Българското футболно първенство преди зимната пауза - Жива ли е интригата за титлата

Националния ни тим изпусна историческа възможност да се класира за финалната фаза на Европейско първенство

Българското футболно първенство преди зимната пауза - Жива ли е интригата за титлата

Българският футболен свят изпраща една от най-тежките си години в историята.

Националния ни тим изпусна историческа възможност да се класира за финалната фаза на Европейско първенство, след като загуби още първия двубой от баражите срещу тима на Унгария.

На клубно ниво, България изпрати два отбора в групите на Лига Европа, но все пак нещата не са никак розови. Два от най-големите отбори – "сините" от "Герена" и Ботев (Пловдив) са застрашени от фалит, а в Б група няколко отбора вече загубиха професионалния си статус след финансов колапс.

Въпреки, че българските фенове са насочили погледа си към мегасблъсъка Пулев – Джошуа, най-обичаният спорт у нас си остава футболът и за това, в следващите редове ще разгледаме как ще зимуват родните тимове преди двумесечната пауза.

Лудогорец, най-вероятно, ще бъде зимен шампион, след като води с две точки пред Локомотив (Пловдив),а пък е и с цели два мача пасив. Разградчани стартираха сезона с шокираща загуба 3:1 от Ботев (Враца), след което натрупаха 12 поредни срещи без поражение, при едва две равенства. Възпитаниците на Станислав Генчев са в супер серия от 5 поредни победи, а до края на годината им оставам мачове с Черно море, Арда и намиращия се в огромна криза Ботев (Пловдив).

Ако вземе двата си отложени мача, 10-кратния шампион ще се откъсне със 7 точки пред Локомотив, а след напускането на Бруно Акрапович, е почти абсурдно носителят на Купата на България да успее да догони Лудогорец. Като вземем на предвид и съкращаването на първенството (в плей-офната фаза отборите ще изиграят само по един двубой всеки срещу всеки), то първенството изглежда приключило и „орлите“ почти сигурно ще завоюват 11-та поредна титла, което е и рекорд за България.

По-интересния фронт се очертава в борбата за място в евротурнирите. България има право на общо 4 квоти. От следващата година отпада Лига Европа и все още не ясно как ще се разпределят отборите в новия турнир под егидата на УЕФА. Все пак, до Европа ще достигнат първите три отбора от първенството, както и носителят на националната Купа. При това, третият в класирането ще трябва да изиграе плей-оф срещу някой от отборите от втората половина на таблицата.

До този момент, в борбата са замесени Локомотив (Пловдив), "червените" от "Армията" и Арда, а малко зад тях дебнат отборите на 1948 и Берое.

"Армейците" обаче приключват с евроангажиментите си и едва ли ще имат проблем да завършат на втора позиция. До края на годината те имат мачове с Ботев (Враца) и "сините" и при две победи ще зимуват с равни точки с Локомотив. Под ръководството на Николай Киров Арда се очертава като приятната изненада на Първа лига, но потенциалът на отбора няма да достигне за място в Европа, освен ако кърджалии не завоюват Купата на страната.

Доста интересна е битката за изпадане. Последната позиция се заема от "белите", а в последния си дуел за 2020-та белите гостуват в Пловдив на Локомотив и имат огромни шансове да завършат календарната година на дъното на таблицата, въпреки че през лятото участваха в квалификациите за Лига Европа. През зимната пауза отборът ще бъде напуснат от Филип Кръстев, който още преди няколко месеца бе трансфериран в Белгия. С една точка пред тях са Етър, но „виолетовите“ се намират в прекрасна форма и имат доста футболни аргументи да търсят по-предно класиране.

В борбата за изпадане е замесен и отборът на Монтана, който има актов от 12 пункта (2 повече от Етър и три пред "белите"). На още две точки стоят "сините" и Ботев (Пловдив).

Столичани се сдобиха с нов рекламодател и нов треньор и трудно бихме повярвали, че ще се затруднят с оставането си в групата, Ботев обаче е в страшна криза и ако нещо не се случи (нов собственик?) до края на годината, „канарчетата“ се очертават като фаворит за изпадане от групата.

Дерменджиев: След двата гола, мачът беше под наш контрол

"Винаги се играе по-спокойно в мачовете, когато водиш в класирането", заяви той

Киров: След червения картон ситуацията излезе извън контрол

„Трябва да обръщаме внимание на положителните неща.“, призова треньорът на Арда

Дончич: Нямаме психика

"Ще се борим до последно за оставане в елита", заяви треньорът на Локо София

Валентин Илиев: Нещата ще вървят към по-добро

"Показахме друго ниво", доволен бе треньорът на ЦСКА 1948

НА КРАЧКА ОТ 13-ТА: Лудогорец се разправи и с Арда (ВИДЕО)

"Орлите" на 11 точки от втория Черно море

ЦСКА 1948 влезе в топ 6 след обрат над Локо София (ВИДЕО)

Ради Кирилов вкара двете попадения за обрата с 2:1 в Бистрица

Официално: Хебър скочи срещу съдиите (ВИДЕО)

Вижте позицията на клуба от Пазарджик

Разрушават сектор „А“ на „Армията“

До края на юни теренът трябва да е чист, за да започне строежът на новия стадион

Левски с нов антирекорд

Вижте какво направиха „сините“

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки