РАЗКРИТИЕ: Зе Гомеш отказал тройно по-голяма заплата заради Илиан Илиев

Пристигането на португалеца в Черно море е истински трансферен удар

РАЗКРИТИЕ: Зе Гомеш отказал тройно по-голяма заплата заради Илиан Илиев

Определено идването на Зе Гомеш в Черно море беше изненадващо.

Но нямаше как на „Тича“ да не реагират, след като през лятото продадоха Мартин Минчев на Спарта Прага, а пък сега Матиас Курьор премина в Самсунспор.

И лошото за Илиан Илиев не беше толкова това, че самите играчи биват продадени. По-лошото беше, че другите от асовете в атаката - Исмаил Иса и Родриго Енрике, просто не приличат на себе си този сезон и са с много занижени показатели. Единствен Илиан Илиев-младши показва прогрес и логично дори се счита, че може да бъде повикан от Ясен Петров в мъжкия национален тим. И заради всички проблеми в атака логично Илиан Илиев-старши впрегна своите връзки на португалския пазар и доведе нападател, не откъде да е, а от Бенфика. Негов бивш отбор. И така - кой е Зе Гомеш? Роден е на 8 април 1999 г. в столицата на Гвинея-Бисау - Бисау.

Скаути на Бенфика го набелязват на турнир и когато е на 12 години го привличат в своята академия. Нападателят остава в школата на „орлите“ до 2016 г., когато дебютира за мъжкия тим на португалския гранд. Това се случва на 9 септември при победа като гост на Арука. Тогава треньорът Руй Витория го пуска в последните минути на мястото на Гонсало Гедеш. Общо за първия тим на Бенфика Зе Гомеш изиграва 4 мача - 3 Примейра лига, както и един в Шампионската лига — загуба с 2:4 от Наполи.

Впоследствие е изпратен в „Б“ отбора, където играе основна роля и записва впечатляващите над 70 мача. Два пъти е даван под наем - първо в Портимонензе, а след това и в полския Лехия Гданск, където остава до края на миналия сезон, продължил по-дълго заради пандемията от ко-ронавирус. След това се връща в „Б“ отбора на Бенфика.

През пролетта има 8 мача за въпросния тим, в които не вкарва гол. Въпреки това той е желан от доскорошния си клуб Лехия Гданск, който му предлага заплата от около 12 000 евро. С оглед на отличната работа на мениджъра Стефан Бакалски, както и името на треньора Илиан Илиев, Зе Гомеш избра да дойде на „Тича“ при 3 пъти по-малка заплата. Все пак Илиан носи екипа на Бенфика от 1995 до 1997 година...

Големите успехи на Зе Гомеш не са с клубен тим, а с националните гарнитури на Португалия, за които той играе, макар и да е роден в Гвинея-Бисау.

През 2016 година става голмайстор на европейското първенство до 17 години, като бележи цели 7 гола. Логично с оглед на това, че Португалия печели трофея, той е избран за Играч на турнира. Иначе с тима на „мореплавателите“, само че до 19 години, става европейски шампион и през 2018 година.

Когато е на върха в индивидуален план, към него интерес имат от Барселона и РБ Залцбург - клуб,който е доказал, че знае как се работи с млади таланти.

Както вече „Мач Телеграф“ написа, Зе Гомеш е бил пред трансфер в Барселона през 2019 година, като тогава каталунците са давали 15 млн. евро за него. Шефовете на Бенфика не го пускат, тъй като по договор има клауза в размер на 50 млн. евро, която няма клуб, който да плати.

От сегашна гледна точка, тази история изглежда нереално, но е факт. Само ще споменем, че в тези години той е бил звездата на юношеските национални отбори на Португалия, при все че в съставите на „мореплавателите“ са били играчи като Рубен Диаш (сега в Манчестър Сити), Тринкао (сега в Барселона), Рафаел Леао и Диого Далот (сега в Милан), Жедсон Фернандеш (сега в Галатасарай). Кариерата му обаче не се е развила толкова добре, колкото на неговите съотборници. Но ето, че сега той получава втори шанс в живота си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки