ЦСКА изживява своето възраждане

Може да се съжалява, че отборът пропусна да натрупа по-сериозен точков актив

ЦСКА изживява своето възраждане

Жалко е, че годината няма повече месеци, за да може декември да стане май за ЦСКА.

Отборът, воден от Бруно Акрапович, финишира по възможно най-оптимистичния начин календарната 2020 г.

Със силни изяви в Лига Европа - и в Клуж, и блестящата победа над Рома на Националния стадион, както и успехът във вечното дерби.

Най-важният извод от последните изяви на армейците е възстановената клубна ДНК на отбора и играта му от позицията на естествен фаворит на домашната сцена и с европейска конкурентоспособност и легитимност в чужбина.

През последните месеци това усещане беше позабравено и всеки мач се превръщаше в ходене по мъките. Това възраждане и завръщане към себе си и към корените е най-оптимистичното за ЦСКА в последно време.

Есенният полусезон може да бъде описан със споменатите плюсове и с минусите от началото на кампанията. Може да се съжалява, че отборът пропусна да натрупа по-сериозен точков актив, който да му даде по-реални шансове за спечелване на 32-ата шампионска титла.

Всеки мислещ човек е наясно и с футболния заговор, който върви на и извън терена срещу червените в полза на абонирания първенец. Но ЦСКА трябва да се сърди и на себе си за доста от изпуснатите точки. И в първия кръг, и във Велико Търново срещу Етър, независимо че там имаше безскрупулно съдийство на Владимир Вълков. Тези 4 точки бяха абсолютно задължителни, а отделно още две бяха отнети във Варна след ощетяването от шуменеца Тодоров.

Всичко това се трансформира в 6 точки предимство за монополния първенец. ЦСКА, на базата на реалната си класа и превъзходство, трябва рутинно да печели подобни мачове, така както се и случи в последните кръгове при Акрапович. В най-лошия случай ЦСКА трябваше да е на 2 точки дистанция от Лудогорец, а сега е на шест. Затова критичният подход, който е задължителен за клуб като ЦСКА, носи по-скоро противоречива оценка.

Отлична за последния месец, слаба за периода от 6 поредни мача без победа за първенство и добра в останалите срещи. Сезонът дотук се дели на много достойно европейско представяне, независимо че тимът не излезе от групите, а за вътрешния шампионат може да се усредни около добър (4,50).

Апогеят на есента, а и на годината безспорно е триумфът в Базел. В най-новата червена история този мач се нарежда непосредствено до двете победи над Леверкузен през 2005-а и до успеха над Динамо в Москва през 2009-а, донесли класиране в групова фаза, без да се забравят и успехите над Ливърпул на "Анфилд" и над Шахтьор Донецк.

За личност на кампанията дотук бих отличил Бруно Акрапович заради последните победи, Али Соу със своите голове и независимо от пропуските, както и Стамен Белчев, който не бива да бъде пренебрегван след знаковата победа над Базел.

На терена от играчите трябва освен Соу да бъдат споменати Вальо Антов и Амос Юга, който също играе много силно. Може да се добавят още Мазику и Тиаго и затова ЦСКА има силен отбор в момента, защото решаващите фигури не са една и две.

Като български играч Антов заслужава да бъде оценен високо и в класацията футболист на годината. По-важното е, че той с гръм и трясък влезе в полезрението на европейските клубове, което за защитник е още по-трудно. Ако бъде трансфериран, дано да е в клуб от ранга на Рома и Арсенал, за които се споменава, а отличен ход би било при евентуална сделка той да остане още половин година на "Армията".

За да натрупа още опит, мачове на пълни обороти, да помогне на родния си клуб и да отиде в титулярна роля, вместо да чака ред. Така практикуват на Балканите със своите млади звезди. Иначе с неговите качества, ако Вальо беше хърватин или сърбин, щеше да струва поне 10 милиона евро, но вината не е в ЦСКА, а на ниския трансферен рейтинг на България. И все пак дано червените отново скоро успеят да продават своите "диаманти" на адекватната им цена, както преди три десетилетия стана пробивът със Стоичков.

Георги Атанасов, в-к „Тема спорт“

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки