Атанас Пашев: Неделев остава в Ботев, тимът отново ще е господар на Пловдив

„Въпрос на дни е феновете да разберат тази хубава новина“

Атанас Пашев: Неделев остава в Ботев, тимът отново ще е господар на Пловдив

Атанас Пашев е едно от големите имена на футболния Ботев от 80-те години на миналия век, когато отборът радваше естетите с романтичния си футбол.

Наско реализира 100 гола за „канарчетата“ в елита, стана втори и четири пъти трети с тях в България, както и голмайстор №1 на първенството. Той бележи и гол при една от двете най-големи победи на Ботев в Европа – тази срещу Байерн.

С националния отбор лявото крило участва в епичен 1/8-финален мач на финалите на световното първенството през 1986 година в Мексико, когато нашите са съперник на домакините пред 116 000 зрители на „Ацтека“.

В интервю за Nostrabet.com Атанас Пашев посочва най-големите богатства на Ботев (Пд), разкрива причината, поради която Тошко Неделев ще остане в клуба и изразява мнение какво трябва да бъде отношението на хората в БФС към националния селекционер Ясен Петров.


Г-н Пашев, Вашият Ботев (Пд) налага смело свои юноши. Ще оправдаят ли те очакванията? 

– Вярвам, че ще случи и се радвам, че сме поели по този път, който е правилният за правене на футбол. Повечето от тези момчета съм ги подбирал и аз като селекционер в школата, а по-късно редица треньори развиваха качествата им. А те имат потенциал и не е трудно да прогнозирам, че някои от тях ще бъдат част от едно по-успешно бъдеще на Ботев. 

Талантливите юноши ли са най-голямото богатство на Ботев? 
– Те са едно от двете ни богатства. Другото е базата. Нашата база и тази на Лудогорец са най-добрите у нас. Такава база, с която разполагаме, задължава всички, които работят в школата на Ботев, да произвеждат футболисти за представителния тим. 

Когато след месеци стане и „Колежа“, футболното имане на Ботев ще е внушително? 
– Така ще бъде. Нашият стадион е единственото липсващо перо в бюджета на клуба. Дълго чакахме да се реновира и когато скоро се случи, ще си върнем и публиката. Дори и в условията на пандемия, на „Колежа“ ще идват повече от 7000 на мач. Не му отива на клуб с име и история, какъвто е Ботев, да домакинства сега в Коматево пред 300-400 души, но обстоятелствата го наложиха. 

Любимият Ви клуб отново има национал. Какво мислите за Атанас Илиев? 
– Познавам го добре. Уникален пич, отличен нападател, страхотен е и като човек. Знаех, че рано или късно ще стигне до националния тим и му пожелавам да вкарва и там голове. 

Имате ли отговор на въпроса дали Тодор Неделев ще остане в родния си отбор?
– Смятам, че ще остане. Въпрос на дни е феновете да разберат тази хубава новина. 

Откъде сте толкова сигурен, след като Тодор и ръководството не могат да се разберат за нов договор, а към играча има и интерес от чужбина?
– Това, че го искат чужди клубове, не е за първи път. Вижте, Тошко израсна като футболист пред моите очи и тези на бате Петьо Зехтински. Винаги ни е слушал, когато му говорим. Знам какво означава Ботев за Тошко и знам, че обичта му към Ботев ще надделее върху избора му. Особено, като знае, че ще твори на терена на нашия славен дом „Колежа“. 

Възможно ли е с Неделев и на новия си стадион тимът да тръгне нагоре още наесен? 
– Не само е възможно, а е сигурно, че ще стане точно така. Видя се тази пролет колко много липсваше Тошко на отбора, без него се загуби креативността в средата на терена. Футболист като Тошко не може да бъде заместен. Със скритите пасове, нестандартните отигравания и фауловете, той ми напомня на бате Петьо Зехтински. 

Очаквате ли около Тодор Неделев да израстват по-младите и да се изгради един по-можещ и обещаващ Ботев? 
– Силно се надявам. Тошко е пример със своите спортно-технически, лидерски и човешки качества не само за нашите кадри, но и за останалите играчи. Той е един от най-добрите футболисти на България в момента. Такива футболисти като него се раждат веднъж на десет години. 

Г-н Пашев, Вие знаете как се побеждава вечният враг Локомотив. Вкарвали сте му и четири гола при победа с 5:2. Как приехте загубата на Ботев с 0:6 на „Лаута“? 
– Много тежко, много болно ми беше. Не е нормално да губим с толкова много това дерби. Без значение в каква форма са отборите. Чакам с нетърпение да вземем реванш. 

В последните три години Пловдив е черно-бял. Кога ще се завърне жълтата хегемония? 
– Имам вътрешно чувство, че още през другия сезон ролите ще се разменят и Ботев отново ще е господар на Пловдив. 

Какво Ви направи впечатление в родното първенство през отминаващия сезон? 
– Две неща. Първото е, че повече отбори започнаха да налагат млади футболисти. За нашия Ботев вече казах, но това правят също Левски, Славия, Черно море, да не изреждам още. Второто е, че игровото отстъпление в продукциите на Лудогорец продължава, а не се намира кой да го свали от върха. 

Как виждате футбола, който се играе в България? 
– Може и да не се вдига качеството, но поне има оспорвани мачове, има интрига и всеки може да победи всеки. Иначе виждам повече агресия и повече борба. Красотата, която беше по наше време, остава на заден план, но така е и във водещи европейски първенства. 

Ще свърши ли работа Ясен Петров в националния отбор? 
– Много добре познавам Ясен. Той е работохолик, натрупа сериозен треньорски опит и има модерни виждания за играта. Смятам, че имаше шанс да стане селекционер на България в точен за него момент, тъй като се намира в една зряла възраст за треньор. Започна обновяване на състава и ако го оставят да работи на спокойствие и му дадат достатъчно време да реализира идеите си, държавният ни тим ще изглежда по различен начин. Не е редно да сменяме треньорите у нас като носни кърпички и стискам палци на Ясен да получи необходимото доверие.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки