От Ла Лига с остра позиция за Европейската Суперлига

Вижте тук официалното им съобщение

От Ла Лига с остра позиция за Европейската Суперлига

 Официално Ла Лига излезе с позиция за създаването на Европейска Суперлига. В изявлението се посочва, че това е егоистично, целящо допълнително забогатяване на и без това супер богатите клубове.

Европейската Суперлига бе обявена в неделя вечерта от 12-те клуба, които са основатели – Ювентус, Милан, Интер, Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Ливърпул, Арсенал, Челси, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм.

УЕФА се обяви категорично срещу създаването ѝ и получи подкрепата на първенствата.

„Ла Лига категорично осъжда неотдавна публикуваното предложение за отцепническо, елитарно европейско състезание, което атакува принципите на откритото състезание, което е в основата на вътрешната европейска футболна пирамида“, започва изявлението.

„Днес феновете на футбола в цяла Европа могат да мечтаят, че техният клуб, независимо от размера си, може да превъзхожда, да се изкачи на върха и да се състезава на най-голямата сцена. Ла Лига защитава тази европейска футболна традиция. Концепцията, предложена от 12-те европейски клуба, разрушава тази мечта, затваряйки вратата към върха на европейския футбол, допускайки само няколко клуба“, продължи позицията.

„Ла Лига има горда 90-годишна история като открито състезание. Милиони фенове по света следват клубовете ни. Успехът на нашите турнири помогна на футбола да се превърне в ключов фактор за испанската икономика, отчитайки близо 1,4% от БВП и осигурявайки заетост на близо 200 000 души. Новопредложеното топ европейско състезание не е нищо повече от егоистично, егоистично предложение, предназначено да обогати още повече и без това супер богатите. Това ще подкопае привлекателността на цялата игра и ще има дълбоко увреждащо въздействие върху бъдещето на Ла Лига, нейните клубове и цялата футболна екосистема. Това унищожаване в крайна сметка ще доведе и до провала на това ново състезание и участващите в него клубове, които са постигнали своите успехи въз основа на спечелването на титли и трофеи, които сега ще бъдат ограничени. Използваме всички мерки на наше разположение и работим с всички заинтересовани страни, за да защитим целостта и бъдещето на испанския футбол“, написаха от Ла Лига.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки