НЕВИЖДАНА ДРАМА: Виляреал спечели Лига Европа след 22 дузпи с Манчестър Юнайтед (ВИДЕО+СНИМКИ)

Испанският тим ликува във първия си международен финал и ще играе в Шампионската лига

НЕВИЖДАНА ДРАМА: Виляреал спечели Лига Европа след 22 дузпи с Манчестър Юнайтед (ВИДЕО+СНИМКИ)

Виляреал е новият шампион на Лига Европа!

„Жълтата подводница“ спечели първия си финал на международната сцена, след като победи с дузпи английският Манчестър Юнайтед и си осигури участие в Шампионската лига догодина. 

Редовното време и продълженията на вълнуващия финал приключиха при резултат 1:1, а при ударите от бялата точка испанският тим бе безпогрешен и триумфира в тазгодишното издание на надпреварата след 11:10.

В герой за своите се превърна вратарят Херонимо Рули, който реализира дузпа преди да спаси 22-ата такава в срещата, изпълнена от Де Хеа. 

Финалът в Гданск бе изгледан на живо от почти 10 000 зрители и предложи много емоции, интригуващи моменти, напрежение и драма до последната секунда.

Двата отбора започнаха нервно срещата като преди почивката отправиха само по един точен удар.

Този на испанският тим се превърна в гол, дело на Жерар Морено (29), докато „червените дяволи“ изравниха малко след почивката чрез Единсон Кавани (55).

Те обаче бяха разочаровани в края и останаха без трофей от сезон 2016/17, когато спечелиха именно Лига Европа.

Срещата започна вихрено и още в началото двата отбора си размениха по едно положение, но не се възползваха, а в 9-ата минута Хуан Фойт получи неприятен удар в главата след сблъсък в коляното на Пол Погба.

Аржентинският централен защитник бе превързан и успя да продължи, а малко след това Дани Парехо центрира, но Ману Тригерос не можа да порази вратата на Де Хеа.

В 24-ата минута пък Мейсън Грийнууд изведе със страхотен прехвърлящ пас Единсон Кавани зад защитата на Виляреал, но уругвайският нападател сгреши, тъй като реши да подава към Маркъс Рашфорд, вместо да стреля, а пасът му не се получи.

Последваха далечни изстрели на Маркъс Рашфорд и Йереми Пино, но без резултат, за да се стигне до 29-ата минута.

Тогава Дани Парехо центрира от статично положение към наказателното поле, където Жерар Морено бе изпуснат от Виктор Линдельоф и вкара от движение в близкия ъгъл, за да даде аванс на Виляреал.

След това Юнайтед натисна в опит да изравни, ала испанският тим се прибра в защита и се справяше безпроблемно с на моменти хаотичните действия на „червените дяволи“.

В добавеното време на първата част младият им нападател Грийнууд напредна по фланга и отправи остро центриране, което обаче бе пресечено от капитана на испанците. 

Така те се оттеглиха на почивката с гол аванс, който бе под номер 100 за Виляреал през сезона, ала скоро след паузата загубиха преднината си.

Преди това обаче „Жълтата подводница“ имаше шанс да я удвои след грешка на Аарън Уан-Бисака, от която Карлос Бака не се възползва, тъй като бе блокиран от Бруно Фернандеш.

Последният бе с капитанската лента на английския гранд в отсъствието на контузения Хари Магуайър, но не можа да блесне, а след загубата и двамата не успяха да сдържат сълзите си.

В 55-ата минута на финала пък Единсон Кавани изравни резултата със своя 10-и гол в последните 11 мача за Юнайтед.

34-годишният уругвайски нападател се възползва от разбъркване в наказателното поле на Виляреал и отблизо възстанови статуквото.

След гола момчетата на Оле Гунар Солскяер овладяха инициативата и притиснаха съперника в половината му.

В 60-ата минута Бруно Фернандеш поиска дузпа, каквато не бе отсъдена, а в 70-ата Рашфорд пропусна страхотен шанс, но повторенията показаха, че е имало засада. 

Не след дълго Люк Шоу намери Кавани в пеналта, ала центрирането му бе прекалено силно и нямаше как да бъде насочено от нападателя.

В 78-ата минута точнно Кавани можеше да направи обрата пълен, но не можа да се разпише с пета след пас на Скот Мактоминей.

Последваха пропуски на Рашфорд и Погба, а и такъв на Пау Торес в добавеното време на мача, за да се стигне до продължения.

В тях Виляреал изглеждаше по-свеж и в 98-ата минута Морено пропусна да улучи вратата от добра позиция, а в 100-ата същото стори резервата Пако Алкасер. 

Последваха няколко центрирания към пеналта на Юнайтед, чиято защита се справи, за да разменят двата тима полетата при резултат 1:1. Той се запази до края на вторите допълнителни 15 минути, а така се стигна до ролетката на дузпите.

Първи зад топката застана голмайсторът на испанския тим Жерар Морено и я прати в мрежата, след което същото стори и резервата на „червените дяволи“ Хуан Мата. После и появилият се от пейката Даниел Раба вкара от бялата точка.

Това последователно направиха и други две резерви - Алекс Телеш и Пако Алкасер, както и Бруно Фернандеш. При изпълненията на последните двама вратарите успяха леко да докоснат топката, но не и да я спрат.

Алберто Морено и Маркъс Рашфорд пък бяха безкомпромисни, за да стане резултатът 4:4 при дузпите. После Даниел Парехо даде аванс на Виляреал, но Единсон Кавани също не сгреши – 5:5.

След това точни бяха резервите Мойсес Гомес и Фред, както и Раул Албиол и Даниел Джеймс. Драмата продължи със страхотно изпълнение на Франсис Коклен и колебливо такова на Люк Шоу.

Точни бяха още две резерви - Марио Гаспар и Аксел Туанзебе, след което Пау Торес и Виктор Линдельоф. Така резултатът при дузпите стана 10:10, без нито един пропуск!

Такъв не направи и вратарят на испанците Херонимо Рули, а после спаси дузпата на своя колега Де Хеа, за да донесе трофея на Виляреал. 


Той е първи за клуба и четвърти за треньора на отбора Унай Емери от турнира, след трите поредни триумфа със Севиля.


Виляреал - Манчестър Юнайтед 1:1
1:0 Жерар Морено (29)
1:1 Единсон Кавани (55)

Дузпи:

1:0 Жерар Морено
1:1 Хуан Мата
2:1 Даниел Раба
2:2 Алекс Телеш
3:2 Пако Алкасер 
3:3 Бруно Фернандеш 
4:3 Алберто Морено
4:4 Маркъс Рашфорд
5:4 Даниел Парехо
5:5 Единсон Кавани
6:5 Мойсес Гомес
6:6 Фред
7:6 Раул Албиол
7:7 Даниел Джеймс
8:7 Франсис Коклен
8:8 Люк Шоу
9:8 Марио Гаспар
9:9 Аксел Туанзебе
10:9 Пау Торес
10:10 Виктор Линдельоф
11:10 Херонимо Рули
Пропуск - Давид де Хеа

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:


ВИЛЯРЕАЛ: Рули, Фойт, Албиол (к), Пау Торес, Педраса, Парехо, Капуе, Тригерос, Морено, Пино, Бака;

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД: Де Хеа, Шоу, Баий, Линдельоф, Уан-Бисака, Мактоминей, Погба, Рашфорд, Фернандеш (к), Грийнууд, Кавани;

РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки