Грожан пропуска и Гран При на Абу Даби

Пиетро Фитипалди отново ще партнира на Кевин Магнусен в Хаас

Грожан пропуска и Гран При на Абу Даби

Ромен Грожан обяви официално, че ще пропусне и надпреварата за Гран При на Абу Даби идната седмица, с което неговата кариера като пилот на Хаас, а най-вероятно и като такъв във Формула 1 приключва по-рано от предвиденото.

 
Французинът пострада при зверската катастрофа на старта на Гран При на Бахрейн миналата седмица, при която получи множество натъртвания и изгаряния втора степен в областта на двете си ръце. Той прекара три вечери във военната болница в Бахрейн, след което бе изписан и се завърна в падока на пистата „Сахир“ в четвъртък, където специално благодари на всички маршали и медици, който са му помогнали да се спаси от огненото кълбо.
 
Още в понеделник ръководителят на тима Гюнтер Щайнер обави, че Грожан ще пропусне поне Гран При на Сахир този уикенд, и решението за евентуално участие на французина във финалната надпревара за сезона на „Яс Марина“ ще е изцяло негово. Днес самият Грожан обяви чрез публикация в социалните мрежи, че той ще се прибера в Швейцария където ще продължи да се възстановява от получените контузии.
 
„С голяма тъга ви съобщавам, че няма да мога да взема участие в Гран При на Абу Даби и няма да съм там с тима. Опитахме всичко възможно с докторите да се възстановя, но рискът да се състезавам толкова скоро след подобен инцидент е твърде голям. Така взех решението да не участвам в Абу Даби. Това е едно от най-трудните решения в моя живот, но и едно от най-мъдрите. Отборът ще ми липсва, но аз ще ги подкрепям“, заяви Грожан.
 
Французинът, който има общо десет качвания на почетна стълбичка във Формула 1, вече обяви, че ще се свърже с всичко отбори в шампионата с молба за организирането на частен тест, тъй като не иска неговият последен спомен от участие във Формула 1 да е как той излиза от горящата си кола. Ръководителят на Мерцедес Тото Волф вече заяви след края на вчерашната квалификация за Гран При на Сахир, че световните шампиони проявяват интерес в организирането на подобен тест, когато състоянието на Грожан му позволява да се завърне в кокпита.
 
Мястото на Грожан по време на уикенда за Гран При на Абу Даби отново ще бъде заето от резервния пилот на Хаас Пиетро Фитипалди.
Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки