Двама представят България на световното по ски ориентиране

Станимир Беломъжев и Андрея Дяксова заминават за Естония

Двама представят България на световното по ски ориентиране

България ще бъде представена от двама на започващото в понеделник световно първенство по ски ориентиране в Естония.

Станимир Беломъжев и Андрея Дяксова заминават за прибалтийската държава в събота, заедно с треньора Иван Беломъжев, баща на прочутия ни състезател. Станимир и Андрея ще стартират във всички индивидуални дисциплини - къса, средна и преследване, както и в смесената щафета.

Тази зима Беломъжев и Дяксова бяха абсолютните хегемони на завършилото преди 10-ина дни държавно първенство в Куртово. В Родопите състезаващият се за ски клуб Хемус (Троян) спечели и петте възможни титли, докато представителката на Карлък (Смолян) си тръгна с три златни медала от пет възможни.

Българинът е сред фаворитите на предстоящото първенство, с впечатляващата си визитка, в която блестят една световна титла за мъже (2017 г.) и две за младежи. Наред с това Станимир е трикратен световен шампион от университетски надпревари. В момента Беломъжев е шести в световната ранглиста с 6954 т., лидер е руснакът Сергей Горланов със 7045 т. При дамите Дяксова ще направи своя дебют на световно при жените, след няколко участия при девойките. Тя е на 57-а позиция в ранглистата с 5587 т., водачка е шведката Тове Александершон със 7056 т.

"Заминаваме в събота и се надявам, точно по време на шампионата в Естония да покажа максимума от себе си. Тази година форматът на първенството е без дълга дистанция, но с преследване, а средната ще е масов старт. Надявам се само да съм здрав, подготовката ни бе насочена за участие във всички дисциплини", заяви малко пред отпътуването си Станимир Беломъжев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки