Николай Киров: Арда показа, че има и друг път за успехи

„Бързото търсене на успехи от водещите клубове води до липсата на българи в отборите“

Николай Киров: Арда показа, че има и друг път за успехи

Старши треньорът на Арда (Кърджали) Николай Киров гостува в предаването "Код спорт" на ТВ+, а ето и част от интервюто на Белия.

Г-н Киров, преди малко повече от година поехте Арда. Знае се, че всяко начало е трудно, но какво конкретно ви мъчеше в този период?

- Поех Арда в много труден период - точно в разгара на пандемията. През това време доста беше променен отборът, бяха напуснали 16 или 17 човека и трябваше да се гради изцяло нов състав. Хубавото беше, че имах 7 мача на разположение, в които да преценя качествата на тези състезатели, които трябва да останат, и евентуално какви да бъдат селектирани. Имаше и огромен спортно-технически проблем, тъй като състезателите над два месеца не бяха тренирали. Беше труден период, но хубавото е, че можахме и имахме времето да си направим изводите за това как трябва да изглежда Арда през новия сезон.

Имаше ли определен момент, в който си дадохте сметка, че Арда има потенциал да направи най-успешния си сезон в историята, или нещата се случиха в движение?
- Проблемите бяха толкова, че нямаше време да мислим за някакво голямо бъдеще. Гледахме да разрешим текущите нужди, които имахме със състава. Беше трудно и в началото на новия шампионат, но лека-полека съумяхме да избистрим основна единайсеторка. След като изиграха няколко мача, взаимовръзките се подобриха, както и представянето ни. Разбира се, най-важното беше да се вдигне самочувствието на отбора и състезателите, защото там виждах, че има все още върху какво да се работи.

Клубът се раздели с много чужденци. Това ваше изискване ли беше при преговорите, или просто решение на ръководството?
- Аз заварих отбора в това състояние. Раздялата със състезателите беше преди да поема състава. Мое изискване, което съвпадаше и с мнението на ръководителите, беше да се набляга повече на български състезатели и по възможност млади.

Как ще коментирате това, че когато играха ЦСКА и Лудогорец, имаше 21 легионери от 22-мата на терена?
- За никоя лига това не е приятно, особено пък за националните отбори. Бързото търсене на успехи от страна на ръководителите на водещите клубове води до това нещо. Влизане в евротурнирите, където евентуално да направят трансфери или да влязат в касите им свежи средства. Нашият клуб работи по различен начин. Надявам се да постигне успехи, които да покажат, че има и друг път, и за момента го правим.

Какво очаквате от финала за купата? Ролята на Арда на аутсайдер срещу ЦСКА вероятно помага на вашата стратегия.
- Очаквам труден двубой. В такива мачове аутсайдери и фаворити няма. Няколко са елементите, които биха помогнали - най-вече концентрацията, дисциплината и самочувствието на състезателите.

Плюс или минус е това, че във вашия отбор има немалко бивши кадри на ЦСКА?
- Пак мисля, че не е от голямо значение. Хубавото е, че има петима състезатели, които са печелили този трофей, което е важно. Знаят как се играе финал и са участвали във финали.

Мислили ли сте в посока, ако Арда се класира за новия турнир Лига на конференциите, какви ще бъдат амбициите и как ще повлияе това на клуба?
- Дай боже да има такова класиране! Не мисля обаче, че трябва да се правят някакви кардинални неща, а да се над-гради отборът, но не с много хора, а с точните играчи на точните позиции.

Смятате ли един ден да опитате и работа в чужбина?
- Разбира се. Има ли възможност за чужбина, всеки би опитал. Интересното е, че нас не ни котират все още навън, а колко чуждестранни и именити треньори дойдоха в България в годините и не можаха да се справят със ситуацията.

Какво трябва да се промени в българския футбол?
- В детско-юношеския футбол почти нищо не се случва от над 15 години насам и после се чудим защо нещата на национално ниво са на такова равнище. Там е разковничето, но се иска много работа, сериозно финансиране и организация най-вече. Мисля, че има хора в България, които могат да го направят.

Какво ще означава за Арда успешен сезон?
- За мен ще е класиране в Лигата на конференциите, а дай боже и трофей!
Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Арда ще спечели местното дерби с Крумовград

Вижте подробности

Георги Иванов с крути мерки срещу черното тото

Президентът на БФС инициира работна среща в Бояна

Левски обяви програмата на отбора преди домакинството на Славия

Вижте какво предстои

Лудогорец падна от Стяуа след скандална дузпа (ВИДЕО)

"Орлите" загубиха с 2:3 в контролна среща

Младокът Дани Полонски се превръща в ключова част за Пирин

Украинецът бързо стана част от титулярния състав и се отплаща с изключително добра игра

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

ЦСКА 1948 смачка Хебър в Пазарджик, Симба блесна с дебютен гол

Столичани надвиха убедително противника си

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки