Филип Кръстев за трансфера в Троа, Манчестър Сити и националния отбор

Вижте обширно интервю с младока

Филип Кръстев за трансфера в Троа, Манчестър Сити и националния отбор

 Младежкият национал Филип Кръстев даде специално интервю за Sportal.bg. Халфът на Троа говори за адаптацията си в Троа, отношенията с Манчестър Сити, младежкия национален отбор и сагата около трансфера му от Славия. Полузащитникът е на мнение, че има още доста път да извърви, за да заиграе за гражданите, но вярва, че всички зависи от неговото представяне. Филип също така е и оптимист за развитието на националния отбор въпреки слабия старт на квалификациите за Мондиал 2022.

 
- Здравей, Филипе, вече няколко месеца си в новия ти тим Троа. Как върви адаптацията ти?
 
- Здравей, всичко върви добре, адаптирах се с почти всичко тук. Единственото, което ми остава е да понауча езика, за да мога да комуникирам с хората в отбора, но адаптацията ми към футбола и живота извън терена върви добре и се чувствам отлично в новия отбор и новата държава.
 
- Направи вече дебют за тима, усети ли разликата между футбола във Франция и България?
 
- Да, дебютирах вече и съм много щастлив съм и чувствам разликата във френския футбол, защото е доста по-различен от българския, но мисля, че доста бързо свикнах и не е нищо ново за мен. Темпото на играта, физиката и раздаването на футболистите мога да отлича като основна разлика. Сега след завръщането ми от лагера на националния отбор няма да мога да съм в групата за следващия мач, защото трябва да изкарам няколко дни карантина.
 
 
- Успя ли да се сприятелиш с играчите от отбора?
 
- Доста бързо се сприятелих с играчите в отбора, макар и езиковата бариера да пречи още на комуникацията с някои хора. Като цяло момчетата и всички в отбора ми помогнаха много да свикна по-бързо. Подкрепят ме постоянно и се чувствам добре тук. Треньорите също ми помагат. Казват ми, че се изненадват колко бързо се адаптирам към всичко и се представям все по-силно в тренировките.
 
 
- Докога ти е договорът за наем с Троа?
 
- Договорът му е до юни месец 2022. За година и половина е контрактът ми в Троа.
 
- Как се озова в Троа, след като бе трансфериран в Ломел?
 
- Преминаването ми тук стана след като имах няколко разговора с хора от Сити футбол груп още, когато още бях в Славия под наем. Заедно с всички около мен преценихме, че за мен ще е по-добре да отида да играя на по-високо ниво от Ломел. Троа съвсем скоро се бе станал сателитен отбор на Манчестър Сити и така решихме да дойда тук.
 
- В момента сте на първо място в класирането, надяваш ли се, че след два месеца вече ще сте в Лига 1?
 
- Да, в момента сме на първо място. Доста е оспорвано първенството в момента - първите три отбора - ние, Клермон и Тулуза са само на три точки разлика, а и следващите тимове са близо. Няма да е лесно да задържим първата позиция, но мисля, че играем най-добрия футбол като отбор. Сега имаме няколко негативни резултата в последните срещи, но трябва да намерим отново правилния път. Ако успеем да спечели промоция за Лига 1 ще бъде прекрасно. Троа е отбор, който има опит в елита на Франция и се надявам следващия сезон да сме там отново.
 
 
- Имаш ли идея от Манчестър Сити дали следят развитието ти?
 
- Да, знам, че ме следят. Чакат ме да започна да получавам повече игрови минути, за да може да коментираме и анализираме представянето ми. Чуваме се често и ме разпитват как вървят нещата. Като цяло поддържаме връзка постоянно.
 
- Мислиш ли, че имаш шанс да заиграеш за Манчестър Сити в близките години?
 
- Ще бъде много трудно да заиграя в Манчестър Сити. Това е един от най-силните клубове в света и там играят едни от най-добрите футболисти. За мен ще бъде много важно да покажа добри игри във Франция. Ако покажа необходимото ниво и се откроя в една хубава държава, мисля, че ще имам шанс да отида да тренирам с Манчестър Сити, а защо и не да играя там един ден. Наясно съм, че това няма да е никак лесно и имам още много път да извървя. Но дори и да не се случи там, мисля, че имам и други възможности за бъдещето и дано да използвам престоя си тук като трамплин. Все пак ако играя силно, мисля, че това е възможна цел. Всичко зависи от мен самия.
 
- Завръщаш се от лагер на младежкия национален отбор в Турция. Как премина подготовката?
 
- Да, бяхме на лагер в Турция и играхме на силен международен турнир, като цяло мисля, че мина добре за мен и за отбора. Радвам се, че успях да изиграя три мача на високо ниво, тъй като имах нужда от игрови ритъм. С националните отбори се получават винаги интензивни мачове на добро ниво. Жалко, че не успяхме да го завършим по добър начин, а с отвратителна загуба от Македония. Все пак мисля, че в другите мачове се получиха добри игри.

- Записахте две хубави победи срещу Украйна и Казахстан. В последния мач обаче загубихте тежко от Северна Македония, какво се случи в този мач?
 
- Да, в първите два мача мисля, че се раздадохме и показахме добра игра. Имаше хубави комбинации и бяхме концентрирани. Срещу Македония за съжаление се получиха индивидуални технически и тактически грешки, но най-голямата разлика сякаш бе агресията и желанието за победа, което те показаха. Като че ли още от първата минута искаха повече победата, а ние не успяхме да им отговорим и това се оказа решаващо за развитието на мача в тяхна полза.
 
- Трансферът ти в Ломел предизвика полемика между мениджърът ти Николай Жейнов и Славия. Какво е твоето мнение, имало ли е някакви проблеми от твоя гледна точка?
 
- Когато се случи ситуацията за трансфера ми аз имах договор с Жейнов от повече от половин година. От Славия обаче не искаха той да участва в трансфера и затова ние заедно направихме компромис. Така че той не се възпротиви на трансфера, да не говорим да е пречил по някакъв начин. Помогна за някои промени в договора, които направихме. В Славия и след това останаха с някакъв проблем, че аз ще работя с Николай Жейнов и не искаха и след него да продължа дори и когато вече не бях техен играч. Оттам дойде проблемът, пък и те си имат личен проблем с г-н Стефанов.
 
- Жейнов пътува с теб в първите ти дни във Франция, ако не се лъжа?
 
- Да, пътува с мен за Франция и остана първата седмица, за да ми помогне да се установя в отбора и си оправя нещата с настаняването в апартамент. След това се прибра към България, а аз си останах в Троа.
 
- Гледа ли мачовете на мъжкия национален отбор? Доста хора изразиха мнение, че част от младежите вече трябва да получават шанс при мъжете, включително и ти.
 
- Гледах ги, само мачът със Северна Ирландия не успях, тъй като пътувах обратно към Франция. Мисля, че имаме доста талантливи млади футболисти, които имат качества, но въпросът е дали са готови да се впишат в мъжкия национален отбор, защото там се играят мачове на много високо ниво. Надявам се лично аз да покажа силни игри в клубния си отбор и след това да си спечеля място и в националния отбор и да стана важна част от представителния ни тим. За мен това би било голяма чест и мечта, а надявам се и за всички млади футболисти.
 
- Мислиш ли, че шансовете ни за световното остават, въпреки че взехме само точка от трите мача?
 
- Мисля, че имаме шансове за световното, макар и да са малки. Все пак докато има реален шанс и докато не сме отпаднали възможност има. Аз вярвам, че успехите на националния отбор ще дойдат и ще започнем да постигнем победите, които липсват от доста време насам. Ще бъде много трудно, защото първите два тима Италия и Швейцария са много класни и ще трябва да подобрим значително играта си, за да се преборим с тях.
ОБЗОР: Георги Костадинов със силен мач за АПОЕЛ срещу Арис (ВИДЕО)

Претендентите за титлата в Кипър с домакински победи

Ковачев бе титуляр за Ахмат при сензационен успех над ЦСКА (Москва)(ВИДЕО)

Отборът на българина изненада противника си

Георги Миланов с гол за Динамо (Букурещ), отборът му обаче се издъни в края (ВИДЕО)

Тимът на българина е в зоната на изпадащите

Гьозтепе на Мъри гази с класика, на крачка е от Суперлигата (ВИДЕО)

Няма какво да спре тима на българина

Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

Ковачев вкара за Ахмат при разгромна загуба от Балтика

Бившият играч на Черно море Алекс Фернандес заби хеттрик за победителите

Ради Цонев с гол за Тобол при класическа победа

Българинът вкара своето първо попадение за тима от Казахстан

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки