Джокович прегази Медведев и триумфира за безпрецедентен девети път в Australian Open (ВИДЕО)

Сърбинът срази руснака в три сета

Джокович прегази Медведев и триумфира за безпрецедентен девети път в Australian Open (ВИДЕО)

 Новак Джокович разгроми Даниил Медведев със 7:5, 6:2, 6:2 за 1 час и 54 минути игра и спечели безпрецедентна девета титла в Australian Open и 18-а от "Големия шлем", с която съкрати до 2 изоставането си от рекордьорите Рафаел Надал и Роджър Федерер. 

Ноле вече е 9 от 9 във финалите в Мелбърн, където пък вече има 21 поредни победи и общо 60 в последните 63 мача в "Шлема". Руснакът все пак ще се изкачи до трето място в световната ранглиста и ще има гордостта от достигнат втори финал в "Големия шлем" в кариерата си. Той бе първият представител на страната в битка за трофея в Австралия от 2005-а насам, когато Марат Сафин разплака домакините с успех над Лейтън Хюит.

 

ПЪРВИ СЕТ

 

Джокович беше безкомпромисен в първите си два сервис-гейма, а и се възползва от ранните проблеми в подаването на Медведев, който с две непредизвикани грешки от бекхенди провокира първия пробив в двубоя на сметката на Ноле. При 3:0 обаче сърбинът прати бекхенд в мрежата, сбърка два пъти от форхенд и не можа два пъти да завърши смач, което допринесе за връщане на паритета в брейковете.

 

С изключение на двата пробива, двамата сравнително бързо и безпроблемно взимаха сервис-геймовете си, макар зрителите да ставаха свидетели на някои продължителни разигравания. В тях правеше впечатление стремежът на Джокович да привиква опонента си край мрежата, а именно в този компонент Медведев видимо изоставаше от останалите топ играчи в течение на целия турнир.

 

При 6:5 руснакът за втори път трябваше да сервира за оставане в сета и Джокович го засипа с прекрасни ретури и два забележителни уинъра за 0-40, вторият от които минаващ бекхенд. Ноле се възползва от третия сетбол (крясък от публиката "айде" накара Медведев да сбърка форхенд) и провокира грешка от форхенд на съперника, за да поведе със 7:5 за 42 минути.

 

ВТОРИ СЕТ

 

Въпреки чудесния завършек на първия сет, Джокович допусна пробив още в първия гейм на следващия, като не можеше да печели лесни точки със сервиса си и направи две ключови грешки от бекхенд - 0:1. Руснакът направи абсолютно същото, макар допуснатият от него брейк да бе плод по-скоро на отличните ретури и подвижност на Ноле - 1:1.

 

Развълнуваната публика развали интересно разиграване при 15-30 и 2:1 за Ноле, което ядоса сърбина, защото това не бе първият път, когато зрителите крещят по време на игра. Все пак, две грешки от бекхенд на Медведев го закопаха и той допусна нов пробив за 3:1. Правеше впечатление неспособността на Джокович да завършва смачовете си, а пък сервис-гейма му при 4:2 изненадващо се закучи с няколко сгрешени бекхенда (дюс), но основното му оръжие - начален удар по правата - свърши работа за 5:2.

 

Руснакът сбърка форхенд пред празен корт и направи двойна грешка за 15-30, след което пресили и бекхенд в средата на противниковата половина - два сетбола за съперника. Нисък и дълбок ретур от Джокович го изведе изключително близо до победата - 7:5, 6:2 за общо 77 минути игра.

 

 

TРЕТИ СЕТ

 

По подобие на предишната част, Джокович започна с проблематичен сервис-гейм, в който направи първата си двойна грешка и подари двоен брейк-бол на противника. Той обаче отрази и двете възможности с начални удари по правата, а Медведев за пореден път удари ракетата си в земята от яд. В крайна сметка две пресилени топки от руснака го отдалечиха от шанса да започне позитивно третия сет - 1:0. Световният номер 3 продължи с негативния език на тялото и реплики към щаба си, но все пак запазваше достатъчно концентрация да се задържи в сервис-гейма си, независимо от двойна грешка. Още една такава обаче даде шанс за пробив на сърбина, а поредното неубедително воле край мрежата означаваше 2:0.

 

Джокович знаеше, че може да се съсредоточи най-вече върху собствените си сервис-геймове и да разчита на брейка си преднина, докато Медведев все по-малко вярваше в чудото - 4:1. Руснакът знаеше, че е време да заложи на всичко или нищо и регистрира два впечатляващи уинъра за 15-30 при 4:2, с които наелектризира публиката. Въпреки тях Ноле се доближи само на гейм до титлата с продължителни размени на бекхенди в средата на корта, при последната от които Медведев сбърка - 5:2.

 

 

Руснакът трябваше да каже "млъквайте" на част от зрителите, които отново крещяха по време на игра, а Джокович (по ирония на съдбата) със смач осъществи решителен пробив за деветия си триумф в Мелбърн - 7:5, 6:2, 6:2 за 1 час и 54 минути игра.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки