Хаджисотиров: Триумфът за Купата няма да ни главозамае

„Никога не съм си и помислял, че можем да стигнем дотук“, посочи президентът на Рилски спортист

Хаджисотиров: Триумфът за Купата няма да ни главозамае

Триумфът за Купата няма да ни главозамае. Това заяви старши треньорът на баскетболния Рилски спортист Людмил Хаджисотиров в Пресклуб България.

Наставникът взе участие в пресконференцията по случай спечелената Купа на България в Панагюрище, където на финала тимът от Самоков надигра убедително Левски Лукойл с 87:69. На срещата присъстваха още президентът на клуба Петър Георгиев, спортният директор Борислав Чилингиров и някои от състезатели, донесли трофея – Павлин Иванов, Нико Карвачо, Брендън Браун и Златин Георгиев.

„От 30 години правим баскетбол, но не сме толкова популярни колкото някои други клубове. Аз мисля, че по-добро място за баскетбол от Самоков няма, и ние го доказваме това не само с резултатите на мъжкия отбор – те са безапелационни, за което благодаря на всички треньори в школата, в клуба. Ние направихме една селекция и сплав от българи и чужденци, която мисля, че нито един отбор в България не е правил досега. Всички да се борим за един по-добър баскетбол, който заслужава България. Българският баскетбол беше много по-известен в Европа и света преди 20-30 години. Всички искаме да има по-добър баскетбол в тая държава“, започна Георгиев.

„Благодаря на играчите, които полагат големи усилия за това, което се случва, на щаба, с който работим. Наистина тази година, когато правихме селекцията, имахме като идея да наблегнем на чисто човешките качества на играчите. Имахме шанса да привлечем много талантливи момчета като Павлин Иванов, Алекс Симеонов, Деян Карамфилов. Ники Георгиев, който за първа година е в по-силен отбор, Златин Георгиев като капитан, който балансира отлично нещата в отбора. Важно беше за нас да запазим един от чужденците от миналата година – нашият плеймейкър Брендън Браун. Всички отбори се целят в опитни чужденци с успехи, но ние имахме късмета да вземем Нико Карвачо и Трей Портър, които играят с много мотивация. Смятам, че като идеи и стратегия дават много добри резултати, дай Боже така да продължаваме“, коментира Хаджисотиров.

Всички от присъстващите играчи се обединиха около това, че тимът е играл доминиращо в трите си двубоя за Купата на България, спечелени срещу Академик Пловдив, Балкан и Левски Лукойл. Иванов, Карвачо, Браун и Георгиев подчертаха, че отборът няма да подцени ситуацията и осъзнава отлично какво предстои на състава – а именно борбата на домашния фронт за титлата на НБЛ, и двубоя с Парма (Перм) в осминафиналите на Фиба Европа Къп идната седмица.

„Моите цели съм ги поставил преди 30 години, никога не съм мислел, че можем да стигнем дотук. Всички имат идеални условия за развитие в Самоков. Пандемията ни попречи, но продължаваме да тренираме. Всичко това ме амбицира да създавам още по-добри условия, в това число и новият спортен комплекс, който строим в момента“, добави президентът на клуба.

„Мисля, че ние сме в доста добър ритъм в момента. Наистина, отборът на Парма (Перм) е доста високо ниво. Високоръстов, целият щаб е литовци, имат сърбин, латвиец, американец – гард, и доста силни руснаци. На нас всяко високо тяло ни трябва, но Ники Георгиев липсва заради контузия. Въпреки това, Златин Георгиев очаквам добре да компенсира. Това е един шанс за нас, едно предизвикателство. Убеден съм, че ще се борим и ще играем много здраво. В един мач всичко може да се случи. Дай Боже да сме здрави, да имаме късмет и всичко, което зависи от нас да го направим по най-добрия начин. Не мога да позволя да мина това, но всички се надяваме. И аз ги имам тези амбиции. Би било страхотно за българския баскетбол – наистина ще е нещо чудесно, дай Боже и двата отбора да продължим напред“, сподели Хаджисотиров очакванията си за предстоящия двубой с Парма и вероятността тимът да играе с Балкан в следващата фаза на Фиба Европа Къп.

„Няма такъв шанс, защото отборите на Балкан и Левски Лукойл са много силни. Не мисля, че ги превъзхождаме като селекция, но просто в момента играем по-силно от тях поради различни фактори. Ние излизаме на игрището да играем възможно най-добър баскетбол. Няма да има отпускане или подценяване, защото ние това, което още не е случило – отборът да играе финал за титлата на НБЛ, това е основната амбиция, и моя като треньор, да се случи. Смятам, че селекцията не е гаранция, но е добра предпоставка. Започва най-трудната част от сезона, ще има пълна мобилизация. Вдругиден играем с Ямбол в Ямбол, след това два дни по-късно сме в Ботевград и във вторник играем с Парма (Перм), така че цикълът е много натоварен“, завърши наставникът на Рилски спортист. /БГНЕС

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки