Спряха правата на плувците, уличени в употреба на допинг

Министерството настоява федерацията да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания

Спряха правата на плувците, уличени в употреба на допинг

Националният антидопингов център временно спря състезателните права на тримата плувци, уличени в употреба на анаболния стероид станозолол. Пробите на националите Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са дадени на 4 февруари. 

 
Проверката е направена от родна страна по време на лагера на националния тим в "Дианабад". Тъй като българският център няма лиценз, пробите са били изпратени за проверка във Виена.
 
Тримата плувци трябва да преценят дали да поискат отваряне и на Б-пробите, след което да дадат обяснения пред Дисциплинарната комисия на БОК. Ако резултатите бъдат потвърдени, предвиденото в регламента наказание е 4 години лишаване от състезателни права. Ако обаче те посочат кой им е дал забранените вещества, могат да бъдат наказани за 2 години.
 
От Министерството на младежта и спорта настояват родната федерация по плувни спортове да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания.
 
„Борбата срещу употребата на забранени вещества е един от водещите приоритети на държавната политика в областта на спорта за високи постижения. От 2018 г. до момента процентът на положителни проби на национални състезатели по плуване е изключително малък. За периода Антидопинговият център е провел 136 тествания, като от тях общият брой на положителните проби е 5, а 3 са на плувци от представителните ни отбори. Това показва, че не са налице системни нарушения на антидопинговите правила и няма създадена практика за употреба на забранени вещества в националния отбор по плуване. Министерството настоява федерацията да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания.
 
Държавната политика в областта на борбата срещу употребата на допинг в спорта е приоритет на правителството и лично на министър Красен Кралев. Ето защо в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който е в сила от 18 януари 2019 г. за първи път е предвидена самостоятелна глава „Антидопингова дейност“, която задава основните рамки за регулация на тази дейност“, е акцентът в позицията на спортното ведомство.
Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки