ЧУДЕСНО! Гришо мина и през Шарди, чака мач с Надал в Монте Карло (ВИДЕО)

Българинът се наложи над ветерана със 7:6, 6:4 за 1,45 часа

ЧУДЕСНО! Гришо мина и през Шарди, чака мач с Надал в Монте Карло (ВИДЕО)

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло, след като победи Жереми Шарди със 7:6(3), 6:4. Така българинът ще се изправи срещу победителя от мача между Рафаел Надал и Федерико Далбонис.


Шарди бе спечелил единствения мач помежду им на клей, преди 10 години на "Ролан Гарос", но на корт №2 в Княжеството Димитров показа, че нещата десетилетие по-късно са се променили.


Първи сет:

Григор започна първия си сервис-гейм с 0-30, но после с две бързи комбинации на начален удар с форхенд изравни резултата, след което пък бекхендът му влезе в употреба за 40-30. Ас номер 1 по диагонала в полето за предимство доведе до 1:0. Димитров посрещаше доста зад основната линия и успя да изтормози опонента си с хубави ретури рано-рано, след което Шарди сбърка два форхенда за 0-30. Две поредни линии в актива на французина обаче го избавиха от неприятностите, независимо от добрата защита от другата страна на корта. Грешка от бекхенд на 53-ия в света осигури шанс за пробив на първата ни ракета, а двойна грешка направи резултата 2:0.


Шарди изобщо не се притесняваше от изоставането в резултата и продължаваше да рискува с търсене на линиите и максимална скорост на ударите по диагоналите. Все пак, чудесната защита на Димитров вършеше работа в повечето случаи, но пък ретур-уинър на французина доведе до 30-30. Невърнат кик-сервис в полето за равенство изведе Гришо напред, а още един печеливш начален удар по диагонала затвърди пробива - 3:0. Българинът ползваше почти изцяло лифтиран бекхенд и не залагаше толкова на любимия слайс, но просто условията го предполагаха - висока влажност и студено време. Шарди пък не спираше с острите топки и стремежа за целене на линиите, като този път и сервисът му влезе в употреба за намаляване на резултата на 3:1.


Григор наниза втория си ас - по правата в дясната страна на корта, а после добави невърнат сервис по диагонала за 30-0. Чудесен форхенд апроуч бе допълнен с воле на мрежата, а след това сервис-мрежа приключи гейма на нула за 4:1. Димитров реализира великолепен бекхенд-уинър за 40-30 в следващия сегмент от двубоя, но като цяло Шарди с много агресия се справи със задачата си да намали на 4:2. Най-дългото разиграване от началото на срещата бе спечелено от французина след неуспешен опит за къса топка на Гришо, а сбъркан бекхенд направи резултата 15-30. Пореден бекхенд по правата свърши работа за българина - 30-30, след което кратка размяна на форхенди бе спечелена от българина и той впоследствие с третия си ас се доближи само на гейм от спечелване на сета - 5:2.

Шарди сервираше за оставане в първата част на двубоя и се справи по най-добрия начин, като за пореден път ударите му намираха линиите - 5:3. Григор направи една от редките си непредизвикани грешки от форхенд за 0-15, а после разиграване по бекхендите бе спечелено от французина за 0-30. 53-ият в света върна жеста с непредизвикано сбъркан форхенд за 15-30, но пък бекхенд-слайс в аут на Димитров го поставиха в беда при 15-40. Първият брейк-бол бе неутрализиран с невърнат сервис по правата, а вторият - с комбинация начален удар и форхенд в опразнената половина на корта. Дълбоките удари на Шарди обаче му заслужиха предимство в разиграването и съответно нов шанс за пробив, а после подхлъзване на българина му попречи да спечели следващата точка и брейкът бе върнат - 5:4.

Французинът за втори път трябваше да сервира за оставане в сета и се справи, независимо че Григор се потруди да го затрудни и стигна до 40-30. Поредният бекхенд-уинър по правата препарира Шарди в началото на следващия гейм, но интригата се поддържаше и българинът сбърка непредизвикано форхенд за 30-40. Невърнат кик-сервис спаси шанса за пробив, а после сервис-мрежа осигури предимство на Димитров. Нова комбинация сервис-форхенд направи резултата 6:5 за бившия световен номер 3. Много зачестиха обаче грешките на Гришо и сетът влезе в тайбрек - 6:6.


Григор първи стигна до мини-пробив след хубав ретур и излизане на мрежата за завършващ форхенд. Съдийско решение в ущърб на българина позволи на французина да запише ас, а после той върна брейка с нацелване на основната линия за кой ли път в мача. Димитров си върна инициативата с нов добър ретур, а два поредни спечелени сервиса му осигуриха три сетбола - 6-3. Българинът се възползва още от първата възможност и взе първата част със 7:6(3) за 56 минути игра.


Втори сет:


Първият гейм за Шарди мина през иглени уши, тъй като се стигна до няколко равенства и една точка за отразяване на пробива, с която обаче той съумя да се справи, показвайки по-здрави нерви - 1:0.


Григор от своя страна отговори с категоричен гейм на 0, който затвори с къса топка по диагонала - 1:1. Този път французинът не срещна трудности, мобилизира се още от първата точка и не даде нито една на Димитров - 2:1. Трети пореден гейм, който не предлага абсолютно никаква интрига, тъй като завършва на нула - 2:2.


Гришо бързо стига до аванс от 0:40 след няколко неточности на Шарди. Първата точка е неутрализирана, но при следващата подаващият изпраща форхенда си по правата в аут на ширина – 3:2.


Непредизвикана грешка от бекхенда на Димитров – 0:15. Шарди връща услугата – 15:15. Още една неточност, този път от Григор, който по идентичен начин бърка с аут по дължина – 15:30. Две точки за връщане на пробива след удар с рамката на ракетата. Идеално пласиран начален удар за 30:40. Равенство след чудесна комбинация на Гришо. Пресилен удар на Шарди по правата от силната му страна – предимство Димитров. Къса топка от посрещащия, която затрудни максимално нашия представител – 40:40. Нов шанс пред Шарди за пробив след непредизвикана грешка по диагонала. Все пак аут на Жереми, благодарение на поредицата от мощни удари на първата ни ракета. Брутален форхенд по правата от хасковлията – ново предимство. Невърнат сервис и 4:2. Шарди запазва интригата до последно, след като отново оцеля и спаси две точки за пробив - 4:3.


Гришо стартира с 3 поредни бързи точки, благодарение на началния си удар. Посрещащият предприе максимален риск с ретура и той му се отплати, притискайки на бекхенд Григор – 40:15. Все пак геймът свършва след удар в аут от посрещане 5:3.


Две поредни тактически грешки от 34-годишния съперник – 0:30. След това обаче се събра и изравни до 30:30. Форхенд по правата на линията му дава шанс да измъкне това си подаване. Неточност при волето край мрежата от нашия тенисист и 5:4.


Неуспешна къса топка и сбъркан бекхенд на Гришо донесоха малко напрежение при 15-30, но дори без помощта на първия си сервис световният номер 17 затвори мача.

 



 

Надал отнесе тийнейджър на старта в Мадрид

Испанецът ще се изправи срещу Алекс де Минор във втория кръг

Две българки се класираха за четвъртфиналите в Анталия

Стаматова стигна и до полуфинал на двойки

Григор коментира емблематична победа над Джокович

Вижте какво каза българинът

Български успехи на тенис турнир в Скопие

Вижте подробности

Надал не знае дали ще играе на "Ролан Гарос"

"Ще участвам, само ако усещам, че мога да постигна нещо значимо"

Стаматова с успехи на сингъл и на двойки в Анталия

Вчера успех на сингъл постигна и Росица Денчева

Жалко: Вики Томова отпадна драматично в Мадрид

Най-добрата българска тенисистка загуби след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 от китайка

БФТенис с програма за развитие на спорта за хора в неравностойно положение

Вижте подробности

Загуба за Кузманов в Острава

Българинът отпадна от турнира от сериите "Чаланджър"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки