Дерменджиев: Ако бяхме отказали контролата с Гибралтар, щяха да ни глобят с 200-300 хиляди евро

Вижте интервю със селекционер на националния ни отбор

Дерменджиев: Ако бяхме отказали контролата с Гибралтар, щяха да ни глобят с 200-300 хиляди евро

Селекционерът на националния ни отбор по футбол Георги Дерменджиев даде интервю пред БЛИЦ ден преди да събере играчите си на лагер.

На България предстои контрола с Гибралтар на 11 ноември, след което поредните срещи от Лигата на нациите - срещу Финландия (15 ноември) и Република Ирландия (18 ноември).


- Г-н Дерменджиев, първо да кажете здравословно как сте, защото виждаме какво се случва в страната?

- При мен за момента всичко е нормално. Пожелавам на всички да бъдат здрави, да бъдем много дисциплинирани и да отдаваме значение на това, което се говори и случва. 

- Досега сблъсквали ли сте се с коронавируса?
- Ние правим много тестове, което е правилно. Аз държа играчите, които идват на лагерите предварително да са тествани. И преди всеки мач го правим, това е задължително. И аз лично искам да има много голяма дисциплина при момчетата.

- Един от играчите ви Спас Делев се сблъска вече два пъти с COVID-19, как преживя този момент?
- Като се съберем на лагер-сбор, много коментираме темата с коронавируса. Самите играчи са отговорни за това, което се случва. Трябва да има много сериозна дисциплина, да уважават себе си и околните. Призовавам ги да бъдат изключително внимателни и да ограничат вижданията си със странични хора. Мерките при нас са много сериозни. Постоянно се прави дезинфекция. На всеки трети ден се прави пълна дезинфекция на хотела, на стаите, на помещенията, в които влизат играчите. Има тестове на целия персонал, който обслужва футболистите. Взимаме изключително сериозни мерки благодарение на д-р Бисер Бочев, стриктно спазваме всичко и се надявам всичко да мине нормално.

- Предстои контрола с Гибралтар. Как се спряхтe на този противник?
- Знаете, че на 11 ноември трябваше да играем бараж за европейското първенство, но след като не се класирахме, УЕФА назначава служебна контролна среща. Ако не се изиграе, има много голяма глоба за БФС - между 200 и 300 хиляди евро. В случая нямаме право на избор и трябва да изиграем тази контрола.

- Но пък може би проверката с Гибралтар идва в точен момент - да запишем победа и да се вдигне самочувствието на играчите...
- Не знам как ще прозвучи, но нека не подценяваме нито един отбор. Добре е, че има контрола, добре е, че след това имаме други два мача, които ще играем. Винаги съм искал противниците ни да бъдат силни. В групата ни за Лигата на нациите са силни отбори.

- Какви изводи си направихте след последните мачове, включително загубения бараж от Унгария с 1:3? 
- След всеки мач правя много сериозен анализ, независимо дали е победа или загуба. Анализите се показват на играчите. Но има и много сериозен психологически момент, защото този мач с Унгария се чакаше много от всички. Надеждата да се класираме беше голяма. Но след като не успяхме - има много голям психологически срив. След това за 2-3 дни трудно може да се промени или да се вкара някаква концепция. Но това е професията ни и трябва да успяваме.

- За предстоящите три срещи сте включили някои млади футболисти сред избраниците си. Това ли е бъдещето?
- Да, спрях се на доста млади момчета. След мача с Гибралтар ще ги освободим, за да играят за младежкия национален отбор, който все още има шанс да се класира на европейското първенство. Колкото и минимална да е надеждата, нека бъдат с отбора и да се постигне победа. Всички говорим за младите, но мисля, че трябва да има равномерен баланс и всеки да си заслужи мястото в националния отбор, то не се дава даром. Добре знаем какво е състоянието на българския футбол, знаем реално къде се намираме и не може да превъзнасяме младите. Да, имаме талантливи момчета, но как ще се развият още не сме наясно. Виждате, че доста е объркано мисленето им. Всеки говори за чужбина и къде да го вземат. А освен Мартин Минчев, който е в класен отбор (б.р. - Спарта Прага), и един Филип Кръстев, други нямаме в момента. Пред тях има изключително много работа, за да не стане така, че след време да има разочарование. Има момчета, които след като изиграят 5-10 мача и веднага се мисли за негов трансфер. Но трансферът се мисли от вътре навън, а не примерно да идват отвън и да ги търсят. От тук се прави всичко възможно да бъде продаден, евентуално да дойде някой да го гледа. Момчетата трябва да бъдат много трудолюбиви и да хвърлят много пот, за да се получат нещата. Постоянно им говоря, че доста сме изостанали във футбола в много посоки. Те трябва сами да обръщат внимание върху себе си и е необходимо изключително много индивидуална работа. Всички искаме да се вдигне нивото и младите футболисти да разберат каква работа трябва да вложат. Мисля, че не се трудят достатъчно във вътрешното първенство. 

- Кога най-после България ще се класира на голям форум, чакаме го от години?
- Да, чака се от години, но през тези години не е обърнато внимание - най-вече от клубовете за подрастващите момчета. Наслагват се загуби и некласиране на форуми. Всички трябва да бъдем търпеливи. Нека се сложи предпоставка за едно ново начало, но не само на приказки, защото много се изприказва как губим, как не се класираме... Но трябва да знаем истинското ниво какво е в момента, къде се намираме и как трябва да се работи, за да се започне полека-лека да се излезе от това състояние. 

- Вие готов ли сте да се заемете с тази трудна задача - да бъдете в основата на новото начало, или се притеснявате за поста си?
- Където и да работя, съм доказал какво мога и как да го работя. Няма от какво да се притеснявам. Договорът ми всички го знаят, това изобщо не ме притеснява.  

- Покрай баража с Унгария много се коментираше темата с Андрей Гълъбинов. Какво се случи тогава, искахте ли го в състава си?
- Аз съм треньорът на националния отбор и решенията ги взимам аз колкото и леки или тежки да бъдат. С него изяснихме темата, той имаше повиквателна, от клуба му не го пуснаха да дойде. Пожелах успех на него и на клуба му. В момента е контузен. 

- След последните загуби отново бяхте критикувани, включително от Венци Стефанов. Искате ли да му отговорите? 
- Има критики и ние трябва да ги приемаме, щом няма резултати. Венци Стефанов е в Изпълкома и той може да си позволи да критикува играчите. Но аз заставам зад тях и мога да кажа, че това поколение е малко по-различно. Мисля, че нямат такъв нощен живот, както е било преди това. 

- Ограничавате ли ги?
- Те самите се ограничават. Естествено, че и аз ги ограничавам в такъв аспект, но те самите са по-отговорни, не са разхайтени и имат определена отговорност.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки