ДРАМА НА САХИР: Кошмар за Мерцедес, "стрелите" подариха победата на Серхио Перез (СНИМКИ)

Джордж Ръсел беше на една ръка разстояние от победата, но всичко се срути 20 обиколки преди финала

ДРАМА НА САХИР: Кошмар за Мерцедес, "стрелите" подариха победата на Серхио Перез (СНИМКИ)

Второто поредно състезание във Формула 1 на пистата "Сахир" в Бахрейн отново не разочарова и донесе куп емоции на феновете.

Голямата битка в пустинята беше спечелена от Серхио Перез с "Рейсинг Пойнт", който се възползва от кошмарен финал на състезанието за двамата пилоти на Мерцедес Джордж Ръсел и Валтери Ботас, които водеха комфортно колоната 20 обиколки преди края, но пълна суматоха при боксовете им ги остави на 8-мо и 9-то място в края.

Още след старта Джордж Ръсел успя да изпревари Валтери Ботас и поведе колоната, но в четвърти завой настана истински хаос. Макс Верстапен стана жертва на инцидент между Шарл Льоклер и Серхио Перес, които опитаха да изпреварят забавилия сеБотас. Верстапен се опитваше да премине покрай Льоклер и Перес, но мина преззоната за сигуронст и болида поддаде на чакъла от външната страна на четвърти завой и след това се удари в бариерите.

При рестарта Карлос Сайнц успя да изпревари Ботас за втората позиция, но грешка на испанеца, веднага след това, доведе до промяна на позициите на двамата и отново финладецът излезе втори. 

До 30-ата обиколка Ръсел продължи да води с две секунди и половина пред Ботас, а третият Сайнц влезе в бокса за смяна на гуми. Испанецът се върна на осма позиция и ще се надява да не загуби много време в трафика от болиди пред него, които още не са спирали за смяна на сликове. 

В 46-ата обиколка Джордж Ръсел влезе в бокса за нови гуми хард с три секунди преднина пред Ботас, а след това излезе втори на 20 секунди зад финландеца. Трети вече е Серхио Перес, а четвърти Алекс Албън след многото влизания в бокса на пилотите. Нов комплект твърди гуми и за Албън в 49-ата обиколка, след което излезе на 11-о място. 

В 63-та обиколка Джак Айткин се сблъска в една от предпазните стени и падна част от предното му крило и се появи виртуална кола на сигурността, което донесе кошмара за Мерцедес. Тогава те искаха да направят двоен стоп, като този на Ръсел мина безпроблемно, но имаше големи проблеми за Ботас. Цели 27 секунди продължи неговия стоп при монтирането на лявата му предна гума. Финландецът излезе пети.
 

Веднага след това Джордж Ръсел трябваше да спре отново. Оказа се, че механиците на тима са сбъркали гумите и сложили тези, които са били предназначени за Ботас върху колата на Ръсел. Така Ботас беше пети, а Ръсел шести. Лидер стана Перес, а втори и трети бяха Окон и Строл.

Проблемите за Мерцедес продължиха и Ръсел се наложи да влезе отново в бокса поради спукана задна лява гума и се завърна на пистата на незавидната 15-а позиция.  

До края Ръсел се опита да лимитира загубите и с меките гуми успя да стигне до деветото място и най-бърза обиколка, които са и първите му точки в кариерата му във Формула 1, но със сигурност днес те са с горчив вкус. 

Серхио Перез финишира пред всички, а зад него останаха Естебан Окон с Рено и Ланс Строл също с Рейсинг Пойнт.

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

Трета двойна победа за Ред Бул през сезона

Вижте подробности

Хамилтън:  Най-доброто усещане през последните три години

Пилотът на Мерцедес доволен от своя болид

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки