България гледа към първата Световна група на Купа Дейвис

В петък и събота в зала "София" лъвовете приемат Мексико в плейоф

България гледа към първата Световна група на Купа Дейвис

Националният ни тим за Купа Дейвис гледа уверено към изкачване в първа Световна група на неофициалното отборно първенство на планетата по тенис при мъжете.

В петък и събота в зала "София" лъвовете приемат Мексико в плейоф, като при успех нашите почти сигурно ще се изкачат във водещия поток на турнира, където ще играят догодина.

Двойките, които ще определят участниците в първа група, са общо 12.

Победителите в 8 от тях ще се изкачат директно в горното ниво.

Това ще бъдат отборите с по-висок ранг в класацията на турнира.

Останалите 4 ще имат допълнителен плейоф, който да излъчи последните два състава, които ще се радват на промоция. Към момента България заема 59-а позиция в ранглистата, което дава надежда, че при успех над ацтеките, нашите ще играят директно в първа Световна група догодина. Добрата новина за новия капитан Теодор Бачев е, че въпреки отсъствието на голямата ни звезда Григор Димитров останалите ни тенисисти превъзхождат съперниците си по отношение на мястото в ранглистата на АТР.

Димитър Кузманов и Адриан Андреев са в Топ 400 на класацията, докато най-силният представител на Мексико на сингъл е Херардо Лопес (№558). Това предвещава 4 победи за нашите в зала "София" в края на седмицата. Ацтеките ще разчитат най-вече на своята двойка - Ханс Хач (№130) и Мигел Рейес (№100), които до известна степен респектират като място в класацията. Срещу тях най-вероятно ще застанат Александър Донски (№683) и Александър Лазаров (№500), които стоят най-солидно от българския състав при тандемите. До момента България и Мексико никога не са се срещали за Купа Дейвис.

Въпреки че не разполага с толкова силни тенисисти, тимът на ацтеките не е за подценяване, като се намира на 43-та позиция в класацията на турнира. Мексиканците имат и 11 участия в световната група, срещу нито едно за България. Това обаче се дължи на предишното разпределение на нациите спрямо континенталния принцип, което позволяваше на такъв тип отбори по-лесно да преминават напред. Показателно е, че ацтеките имат 87 победи и 92 поражения в историята си, докато лъвовете са с 63 успеха и 54 загуби. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки