В АНГЛИЯ: Клубовете отхвърлиха проекта на Ливърпул и Манчестър Юнайтед

Вижте какво решиха 20-те отбора от Висшата лига

В АНГЛИЯ: Клубовете отхвърлиха проекта на Ливърпул и Манчестър Юнайтед

Клубовете от Висшата лига отхвърлиха предложената от Ливърпул и Манчестър Юнайтед реформа на първенството, която предвиждаше бройката на отборите в елита на Англия да бъде намалена на 18, а тимовете от Английската футболна лига (Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2) да получат сериозна финансова инжекция, за да оцелеят в условията на икономическа криза поради пандемията от коронавирус.

Въпреки, че мащабните промени, които също така щяха да дадат повече правомощия на водещите клубове във Висшата лига, бяха изготвени от Ливърпул и Манчестър Юнайтед, на днешната виртуална среща между всички 20 отбора от Лигата, единодушно е било решено така наречения план “Голямата картина” да не бъде осъществен.

В същото време отборите са постигнали съгласие да помогнат финансово на клубовете от Лига 1 и Лига 2 (третото и четвъртото ниво на английския футбол) с безлихвени заеми на стойност до 50 милиона паунда, освен вече договорените дарения от 27 милиона, като предстои да се водят преговори и как да се помогне на тимовете от Чемпиъншип.

БГНЕС припомня, че планът за реформа на английския елит бе изготвен от собствениците на “червените” Фенуей Груп и подкрепен от фамилия Глейзър, които са собственици на Манчестър Юнайтед.

Идеята предвижда, освен намаляване на броя на клубовете в дивизията, също така и прекратяването на турнира за Купата на лигата и мача за трофея Къмюнити Шийлд, както и промяна на начина, по който ще се приемат следващи реформи в Лигата.

Британският „Телеграф“ твърди, че така наречената голяма шестица – Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и Тотнъм, както и още три клуба с богата история във Висшата лига – Евертън, Уест Хем и Саутхемптън, ще имат по-голяма тежест при евентуални гласувания и промени ще могат да се приемат с шест от гласовете на въпросните девет клуба, а не както досега с 14 от гласовете на всички 20 клуба.

Една от основните идеи на реформата е да бъдат подпомогнати клубовете от долните дивизии, както и да се намали разликата във финансовата мощ между отборите от Висшата лига и тези от другите три професионални дивизии.

Предвижда се първоначално плащане от 250 милиона паунда към отборите от Английската футболна лига (Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2), както и 25 процента от всички общи приходи на четирите професионални групи да отиват в отборите от АФЛ. Футболната асоциация на Англия ще получи отделен бонус на стойност 100 милиона паунда от отборите от Висшата лига.

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки