Часът настъпи! ЦСКА приема Клуж в първия си мач от групите на Лига Европа

Вижте вероятните състави на двата отбора преди днешния сблъсък

Часът настъпи! ЦСКА приема Клуж в първия си мач от групите на Лига Европа

ЦСКА отново е на голямата континентална сцена!

Днес от 19:55 часа армейците приемат румънския първенец ЧфР Клуж в двубой от първия кръг на група А на Лига Европа. След 10 години червените отново са под светлините на прожекторите, там, където в историята си са светили най-ярко.

През странната 2020-а ЦСКА не бърка единствено в евротурнирите. До момента бяха направени 4 уверени крачки - 2:1 над Сиренс, 2:0 над БАТЕ Борисов, 3:1 над БЗб Торсхавн и 3:1 над Базел, които качиха отбора на международната магистрала. Време е за стъпка №5.

Тя трябва да бъде направена срещу коварен и опитен съперник. Такъв, който е с хеттрик от последователни титли в родината си. Тим, чиято звезда е треньорът Дан Петреску и който знае как се прави европробив - през пролетта отпадна на 1/1 б-финалите на Лига Европа от бъдещия носител на трофея Севиля, без да допусне загуба (б.р. - след 2 равенства, но с допуснат гол на свой терен).

Тази вечер няма да има място за отстъпление и Белчев ще хвърли всички най-подготвени в боя. Единствената по-сериозна дилема пред наставника в дните преди срещата бе кой да партнира на Валентин Антов в центъра на отбраната.

Той най-вероятно ще заложи на капитана Петър Занев, който е и най-опитният в състава. Това означава, че на пейката ще остане колебливият от началото на кампанията Юрген Матей. Бекове ще са французинът Тибо Вион и Брадли Мазику.

За първия това ще е дебют с червената фланелка в евротурнирите. Пред тях дефанзивни халфове ще са Юга и Жеферсон. Играта ще връзва Тиаго, а по фланговете противниковата отбрана трябва да прорязват Йомов и Кейта. На върха на атаката ще е Али Соу.

Червените ще разчитат много на статичните положения, на които майстор е Тиаго - както при центриранията, така и при стрелбата директно във вратата.

Армейците могат да се осланят и на силната си домакинска форма в евротурнирите. В последните си 6 мача те нямат загуба - 5 победи (б.а. -на "Армията" срещу Титоград, Осиек, Сирене, БАТЕ и Б36 Торсхавн) и 1 равенство (б.а. - на "Васил Левски" срещу Заря). Последното им поражение е на 9 август 2018-а - 1:2 от Копенхаген.

Съставът на Дан Петреску е с една от най-големите средни възрасти в турнира. Румънците разполагат с хомогенна единайсеторка и знаят как да постигат необходимия резултат - за отбелязване е, че през тази година нямат загуба в гостуване. За последно паднаха навън на 8 декември 2019-а - 1:2 от Ботошани, а след това имат 9 победи и 5 равенства на чужд терен, което е повече от впечатляваща серия.

Всички тези цифри показват колко опасни са трансилванците, които идват у нас с голямо самочувствие. Лошата новина за Петреску е, че най-вероятно няма да може да използва централния нападател Билел Омрани (27 г.). французинът е с травма от мача с Ботошани (2:1). Дори той да не е на терена, ЧфР има достатъчно играчи в нападение - Марио Рондон, Габриел Дебелюх и Якуб Войтуш.

Не бива да се подценява и финансовата страна на мача - победа в групите на ЛЕ носи 570 хиляди евро, а равенството е оценено на 190 000 от европейската валута. Наред с това се печелят и точки за клубния коефициент, което ще донесе ползи в бъдеще.

ЦСКА отново е тук. И срещу румънския първенец не е необходимо да прави нещо непознато. Просто трябва да си следва традициите в Европа. До момента в турнира всичко за червените бе перфектно -като се започне от жребиите и се свърши с крайния резултат на терена. Сега пък картите са добре наредени и от програмата - домакинство на пряк конкурент за излизане от групата. Всички предпоставки за успешен старт на ЦСКА са налице.

ЦСКА - ЧФР Клуж (вероятни състави)

ЦСКА: Бусато, Антов, Занев, Мазику, Вион, Жеферсон, Юга, Кейта,  Тиаго, Йомов и Соу

КЛУЖ: Бълградян, Винисиус, Бурка, Камора, Сушич, Джокович, Хобан, Пъун, Дяк, Рондон и Кипчиу

Левски обяви кога пуска билетите за ЦСКА

Двата тима играят на 7 април

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки