ОТЛИЧНА НОВИНА! 5 млн. лв. годишно за спортуването на деца, учащи и студенти

Министър Кралев: „Изпълнихме още едно от обещанията си“

ОТЛИЧНА НОВИНА! 5 млн. лв. годишно за спортуването на деца, учащи и студенти

За първи път от 14 години насам държавата ще се погрижи с повече средства за спорт на децата, учащите и студентите. Министерският съвет прие Постановление, с което увеличи минималните диференцирани размери на паричните средства за физическа активност и спорт на над 1 милион деца и учащи в системата на предучилищното и училищното образование и във висшите учебни заведения. Субсидията, в размер на 4 866 683 лв., е предназначена за учебно-тренировъчна дейност, спортно-състезателна дейност, за закупуването на спортни уреди и пособия. Основната цел е да бъде осигурен достъп до занимания със спорт на всеки.

Минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата ще бъдат увеличени от 2 лв. на 3 лв. От 3 лв. на 5 лв. се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища. Същото увеличение ще получат и всички студенти редовна форма на обучение във висшите учебни заведения, както и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР. Така министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпълни още едно от обещанията си, които даде преди началото на настоящия му мандат.

Увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, а 156 205 са студентите/курсантите. С повечето средства за спорт ще се осигури активното им участие в спортни прояви – училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия. „Децата на България го заслужават“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Размерът на тази субсидия не е променян в продължение на 14 години. За периода 2006-2020 г. е съответно 2 лв. на дете и 3 лв. на ученик и студент. Като общият й размер е бил 2 963 114 лв. годишно. Сегашното увеличение е в размер на 1 903 564 лв. Още по-голяма е разликата в сравнение с периода между 2001 и 2006 г., когато субсидията е едва 1 лв. за деца и 1,50 лв. за учащ или студент.

От 2006 г., когато беше последната промяна на тези суми, цените на спортните уреди, пособия, екипи и съоръжения са се увеличили многократно. Средствата, които получават образователните институции, са недостатъчни за топки и пособия, необходими за учебните часове по физическо възпитание и спорт. Например цената на една футболна топка за зала варира от 50 до над 180 лв., а най-евтините баскетболни и волейболни топки са 35 лв. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че с приемането на Постановлението ще бъде дадена възможност за създаване на по-добри условия за спортни занимания, а от там и постигане на значими резултати. С това повишение на средствата се увеличава обхватът и ангажиментите на държавата към създаване на възможности за достъп до спортни активности на деца и учащи. Очаква се да бъде преодолян съществуващият недостиг на финансовите средства за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия за провеждане на физически активности в образователните институции. 

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки