Утре започва обучението на втора група съдии за работа с VAR

Още 20 български рефери ще бъдат обучени за работа със системата преди началото на новия сезон

Утре започва обучението на втора група съдии за работа с VAR

Още 20 български съдии ще бъдат обучени за работа със системата VAR преди началото на новия сезон в Първа професионална лига, съобщават от БФС и допълват:

Предстои сертификат да получат 10 съдии, 10 асистент съдии от най-високото ниво, както и 10 допълнителни рефери от Втора професионална лига, като тяхното обучение ще стартира на 10 юни с онлайн сесия, в която реферите ще бъдат запознати с теоритичните аспекти на иновационната технология и протоколите при работата с нея от инструктора на ФИФА Майк Ван дер Рост.

Следващата фаза от обучението ще протече във VAR вановете, където съдиите ще започнат практическите упражнения с помощта на симулационни клипове.

Вторият етап от обучението предвижда работа в реални условия, като за целта юношеските тимове на Бароко, Царско село, Локомотив (София), ЦСКА 1948, ЦСКА–София, Септември (София) и Национал ще изпълняват определени игрови ситуации в симулационни мачове. Обучението на съдиите ще завърши с реален турнир, в който ще вземат участие 6 отбора, съставени от юноши до 17 години, 6 отбора до 19 години и 4 женски отбора.

Турнирът, които включва общо 20 реални мача с по 2 полувремена по 40 минути, ще стартира на 27 юли 2021 г. и ще продължи до 11 август 2021 г. Цялото обучение на съдиите ще се проведе в Национална футболна база „Бояна“, а обучаващите се съдии от ППЛ са Димитър Димитров, Георги Минев, Йото Гарабедов, Красимир Миланов, Неделчо Гаджелов, Станимир Илков, Красимир Кръстев, Александър Атанасов, Никола Петров, Илиян Капарашев, Ивайло Ненков, Костадин Тановчев, Мустафа Шефкет, Мирослав Желев, Красен Георгиев, Красимир Атанасов, Петър Кузев, Никифор Велков, Станислав Тодоров и Станислав Станев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки