ПОСЛЕДНО СБОГОМ: Българският футболен свят изпрати великия Георги Димитров (СНИМКИ)

Георги Велинов, Валентин Михов, Емил Костадинов и Димитър Пенев със силни думи за Джеки на поклонението

ПОСЛЕДНО СБОГОМ: Българският футболен свят изпрати великия Георги Димитров (СНИМКИ)

Българският футболен свят изпрати в последния му път бившият играч на националния отбор и ЦСКА - Георги Димитров - Джеки.

Той почина в неделя на 62-годишна възраст.

Стотици футболни личности, близки и приятели се събраха пред Националния стадион "Васил Левски", за да си вземат последно сбогом с един от големите играчи в историята на ЦСКА.

С екипа на "червените" той е петкратен шампион на България и играе на два полуфинала в европейските турнири. Димитров има 77 мача за националния отбор като в 56 от тях носи капитанската лента.

На поклонението венци бяха поднесени от феновете на ЦСКА, самия клуб, Гриша Ганчев, Христо Стоичков и БФС, а сред изпратилите го в последния му път бяха Димитър Пенев, Георги Велинов, Пламен Марков, Емил Костадинов, Валентин Михов, Анатоли Нанков, Петър Жеков, Спас Джевизов, Ивайло Йорданов, Стойчо Стоилов и много други.

"Силен характер беше, един уникален човек, голям спортист, голям човек и приятел", коментира вратарят на ЦСКА Георги Велинов.

"Бил съм му кум. Кум се става когато имаш доверие, когато един човек е приятел. Трагедия. Бог да го прости", каза Валентин Михов.

„Помагаше на нас младите и ни даваше съвети. Най-хубавият ми спомен с него е спечелването на първата шампионска титла", заяви Емил Костадинов.

"Кой не знае, който симпатизира на футбола, кой не знае в Европа за Георги, огромно уважение към Жоро! Бог да го прости. Който симпатизира на футбола, знае кой е той. Едно голямо уважение към Жоро. Животът е кратък. Той е оставил дълбоки следи в нашия футбол, в целия спорт", добави легендарният треньор на ЦСКА Димитър Пенев.

„Спомняме си с големите мачове, които изигра. Игра успешно и във Франция. Ще останат само хубавите спомени, дано да изчезнат негативните приказки. Да се сещаме често за него", допълни Димитър Пенев на поклонението

Георги Димитров е роден на 14 януари 1959 г. в с. Гледачево, кариерата си стартира в старозагорския Берое. След само един сезон е привлечен в ЦСКА, където бързо се превръща в основен лидер, записвайки 270 мача и 31 гола във всички турнири за "червените" в рамките на почти цяло десетилетие.

През 1986-а осъществява трансфер във френския гранд Сент Етиен (54 мача, 3 гола), а две години по-късно се завръща в ЦСКА, за да добави нови 22 мача и 2 гола за "армейците". Завършва кариерата си с екипа на Славия през 1990 г.

Димитров е петкратен шампион на страната с ЦСКА, три пъти печели Купата на България, също толкова трофеи има и в турнира за Купата на Съветската армия. Полуфиналист за Купата на европейските шампиони през 1982 г., полуфиналист в КНК през 1989 г.

За българския национален отбор дебютира на 29 ноември 1978 г. срещу Северна Ирландия и общо изиграва 77 мача за представителния тим, в които бележи 7 гола. Цели 56 двубоя носи капитанската лента на България, в това число - на финалите на Световното първенство в Мексико през 1986 г. През 1985 година е избран за Футболист номер едно на страната.

НА ЖИВО: Арда - Крумовград (СЪСТАВИ)

Следете тук битката в Кърджали

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки