Георги Китанов: Трябва да градим националния отбор около младите таланти

"Няма спор, че групата е трудна, но не трябва да се подценяваме", заяви той

Георги Китанов: Трябва да градим националния отбор около младите таланти

 Вратарят на румънския Петролул Плоещ Георги Китанов даде интервю за "Гонг". Той подписа с втородивизионния тим в началото на октомври, след като преди това бе футболист на Астра Гюргево. Бившият вратар на Черно море и ЦСКА говори за целите на новия си отбор, както и за националния отбор на България. 
 

- Здравей, Жоро. Преди броени дни с Петролул постигнахте сериозен успех, след като се класирахте за четвъртфиналите на Купата на Румъния, след победа с 3:0 и твоя чиста мрежа. Разкажи ни малко за мача.
- Както и ти каза, много ценен успех за нас. Имаме амбиции да стигнем възможно най-напред в турнира. Успехът е ценен, защото ще ни даде самочувствие и за следващите мачове в първенството. 
 
- Имаш ли предпочитания за съперника на четвъртфиналите?
- Не смятам, че има лесни съперници, определено. Има още мачове, които тепърва ще се играят. Независимо дали ни се падне отбор от първа или втора лига, и в двата случая срещите ще са сложни. 
 
- Каква е разликата в нивото между елита на Румъния и втората дивизия?
- Основно в това, че във втора лига се залага основно на млади играчи, дори на такива под 17 години. Липсата на опит предполага повече грешки, съответно затова и шампионатът е толкова изравнен. Футболът в първата лига е малко по-динамичен, това са основните разлики. 
 
- Първият полусезон завършихте едва 9-ти, от 21 отбора. Целта остава ли първото място?
- Определено целта остава, но трябва да гледаме стъпка по стъпка. Трябва да се опитаме да намерим и затвърдим мястото си в топ 6 и оттам да атакуваме място за промоция през плейофите. Целта обаче остава промоция.
 
- Как се стигна до преминаването ти в Петролул?
- След като прекратих договора си с Астра, бях дълго време без отбор, по редица причини покрай пандемията. След дълго чакане на подходяща оферта сметнах, че това ще е най-подходящото продължение за мен. Живял съм в този град, така че нямаше да имам нужда от адаптация. Освен това, сметнах, че има възможност да бъда първи избор в този отбор. 
 
- Какво може да ни кажеш за клуба и базата?
- Стадионът е наистина на много добро ниво, някои национални формации на Румъния играят своите срещи тук. Петролул е клуб с традиции, има голяма фенска маса, хората в града са наистина много запалени по футбола. Клубът е ставал 4 пъти шампион и е бил носител на 3 пъти на купата на страната. 
 
- Твой съотборник е Армандо Ваюши, който беше популярен и по българските терени преди години. Говори ли ти за престоя си в Литекс Ловеч?
- Играли сме един срещу друг даже! Той помни България и нашето първенство с много топли чувства, понякога му припомням и някои български думи, тъй като той говори доста добре български, като за чужденец. Дори водим диалози отвреме навреме на български!
 
- По-силно ли е нивото в Румъния, спрямо у нас?
- Не мога да правя сравнения, тъй като и двете страни имат своите плюсове и минуси една спрямо друга във футболното си развитие. Смея да твърдя, че нивото на efbet Лига се вдигна, поне леко. 
 
- Интересно е, че българската колония в Румъния се увеличи през този сезон. Каква е причината за това?
- Географската близост играе своята роля, но и първата лига тук е наистина доста силна. Пазарът е добър и представлява трамплин за евентуален трансфер и в други европейски страни, защото футболът като качество се доближава до този на Запад. Говоря като динамика, играе се доста атакуващо. 
 
- Успя ли да научиш румънски?
Започнах да разбирам, когато става въпрос за футбол, но ми е трудно да го говоря все още.
 
- Как се справяш с комуникацията със защитниците?
- Ами, защитата ми е съставена основно от румънци, както и от един нидерландец. Знам обаче нуждите думи, за да се справя на терена. 
 
- Ти спомена, че следиш българския шампионат. Доста е равностойно на върха, за разлика от предишни сезони..
- Да, доста е интересен шампионатът и затова смятам, че нивото се е вдигнало. Локомотив Пловдив има страхотен отбор, Берое създаде добър отбор, ЦСКА и Лудогорец са ясни. Черно море се опитва да играе добър футбол. Затова, според мен, нивото се вдигна. Повечето отбори се опитват да играят футбол, а не само да бранят 0:0. 
 
- Задава се началото на световните квалификации за Мондиал 2022, с мачове срещу Италия и Швейцария. Ти си играл във всички национални юношески и младежки гарнитури, но все още чакаш за дебюта си при мъжете. Очакваш ли повиквателна от Ясен Петров и с какво я заслужаваш?
- Разбира се, че се надявам на повиквателна. Няма спортист, който да не иска да представлява страната си, би било страхотно удоволствие за мен. Не се ангажирам да се оценявам сам. Смятам, че националният селекционер е отличен специалист и ако сметне за нужно да ме извика, то аз ще се отзова с удоволствие.
 
- Смяташ ли, че имаме шансове за класиране на Мондиал 2022?
- Няма спор, че групата е трудна, но не трябва да се подценяваме. Времената не са лесни за нашия национален отбор, но има доста кадърни млади играчи, които излизат, както и мои набори, на по 25-26, които играят в не лоши първенства. Ако се изгради едно ядро от такива футболисти, то в бъдеще ще имаме достатъчно успехи. 
 
- За финал – какво си пожелаваш в личен и професионален план през настоящата година?
- В личен план си пожелавам здраве, това е най-важното нещо като цяло.
 
БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

Девойките на България с нова победа

"Лъвиците" подчиниха и Малта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки