Барса се измъчи срещу резервите на Динамо, но взе своето (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вратари блестят на „Камп Ноу“, Меси с гол в юбилеен мач

Барса се измъчи срещу резервите на Динамо, но взе своето (ВИДЕО+СНИМКИ)

Испанският гранд Барселона на практика си осигури участие в директните елиминации на Шампионска лига, след като записа трета поредна победа в своята Група „G”.

Каталунците се наложиха с 2:1 над гостуващия Динамо (Киев) и събраха пълен актив от 9 точки, докато гостите останаха със само една в своя актив.

Мачът бе под сериозен въпрос заради деветима заразени с коронавирус футболисти в лагера на Динамо, но украинският клуб успя да събере минимума от 13 играчи и на практика игра с голяма част от резервите си.

Въпреки това, момчетата на Мирча Луческо сериозно затрудниха именития си опонент и дори можеха да спечелят, ако не бяха блестящите намеси на завърналия се след контузия вратар Марк-Андре тер Щеген.

Германският страж игра за последно преди почти три месеца, при разгромната загуба с 2:8 от Байерн (Мюнхен) в ¼-финалите на турнира през миналия сезон, но в сряда вечер показа фантастична класа и буквално отчая гостите. 

Срещата на „Камп Ноу“ не започна никак добре за тях, защото още в началото Барселона получи дузпа. 

В четвъртата минута Лионел Меси, изиграл своя мач №150 в евротурнирите, бе фаулиран малко след границата на наказателното поле и английският арбитър Майкъл Оливър посочи бялата точка.

Зад топката застана аржентинският капитан на домакините и хладнокръвно я прати в мрежата, за да вкара своя гол №118 в Шампионската лига и общо 638-ми в 740 мача за Барса. 

Попадението бе негово четвърто през кампанията като интересното е, че всяко едно от тях падна от дузпа. 

Не след дълго домакините можеха да вкарат още веднъж, след като Педри засече от движение и прати топката в напречната греда, след което тя тупна пред голлинията и остана в игра.

Това се случи в 6-ата минута, а секунди по-късно Антоан Гризман направи фрапантен пропуск. 

Френският национал бе оставен непокрит в пеналта и трябваше само да вкара топката в опразнената врата, но вместо това я прати във външната част на мрежата от непосредствена близост. 

В 35-ата минута Виталий Буялски бе над всички в наказателното поле след центриране и отблизо стреля с глава, но Тер Щеген демонстрира страхотен рефлекс и успя да избие в корнер.

Така Барса се оттегли на почивка с минимален аванс, който можеше да загуби на два пъти в началото на второто полувреме. 

Първо обаче Тер Щеген отново показа класа, а малко след това Динамо вкара гол след корнер, който обаче бе отменен, защото топката бе напуснала очертанията на терена при центрирането. 

В 53-ата минута пак Тер Щеген спаси домакините, след като се озова очи в очи с Владислав Супряга, ала съумя с крак да избие удара му по диагонала и да запази преднината на Барса.

Отговорът на испанския колос не закъсня. В 63-ата минута вратарят на гостите трябваше също да се намесва решително, ала в 65-ата бе безпомощен, след като Жерар Пике засече с глава центриране на Ансу Фати и удвои резултата – 2:0.

Малко по-късно, в 67-ата минута, неговият колега Тер Щеген за четвърти път остана сам срещу футболист на гостите, ала отново успя да спаси. 

В 74-ата минута капитанът на гостите Виктор Циганков намали за 2:1 с добавка след ново спасяване на германския страж.

Последваха две добри изяви и на Руслан Нешчерет, който направи рекордните за сезона 10 спасявания в Шампионска лига и то в своя първи мач в турнира. 

Срещата обаче приключи със загуба за Динамо, но въпреки нея гостите трябва да бъдат поздравени за начина, по който се представиха на митичния „Камп Ноу“.



Барселона – Динамо (Киев) 2:1

1:0 Лионел Меси (5, дузпа)
2:0 Жерар Пике (60)
2:1 Виктор Циганков (74)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Дест, Пике, Бускетс, Жорди Алба, Пянич, Френки де Йонг, Педри, Ансу Фати, Гризман, Меси;

ДИНАМО: Нешчерет, Попов, Шепелев, Шабанов, Циганков, Андриевский, Родригес, Забарний, Буялски, Супряга, Кенджора;

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки