Федерацията реши: Треньорът на плувците остава!

Спират добавките в чашки, обяви шефът Георги Аврамчев

Федерацията реши: Треньорът на плувците остава!

Кристиян Минковски остава селекционер на националния отбор по плуване. Промени във Федерацията по плувни спортове също няма да има. Това заяви президентът на централата Георги Аврамчев след извънредния Управителен съвет, проведен днес (4 март). 

 
Неговото свикване наложи допинг скандалът в този спорт, който избухна преди седмица. Тогава bTV разкри, че трима плувци от тима - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителни проби за веществото станозолол, използвано още от 60-те години на ХХ век.
 
Решението за подкрепа към треньорския щаб е взето единодушно от присъстващите. Против се е изказала само Мария Бинева, която е изпратила писмено становище.
 
"Управителният съвет на Българската федерация по плувни спортове приема, одобрява и изцяло подкрепя предприетите мерки и извършени действия от председателя на Федерацията, генералния секретар на Федерацията, главния мениджър на отбора и лекаря във връзка с трите положителни проби. Управителният съвет споделя изразената позиция на представителите на Българската федерация по плувни спортове на дадената пресконференция на 26 февруари 2021 г. и заявява, че изцяло подкрепя треньорския щаб на националния отбор и няма да позволи провалянето на подготовката и участието на нашите национални състезатели по плуване в предстоящото европейско първенство и олимпийските игри. Утвърждава и подкрепя предприетите и извършени действия на ръководството - предоставяне за изследване на Антидопинговия център на всички медикаменти, витамини и хранителни добавки, които са давани на националния отбор за възстановяване, искане за вземане на допинг проби на всички състезатели от националния отбор, взели участие в лагерите през януари и февруари, прекратяване на даването на интервюта и коментари по медиите по въпроси, свързани с плуването, до излизане на резултатите от двете посочени по-горе изследвания.", каза президентът на федерацията Георги Аврамчев. 
 
"Федерацията винаги е контролирала и ще продължава да контролира всички свои членове и състезатели за употреба на забранени субстанции. Управителният съвет на Българска федерация по плувни спортове стои зад далите положителна проба състезатели, ще продължава да стои зад тях и ще направи всичко възможно по силите си и в рамките на компетентността си, за да се стигне до истина", заяви още Аврамчев.
 
В понеделник (8 март) всички спортисти от националните отбори за мъже, жени, юноши и девойки ще бъдат тествани отново, за сметка на федерацията.
 
Аврамчев допълни, че скандалът няма да застраши подготовката на националния отбор за следващите състезания.
 
"Всички състезатели, които е трябвало да бъдат на този лагер, в момента са на "Дианабад". Няма да позволим на никой да отнеме труда на момчетата и да провали участието на олимпийски игри. Българска федерация плувни спортове има 3 квоти, надявам се да станат 5 или 6. Ние сме длъжни да осигурим на нашите състезатели максимални условия да довършат подготовката и да представят България и себе си на този най-голям форум", добави президентът на федерацията.
 
"Аз мисля, че резултатите, които показва българското плуване в последните години, не налагат промяна на методите - тренировъчни и всякакви. Наредил съм да се спре даването на всякакви добавки, докато не се изследват. За добавките ще търсим друг начин, защото виждам, че тези чашки нещо не ви харесват", каза още Аврамчев. 
Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки