В ЛЕСТЪР: Нападател с български произход, започнал в Манчестър Юнайтед

Кристофър има право да играе за Уелс, Англия и България

В ЛЕСТЪР: Нападател с български произход, започнал в Манчестър Юнайтед

16-годишен централен нападател с български корени играе за “Лестър” във Висшата лига на Англия до 18 години.

Кристофър Попов е роден в Уелс и вече е национал на страната. Миналата година той спечели купата “Виктори Шийлд” срещу Шотландия и Северна Ирландия. И е голмайстър на турнира с 3 точни попадения.

Въщност той е в “Лестър” от този сезон. Предните 5 сезона той е в школата на “Манчестър Юнайтед”, а първите си стъпки прави в “Кардиф Сити”.

Започва с футбола едва на 6 години, като първоначално рита с баща си. На 11 години е забелязан от скаутите на “Манчестър Юнайтед” и се мести там.

В този момент получава и покана за лагер на националния отбор, но при по-големите. “Беше доста страховито. Но смятам, че се справих. Всички ми изглеждаха огромни”, признава нападателят.

Крис е роден на 26 октомври 2004 година. Вероятно за да получи повече игрово време, е взел решение през лятото да се премести в “Лестър”. При 18-годишните вече има 2 мача в южната дивизия на Висшата лига, но отборът му е предпоследен в класирането, като е само пред “Саутхемптън”.

Миналия февруари изиграва и два мача за Уелс в контролите със Словакия и Норвегия при 16-годишните.

Според правилника на ФИФА всеки има право да избере в кой национален отбор да играе при мъжете, преди да е изиграл и една минута за него. При юношите обаче вече няма право да рита за друг отбор, освен за Уелс.

Кристофър има право да играе за Уелс, Англия и България. В същото положение бе и Доминик Янков от “Лудогорец”, който имаше право да играе за Канада и България и в крайна сметка предпочете България.

В подобна ситуация вероятно ще бъде и талантливият вратар на ЦСКА Илия Шаламанов, който този месец трябва да бъде на сбор на олимпийския отбор на Австралия за игрите в Токио. Той ще е в Саудитска Арабия, където се предвиждат и две контроли с Бразилия. Илия е роден в Пърт, но родът му е от Петрич и той започва да играе в “Беласица”, преди да отиде при “червените”. В момента е под наем във втородивизионния “Литекс”.

БФС обаче продължава да няма скаутско звено, което да търси играчи с български корени в елитните първенства, а те са доста. Само в Бундеслигата има няколко, като дори са титуляри на второто ниво на германския футбол.

Например в Норвегия играе и вратар със звучното име Бенджамин Якобсен Христов. Той е само на 20 години. Неотдавна “Нюрнберг” привлече друг талант Емил Газдов, който е роден в Канада. (24часа)

Алегри: Реал или Байерн ще спечелят Шампионската лига

Треньорът на Ювентус заяви фаворитите си за трофея

Милан вече преговаря с Лопетеги

Испанският специалист може да наследи Стефано Пиоли начело

Сериозни промени във ФА Къп догодина

Вижте какви са измененията в правилата

Агентът на Нагелсман призна за преговори с Байерн Мюнхен

Специалистът е близо до завръщане на "Алианц Арена"

Лапорта привиква Шави на среща след Ел Класико

Ръководството на клуба иска да разбере окончателното решение на треньора

Рома задържа Де Роси и през следващия сезон

Наставникът на "вълците" записва впечатляващи резултати тази пролет

Леао вярва в обрата над Рома в Лига Европа

Звездата на Милан заяви, че е намерил радостта да се справя добре

Артета: Не мога да намеря правилните думи

Мениджърът на Арсенал беше много разочарован от отпадането в ШЛ

Тухел: Тази победа значи много

Треньорът на Байерн коментира успеха с 1:0 над Арсенал в ШЛ

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки