Любо Ганев: Изискваме стриктно спазване на медицинските разпоредби!

„Здравето е най-важно“, посочи президентът на БФВолейбол

Любо Ганев: Изискваме стриктно спазване на медицинските разпоредби!

Във времето на пандемия волейболът също е изключително засегнат. Четирима от федерацията начело с президента Любо Ганев са заразени, а много клубове имат проблеми със състезатели и треньори. Въпреки това волейболният живот не спира. Любо Ганев даде интервю за официалния сайт на федерацията като темите са основно свързани с пандемията.

Коронавирусът застигна и вас. Как се чувствате?

Направихме тестове на всички във федерацията и четирима бяхме заразени. На мен ми остават още два дни от карантината. Нямам симптоми – нито температура, нито кашлица, нито липса на обоняние и вкус. Административният директор Станислав Николов вече даде отрицателен тест и работи оперативно. Спазваме всички изисквания – по максимум един човек в стая. Минимизираме риска. За мен най-големият капитал на федерацията са хората. И съответно приоритет е тяхното здраве.

Ситуацията във волейбола обаче не е добра. Шампионът Нефтохимик е с много заразени, а от Хебър твърдят, че не са спазени медицинските мерки в дербито. Така ли е?
Още преди да започне първенството, изпратихме всички предписания от здравното министерство чрез министъра на спорта Красен Кралев. В началото на всеки месец клубовете трябва да направят тестове. При домакински мач всеки е длъжен да осигури човек, който да измерва температурата. Трябва да има протокол, който да се дава на съдиите и да стига до федерацията. Здравето е най-важното. Играе се без публика и се прави всичко възможно да няма заразени. Федерацията не отговоря за мачовете от първенството. Ние сме тествали многократно всички национални отбори. Подписали сме договор с най-голямата лаборатория „Рамус“ и клубовете могат да ползват услугите й на преференциални цени. Оттам нататък е тяхно задължения да спазват медицинските разпоредби.

Ще има ли санкции за отборите, които не спазват мерките?
В нашия дисциплинарен правилник не са предвидени. Но не смятам, че при тази извънредна ситуация е нужно да има специално написан документ, за да се пази здравето на хората. Създадохме организация техническите делегати и супервайзорите да следят нещата. Имаше случай в Стара Загора, където един състезател облече екипа на друг. И два пъти мина на проверка за температура. Изключително аморална постъпка. Целта е да издигнем волейбола на друго ниво. Да сме атрактивни за медии, фенове и общини. Няма да толерираме нищо, което пречи на този план.

Как се отразява липсата на публика на първенството?
Лошо е да се играе пред празна зала. Хубаво е, че имаме телевизионен договор и най-атрактивният мач се излъчва директно. Например днес Левски и Локомотив (Пд) играят решаващ мач за участие в първата осмица. Дано телевизията поне малко компенсира липсата на публика. Всички нямаме търпение феновете да се върнат.

Марица ще е домакин на група от Шампионската лига. Добре ли е това за българския волейбол?
Страхотно е! Пловдив е един от вариантите за домакин на мачове от европейското първенство за жени догодина. Дано домашната зала помогне на Марица за повече победи. А с това ще се вдигне и ранкингът на отбора.

България трябва да е домакин на среща за Евро 2021 за жените. Какво ще се случи предвид пандемията?
Среща ще има на 20 ноември. От другите страни-домакини Румъния, Сърбия и Хърватия ще дойдат по двама души. Сбирката ще е в София. На нея трябва да има окончателна информация за градовете-домакини. Календарът е ясен. Ще мислим всякакви варианти – за мачове с публика, с малко фенове или при празни трибуни.

На каква фаза е организацията на световното първенство за младежи, на което сме домакини с Италия догодина?
Още чакаме договора, който трябва да подпишем. Би трябвало да дойде до 1-2 седмици. След това стартира реалната работа.
Българин след лекторите на уебинарна серия на CEV

Вижте подробности

Нефтохимик 2010 се класира за 1/2-финалите във волейболното първенство

Шампионите надвиха с 3:1 Берое

Любо Ганев: Целта за националния отбор е Ел Ей 2028

"Всеки гейм е важен", заяви президентът на БФВ

Волейболисти представят гордостите на Левски

Вижте подробности

Волейболът прие бюджета си за 2024 г.

Вижте подробности

ЦСКА е първият полуфиналист във волейболното първенство

"Червените" чакат победителя от Дея спорт и Черно море

Черно море се спаси от елиминация в НВЛ

Варненци ще играят решителен трети плейоф с Дея спорт

ОФИЦИАЛНО: Италия е последният домакин на Евро 2026

България, Румъния и Финалндия са останалите страни, които ще приемат шампионата

Страхотен Алекс Николов остави Лубе в битката за титлата в Италия (ВИДЕО)

Българинът бе избран за MVP

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки