Де Минор и Синер на четвъртфинал в София

Австралиецът хвали България, смята да се върне след пандемията

Де Минор и Синер на четвъртфинал в София

Австралиецът Алекс Де Минор стартира с победа на турнира по тенис от сериите АТП 250 в София с награден фонд 389270 евро. 

Поставеният под номер 3 Де Минор надделя над руския квалификант Аслан Карацев с 6:4, 7:5(5) след почти два часа игра в зала "Арена Амреец".

25-ият в света австралиец започна мача с пробив и задържа предимството си до края на първия сет.

Във втората част 114-ият в класацията на АТП Карацев на два пъти излизаше с брейк напред при 4:2 и при 5:3, когато и сервираше за изравняване на резултата, но не успя. При 5:4 руснакът пропусна два поредни сетбола при сервис на Де Минор, след което се стигна до тайбрек. В него австралиецът пропиля аванс от 4:1 точки, но след 5:5 спечели две последователни разигравания, за да триумфира.

"Много съм щастлив от победата срещу един много тежък съперник. Много труден мач и се радвам, че взех победата и направих позитивен старт в София. Не чувствам, че играх най-добрия си тенис, но се борих. В някои моменти дори си мислех, че няма да успея. Но не всеки ден може да играеш красиво, да бъдеш на 100 процента. Хубаво, когато измъкнеш победата и при тези обстоятелства", заяви 21-годишният австралиец, който през септември достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ.

"Дойдох тук с определена цел. Годината ми не беше такава, каквато се надявах да бъде. Опредено в началото на сезона имах по-големи очаквания, но после се контузих, дойде и ситуацията с коронавируса. Това ми е последния турнир за годината. Той няма да преобърне живота ми. Дойдох тук с желанието да стигна възможно най-напред, но не искам да се поставям напрежение. Затова не искам да гледам прекалено напред, защото често това ми е проблем. Гледам ден за ден, защото знам, че ми предстоят доста трудни мачове", каза Де Минор.

"За първи път съм в България. За съжаление не мога да се разходя из София заради COVID-19. От прозореца на хотела ми има страхотни гледки. Може би трябва да дойда още веднъж, за да разгледам този красив град", допълни австралиецът.

За място на полуфиналите той очаква победителя от двубоя между Яник Синер (Италия) и Марк-Андреа Хюзлер (Швейцария), "щастлив губещ" от квалификациите.

"И двамата са много коварни съперници, агресивни са, удрят здраво топката. Всеки един от тях ще бъде много труден съперник. Надявам се да играят 14 часа днес", каза Де Минор.

Шампионът от турнира на АТП "Следващата генерация" Яник Синер (Италия) също се класира за четвъртфиналите.

19-годишният Синер елиминира с 6:3, 6:4 в зала "Арена Армеец" швейцареца Марк-Андреа Хюзлер, "щастлив губещ" от квалификациите.
Италианецът, който е 44-и в света в момента, сервира много стабилно, като не допусна пробив и спечели 32 от 37 разиграни точки при първото си подаване.

Той спаси единствените два брейкбола на съперника в петия гейм на първата част, след което проби за 5:3 и затвори сета на собствен сервис.

Във втората част Синер направи още един брейк в седмия гейм и това се оказа достатъчно за 80-минутния успех срещу 149-ия в света Хюзлер.

"Радвам се за тази победа. Марк-Андреа е отличен играч. Той е левичар, има хубав сервис, който е труден за разчитане. Ако се отпуснеш срещу него дори в един твой сервис-гейм, може да загубиш. Трудно са постига ритъм срещу такива играчи. Постоянно трябва да търсиш решение за ретурите. Щастлив съм, че успях", заяви италианецът, четвъртфиналист на "Ролан Гарос".

В търсене на втория си полуфинал през сезона след турнира в Кьолн в края на октомври Синер ще се изправи утре срещу третия поставен Алекс Де Минор (Австралия), който надделя по-рано днес над квалификанта Аслан Карацев (Русия) с 6:4, 7:6(5).

"Алекс е солиден играч, движи се много бързо. Значително подобри играта си през тази година. Но аз също. Планът е да се придържам към основните неща - добър сервис, дълбоки удари и да го движа по корта. Със сигурност това ще бъде най-трудният ми мач дотук, но го очаквам с нетърпение. Чувствам се отлично на корта досега. Физически също съм добре", каза още Синер.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки