МАЛШАНС: Божидар Андреев изпусна титлата на Европейското в Москва (ВИДЕО)

Българинът остана четвърти в крайното класиране

МАЛШАНС: Божидар Андреев изпусна титлата на Европейското в Москва (ВИДЕО)

 Българските щангисти продължиха да печелят всеки ден медал на продължаващото в Москва европейско първенство за мъже и жени. Поредното отличие блесна на гърдите на Божидар Андреев, който спечели бронз в изхвърлянето на олимпийската кат. 73 кг. Българинът остана на косъм от златото в двубоя и в изтласкването, след като в един епичен опит не му достигна подиумът за да укроти щангата над главата си. 

 
В началото Божидар направи само едно успешно изтласкване - първото на 152 кг, след което не сполучи на 156 и 157 кг. Това му бе достатъчно за бронза в движението, но го остави на 8 кг след временния лидер в състезанието Даняр Исмаилов (Тур), който завърши с европейски рекорд. В изтласкването българинът започна без проблем със 182 кг, след което бе принуден да добави доста килограми за да си осигури медал в двубоя. Първо опита за сребро със 188 кг и не успя, след което поиска 190 кг за златото. С огромни усилия Божидар ги вдигна, но тежестта го увлече напред и достигайки края на подиума нямаше как да я фиксира неподвижно над главата си. Това доведе до екстаз турчина, който с 341 кг спечели трета европейска титла, среброто в двубоя бе за молдовеца Марин Робу с 339 кг, а бронзът за албанеца Брикен Каля с 336. Българинът остана четвърти в крайното класиране с 334 кг. 
 
Божидар Андреев е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. Европейски шампион от последното първенство в Батуми 2019 г. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп. Миналата пролет грабна златото на преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта. 
 
С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронзът на Валентин Генчев. Нашите са начело и в общото подреждане по всички отличия в движенията със 7 златни, три сребърни и три бронзов медала. 
 
Утре на европейското първенство в Москва ще вдигат трима български представители: Мария-Магдалена Кирева (71 кг), бронзовият медалист в изтласкването от световното първенство за мъже в Патая 2019 Юндер Бейтула и световният шампион за кадети Карлос Насар (81 кг).
 
Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки