Само четирима останаха в битката за президент на Барселона

Вижте тук кои са те

Само четирима останаха в битката за президент на Барселона

 Само четирима кандидати събраха нужните подписи да се явят на изборите за президент на Барселона.

Жоан Лапорта беше първият кандидат, който представи подписите в подкрепата на кандидатурата си. Той представи 10 257 подписа, но не успя да надвиши абсолютния рекорд поставен от Хосеп Луис Нунес в предизборната кампания през 1989 година от 26 619 подписа. През 1997 година Жоан Гаспар представи 13547 подписи на членове, а през 2010 година Сандро Росей имаше подкрепата на 12635 члена.

Лапорта е и основният фаворит на предстоящите избори. Неговият основен конкурент е Виктор Фонт, който представи 4710 подписа.

Тони Фрейша представи 2821 подписа и също ще участва на изборите, ако всичко с тях бъде установено, че е наред.

Емили Русо успя да представи 2510 подписа, което е малко над необходимите 2257. Той не скри, че очаква да получи подкрепата на някои от останалите кандидати, които не успяха да съберат нужните подписи и няма да се явят на изборите. Русо е наясно, че има много малък марж, но е уверен, че ще бъде кандидат. Той ще трябва да изчака потвърждаването от клуба, за да разбере дали ще е сред кандидатите на изборите, които са на 24 януари.

Жорди Фаре беше разочарован, след като не успя да събере нужните подписи и няма да участва в изборите. През 2015 той събра 2033, а този път 2082, недостатъчни, за да се яви на изборите.

Фаре, което бе организатор на вота на недоверие довел до оставката на Хосеп Мария Бартомеу, призна, че е сгрешил в стратегията на кампанията си.

Жорди Фаре обяви, че ще подкрепи Жоан Лапорта на предстоящите президентски избори.

Агусти Бенедито не успя да събере необходимите подписи и няма да се яви на президентските избори.

Пепе Риера, Шави Вилажоана и Юис Фернандес също не успяха да съберат необходимите подписи и няма да участват в президентските избори, но тяхната подкрепа може да се окаже от решаващо значение за някои от кандидатите.

Контекстът на пандемията направи процеса на събиране на подписи много труден, но резултатите подсказват, че големият сблъсък на изборите ще бъде между Жоан Лапорта и Виктор Фонт.

Сега двамата са кандидатите, които изглежда имат най-голяма подкрепа и най-големи шансове да спечелят изборите. Все още не е ясно дали изборите ще могат да се проведат по план на 24 януари поради възстановяването на разпространението на COVID-19.

“Вярвам, че изборите трябва да се проведат. Няма смисъл да се спира гласуването”, каза Лапорта.

Кампанията на Лапорта се основава най-вече на неговата харизма и той дори не се нуждае от екип от страхотно познати лица, за да генерира илюзия.

Виктор Фонт вече определи проекта на Лапорта като носталгичен, поставяйки себе си като лицето на бъдещето.

От днес до четвъртък (14 януари) подадените подписи от кандидатите за президентския пост ще бъдат разгледани и на 14-ти януари ще бъдат обявени кандидатите, които ще се явят на изборите. Обикновено има около 10% анулиране на подписите поради дублиране, грешни данни или съмнения за измама.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки