ШОК В ГЕРМАНИЯ: Шестима под въпрос за Евро 2020 заради новите мерки

Трудностите има и за провеждането на четвъртфинала на форума в Мюнхен

ШОК В ГЕРМАНИЯ: Шестима под въпрос за Евро 2020 заради новите мерки

Германските футболни национали, които играят във Великобритания, ще имат много сериозни пречки за завръщане в родината и подготовка за започващото на 11 юни Европейско първенство, потвърдиха от вътрешното министерство.

Трудностите са още по-големи за провеждането на четвъртфинала в Мюнхен, тъй като в него ще играе един осминафиналист от Лондон.

Говорител на министерството каза за ДПА, че Великобритания все още е считана за регион с различни щамове на коронавирус. Това означава, че всички германски граждани, връщащи се от Острова, подлежат на задължителна карантина за две седмици.

Пътуването на чуждестранни посетители от Великобритания към Германия пък е напълно забранено, като двете правила важат и за професионалните футболисти.

"Сегашните закони за визити на хора от страни с различни щамове на коронавирус важат за всички региони на Германия. Професионалните футболисти не са изключение", каза говорител на Министерството на вътрешните работи в Германия.

Според настоящия график на еврофиналите, които УЕФА вече промени веднъж с изключване на Билбао и Дъблин, победителят от осминафинала в Лондон ще играе с победителя от осминафинала в Севиля. Този мач е насрочен за няколко дни по-късно в Мюнхен и с настоящите правила в Германия той няма как да бъде проведен, тъй като на територията на Бавария изобщо не се допускат чуждестранни посетители.

"Ситуацията се мени постоянно", отговори говорител на УЕФА на запитване от ДПА за проблемите с границите.

Германското правителство класифицира Великобритания като високорискова в неделя, тъй като на Острова бе открит щам, първо засечен в Индия. Така двуседмичната карантина не може да бъде избегната дори от германски граждани с отрицателен тест и пълна ваксинация или преболедуване.

Германските национали в Англия са шестима - Бернд Лено (Арсенал), Илкай Гюндоган (Манчестър Сити), Робин Кох (Лийдс), Антонио Рюдигер, Кай Хавертц и Тимо Вернер (Челси).

Играчите на Сити и Челси в момента са в Португалия за финала на Шампионската лига, а германският национален отбор започва тренировки в петък в Зеефелд, Австрия. Той ще бъде там до 6 юни, но от 1 юни и тази страна затваря границите си за Великобритания.

"Ясно ни е, че ще бъде главоблъсканица. В момента търсим решения", заяви говорителят на националния отбор Йенс Гритнер за ДПА.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки