Венци Стефанов за Акрапович: Това си бе предизвестена смърт

Президентът на Славия с призив, разпиля част от националите

 Венци Стефанов за Акрапович: Това си бе предизвестена смърт
Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция, на която говори за всички актуални теми в българския футбол.

"Няма ги комунистите, няма футбол, ако така разсъждаваме. Съгласен съм с част от думите на Красимир Балъков, когато се разбиха училищните първенства, селските, дойде демокрацията и всичко живо отиде по дяволите. После търсим вината в президентите, една пирамида се гради отдолу нагоре. Говорим си с хората във футболния съюз. Няма ли я искрата, децата да се занимават със спорт, по селата, по кварталите, вместо да стоят по компютрите, да излязат да спортуват, нищо позитивно няма да се случи. Едно време имаше народна топка, дама, ама децата бяха на улицата, децата нямат възможност ни най-малко да правят това, което сме правили едно верме, няма този ред и дисциплина. Масовият спорт роди това талантливо поколение. Предишните треньори бяха съвестни, строги треньори, не се пускаха детето на месаря, на автомонтьора, на някой банкер", коментира Стефанов.

"В Славия няма да позволя да има такива личности. Изродиха се нещата, малкото талантливи футболисти трябва да им даваме шанс, кой да играе в чужбина, кой да играе редовно в клубовете си. Продължавам да стоя зад думите си, не даваме ли шанс на нашите деца нищо няма да стане. В Турция и Гърция уникално отношение към децата, спортуват, всички на навън. В Турция виждам какви грижи се полагат за подрастващите. Всеки един кмет може да отдели пари за един, два, три терена. Ако ги направят едва ли ще им струва толкова средства", добави той.

"Очаквах, че Ясен по-смело ще пристъпи, 3-ма 4 футболисти не знам защо разчита на тях, и вратаря, и централния защитник, той се върти по-бавно от тролей 3-ка, и Сисиньо, и Шивача. Шанс за българските футболисти, Светьо Ковачев, Доминик Янков - избран за №1 на турнира в Турция при младежите, при мен има двама, Сораков, в Черно море, в Лудогорец, в Ботев има млади момчета. Не знам защо прибягваме до Сисиньо, какъв Сисиньо, какви 5 лева", коментира Стефанов темата национален отбор.

"Радетел съм да има повече български играчи на терена. Знаем отборите, които разчитат на чуждестранните играчи, те са два. Трябва да се погледне към такива млади футболисти. Пренебрегнал е много млади футболисти, като видя Ясен Петров ще му го кажа, така е преценил така е решил, между Ради Кирилов и Шивача разликата е като от Лом и Лондон", добави той, отново по темата национален отбор, цитиран от Гонг.

"Имам собствено мнение, но няма да го кажа. От сега предложените кандидати нито един, нито Порточанов, нито Бербатов, а и този на Марица, не са хората. Президентът на футболния съюз, бъдещият президент трябва да има сериозни познания на тема футбол. Неговата основна работа ще е работата с националните отбори, европейската централа, лобирането и подходящата атмосфера на националните отбори, вътрешното първенство да премине към Професионалната футболна лига. Сега към момента е като орел, рак и щука. Ние играем вечерта с Арда в Кърджали, трябва да се приберем в София към 3 и нещо, след това играем с ЦСКА 1948, почиваме два дни, след това играем пак с Арда. Сега 20 дена нищо не правим, след това за 6 дена три мача. Това значи контузии, наказания", отговори той на въпрос относно предстоящия конгрес на БФС и избора на нов президент на централата, както и как трябва да работи бъдещия президент на централата.

"Безсмислено е да се правят два конгреса, това са безумни работи, харченето на пари, които не дават собствени пари е лесно, ама тези пари трябва да бъдат строго регламентирани, да се изисква строга финансова дисциплина. Парите трябва да вървят към аматьорите и децата. Аз съм за редовен конгрес, а не за извънреден", добави Стефанов, който коментира и темата със съдийството.

"Съдиите трябва да имат доблест и чест, много пъти са ми казвали: Извинявай сгреших, един-двама съдии объркаха, в другата посока и ги затриха от съдийството".

"Станислав Тодоров от Шумен, уникален съдия, Кабаков свири и то много добре, има още едно-две от младите, ако ние не ги търсим съдиите под някаква форма, мисля че грешките им ще бъдат по-малко. Клубовете търсят съдиите и затова се получават такива неща. Коце Гергинов е читав човек, но той има много тежко наследство, което трябва да преодолее. Имаме съдии. Всички мачове до края на шампионата са ни важни. За Купата ще е битка, и Арда и ние играем приятен футбол", добави Стефанов и коментира уволнението на Бруно Акрапович като треньор на ЦСКА:

"Дали съм изненадан? Определено не съм. Това си беше предизвестена смърт. Баба ми едно време казваше, че камъкът си тежи на мястото. Акрапович си беше извоювал позиции в Локомотив Пловдив и там ставаше това, което казваше. В ЦСКА не бе точно така."

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки