три точки в първия мач, но днес стартира с две тройки, дело на Тайлър Хиро и Майърс Ленърд. Лейкърс очаквано не отстъпваха и дори взеха четири пункта преднина след две поредни успешни стрелби - по една на Дуайт Хауърд и Антъни Дейвис - 12:8. В следващото нападение ЛеБрон Джеймс увеличи серията на "езерняците" на 8:0 след успешно поднасяне, предизвикало прекъсване от страна на Ерик Сполстра - 14:8.
 
"Горещите" се събудиха след прекъсването и отговориха с два поредни коша на Кели Олиник и Джей Краудър, за да съкратят изоставането си на една точка - 14:13. ЛеБрон и Кайл Кузма също бяха точни зад дъгата в две последователни нападения за 20:14, а вторият увеличи преднината на Лейкърс на 22:14. До този момент "езерняците" се възползваха по най-добрия начин от отсъствието на Бам Адебайо, реализирайки 14 от своите 22 точки в подкошието на съперника.
 
 
Джеймс и Дейвис продължаваха да разкостват защитата на Маями до самия край на частта, увеличавайки точките в оцветената зона на опонента на 18, но Маями се задържа на шест точки разлика след изиграването на първите 12 минути - 29:23 в полза на Лейкърс.
 
ВТОРА ЧЕТВЪРТ:
 
Първата двуцифрена разлика в мача изобщо не се забави и дойде в началото на втория период. Две успешни стрелби от далечно разстояние на Джеймс и Карузо, контрирани от две точки на Андре Игуодала, позволиха на Лейкърс да поведат с 10 точки при 35:25. Хиро и Бътлър свалиха дефицита на Хийт до 6 пункта, но Алекс Карузо успокои съперниците си с нова тройка за 43:34 в полза на Лейкърс. Мачът започна да става доста високорезултатен с течение на втората четвърт, в която Бътлър правеше всичко възможно, за да помогне на Маями да се доближи до съперника си, смъквайки разликата на четири точки.
"Езерняците" обаче подхванаха нова серия от 7:0, с която върнаха актива си в двуцифрените размери - 56:45. Влизането на Ражон Рондо от пейката донесе страхотен импулс на калифорнийци, който бе материализиран с няколко чудесни прояви от шамиона с Бостън Селтикс от 2008-а - 17 точки разлика при 68:51. Дънкан Робинсън свали три точки от дефицита на своите с успешна тройка и така двата тима се оттеглиха на 15-минутна почивка при резултат 68:54 в полза на Лос Анджелис.
 
ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:
 
Двата тима трупаха бързи точки в началото на третата четвърт, но Хийт имаха сериозни проблеми с опазването на звездата Антъни Дейвис, който вкара седем поредни точки за отбора на Лейкърс и имаше само един пропуск от полето до този момент - 24 точки при 11/12 стрелба от паркета. "Езерняците" повишиха аванса си на 18 пункта при 82:64 след кош и фаул на ЛеБрон Джеймс.
 
Дейвис не спираше да краде борби в нападение и да ги превръща в точки, а Маями се опитваше по някакъв начин да се закачи за съперника си, но просто не намираше начин да свали разликата на по-малко от 16 точки - 92:76 с оставащи 4:16 от третата четвърт. Две поредни тройки на Кели Олиник вдъхнаха известна доза кураж на Хийт, но златната резерва на Лейкърс Рондо се погрижи самочувствието на "горещите" да не се приповдига толкова с втората си тройка в мача - 96:82.
 
 
Все пак Хийт показаха, че няма да се дадат без бой и най-сетне се отлепиха от двуцифрения си дефицит след два успешни наказателни на Тайлър Хиро - 100:91. Рондо отново се появи изневиделица с третата си успешна стрелба от далечно разстояние, но Хиро беше точен на два пъти от линията и двата тима се оттеглиха на кратка почивка при 10 точки аванс за Лейкърс - 103:93 преди началото на решаващите 12 минути.
 
ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ:
 
Началото на последния период се развиваше по вкуса на Лейкърс - нито един от двата тима не се отскубна с някаква сериозна преднина в първите минути на частта, което позволи на "езерняците" да запазят 10-точковия си аванс в общия резултат. "Горещите" продължаваха да срещат най-големите си проблеми в собственото си подкошие, където ЛеБрон Джеймс на два пъти се възползва, за да задържи преднината на Ел Ей в двуцифрените размери - 115:104 с 4:44 оставащи на часовника. 
 
 
 
Отново 35-годишният ветеран реализира с изтегляне назад, за да увеличи разликата на 13 пункта при 117:104 и само 3 минути на светлинното табло. Бътлър върна един кош, но Джеймс се пребори за борбата в нападение и след само два паса топката се оказа в свободния Антъни Дейвис - 119:106 и 1:45. Отново 35-годишният ветеран реализира с изтегляне назад, за да увеличи разликата на 13 пункта при 117:104 и само 3 минути на светлинното табло. Бътлър върна един кош, но Джеймс се пребори за борбата в нападение и след само два паса топката се оказа в свободния Антъни Дейвис - 119:106. "Езерняците" си подпечатаха победата след нов кош на Джеймс, а крайния резултат бе фиксиран при крайното 124:114.
 
ЛеБрон Джеймс реализира 33 точки, взе 9 борби и направи 9 асистенции, като не допусна нито една грешка в нападение и вкара 14 от 25-те си опита от паркета. Антъни Дейвис бе безмилостен в оцветената зона на паркета с 32 точки и 14 при 15/20 стрелба, Ражон Рондо записа "дабъл-дабъл" от 16 точки и 10 асистенции за 26 минути, а Кентейвиъс Колдуел-Поуп и Кайл Кузма се разписаха с по 11 точки.
 
За Маями Джими Бътлър бе лидер с 25 точки, 8 борби и 13 асистенции, Кели Олиник се включи много силно от скамейката с 24 точки и 9 борби, Тайлър Хиро добави 17 пункта и 7 овладени топки, Кендрик Нън вкара 13 точки, а Джей Краудър остана с 12 и 7 борби.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки